El jutge Peinado retira l'amenaça de detenció contra Begoña Gómez
Tot i que inicialment el magistrat havia requerit a la dona de Pedro Sánchez que assistís a la declaració d'un testimoni, finalment ha rectificat
MadridUna nova citació del jutge Juan Carlos Peinado a Begoña Gómez ha fet planar durant unes hores la possibilitat que la dona de Pedro Sánchez es pogués veure obligada a anar tres cops en un mes als jutjats de la plaça Castilla de Madrid. En un escrit, Peinado la convocava perquè assistís presencialment dilluns que ve, 15 de juliol, a la declaració com a testimoni de l'empresari Juan Carlos Barrabés per videoconferència i l'advertia d'una possible detenció si no s'hi presentava. El jutge ho justificava per l'estat de salut de Barrabés, que convertia la declaració en una prova preconstituïda. És a dir, que el testimoni de l'empresari en la fase d'instrucció es podria utilitzar en un hipotètic judici pel fet que té una malaltia greu (i no pugui declarar més endavant). Per això citava també la persona investigada. Finalment, l'amenaça ha quedat en paper mullat i el jutge l'ha retirat.
Poques hores després que transcendís l'escrit de Peinado, fonts del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) han informat que la gerència del centre hospitalari on era ingressat Barrabés ha comunicat l'alta del pacient. El testimoni tindrà, per tant, una declaració convencional, sense aquest caràcter de prova constituïda. Les mateixes fonts confirmen a l'ARA que, per tant, no es requereix ni la presència "obligatòria" de Gómez ni de la seva defensa que recollia la cèdula de citació que havia transcendit als mitjans de comunicació. "Queda sense efecte", conclouen. Des del TSJM, a més, rebaixen la polèmica per l'advertiment d'una possible detenció i remarquen que es tracta d'una plantilla que s'envia a tothom.
El fet que la llei d'enjudiciament criminal, a l'article 449, sostingui que qui ha de ser present obligatòriament és la defensa de Gómez i no necessàriament la investigada ha encès les crítiques de membres del govern espanyol contra Peinado per haver enviat aquesta citació a la dona de Sánchez, que parlava de "l'obligació" que hi assistís. És el que ha argumentat la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, en roda de premsa després del Consell de Ministres. "La mateixa llei diu que qui ha d'acudir és l'advocat de la defensa", ha replicat al jutge, que ha estat qüestionat des de l'inici pel mateix president de l'executiu espanyol.
En aquest sentit, Alegría ha explicat que l'advocat de Gómez va demanar dilluns l'arxivament de la causa "perquè entenia que s'està fent una investigació prospectiva". S'hi ha sumat el ministre de Transports, Óscar Puente, que en un missatge a X ha denunciat que el moviment de Peinado era "senzillament delirant". "Això no ho he vist en la vida", ha afirmat.
Després de la declaració fallida de Gómez divendres, que es va ajornar fins al 19 de juliol perquè no s'havia notificat una de les querelles a la defensa de la dona de Sánchez, la d'Hazte Oír, la investigació per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis continua generant més episodis que van ampliant la polèmica sobre l'actuació de Peinado.
La declaració de Barrabés
L'esperada declaració al jutjat de Barrabés serà dilluns que ve a les 10 hores. S'havia ajornat per la malaltia de l'empresari, que és a qui es van adjudicar contractes públics de Red.es amb cartes de recomanació per a la seva candidatura de Gómez. Alhora era organitzador del màster que dirigia Gómez a la Universidad Complutense de Madrid. L'Audiència de Madrid va avalar que s'investigués si va hi va haver algun tipus de contraprestació a canvi d'aquest suport. La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil ja va apuntar que no veia cap indici de delicte.
Fa un mes que la Fiscalia Europea va comunicar al jutge Peinado que assumia la investigació sobre aquestes subvencions a la UTE vinculada a Barrabés per la possibilitat que estiguessin relacionades amb fons europeus. Lluny de renunciar a continuar investigant aquests contractes, el jutge va justificar continuar al·legant que no tots els contractes de Barrabés eren finançats amb fons europeus.