Tribunals
Política Act. fa 17 min

El jutge Peinado cita a declarar Pedro Sánchez com a testimoni el 30 de juliol

"Ens solidaritzem amb els espanyols que estan avergonyits davant d'aquest escàndol permanent", diu el PP

ARA
3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, amb la seva dona, Begoña Gómez.

MadridNou moviment del jutge Juan Carlos Peinado que estreny el cercle sobre Pedro Sánchez. El magistrat que investiga Begoña Gómez per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis ha decidit citar com a testimoni al president del govern espanyol el pròxim dimarts 30 de juliol. En una providència que s'ha fet pública aquest dilluns, però que té data del passat divendres, el dia que la parella del líder socialista es va negar a declarar, el titular del jutjat d'instrucció 41 de Madrid justifica la necessitat d'investigar "la possible relació de la persona investigada amb una autoritat" i apunta que existeix la modalitat de "tràfic d'influències en cadena". "Es considera convenient, útil i pertinent rebre declaració a l'espòs de la investigada", conclou.

Es tracta d'una decisió inèdita i excepcional a l'Estat que un jutge forci un cap de l'executiu a testificar per un cas que afecta la seva parella. Ara bé, no serà el primer cop que un president del govern espanyol ha de declarar com a testimoni en l'exercici del càrrec. El 2017, el popular Mariano Rajoy ho va fer en el judici del cas Gürtel. En aquesta ocasió, Sánchez ho farà en fase d'instrucció i no s'haurà de desplaçar als jutjats de la plaça de Castilla. La declaració es durà a terme al Palau de la Moncloa, on el magistrat s'haurà de desplaçar per a interrogar-lo. "Ens solidaritzem amb els espanyols que estan avergonyits davant d'aquest escàndol permanent", ha dit el portaveu del PP, Borja Sémper, a l'entrada de la junta directiva nacional dels populars.

Ara bé, Sánchez podria acollir-se al dret de no testificar contra Gómez: la llei recull aquesta possibilitat pels cridats a declarar en una causa on estigui investigat el cònjuge o un familiar proper. De fet, i segons l'article 416 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, el jutge ha d'informar al testimoni "que no té obligació de declarar" en contra del processat, però que pot fer les "manifestacions que consideri oportunes". Això no significa, però, que pugui mentir sense conseqüències legals, com sí que passa en el cas dels investigats.

Els afectats

Alhora, el magistrat ha decidit modificar la situació processal del testimoni Joaquín Goyache Goñi, rector de la Universitat Complutense de Madrid, que passar a ser ser investigat, cosa que ha fet també amb l'empresari Juan Carlos Barrabés, el principal beneficiari de les contractacions públiques que s'investiguen en el cas. Tant Goyache com Barrabés hauran de declarar el pròxim dilluns 29 de juliol en qualitat d'investigats.

El nom de Pedro Sánchez en el cas va aparèixer per boca de Barrabés en la seva primera declaració com a testimoni el passat 15 de juliol. Aquell dia, l'empresari va parlar de diversos contactes que va mantenir amb Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa. Fonts pròximes a la defensa, però, van precisar que l'empresari va explicar que va mantenir una reunió amb el cap de l'executiu espanyol en el marc d'una ronda amb altres empresaris i que va tenir un segon i breu contacte amb Sánchez, aquest cop sí, amb la presència de la seva dona. Ara bé, partits i organitzacions d'extrema dreta, però també el PP van aprofitat aquesta versió dels fets per assegurar que el president del govern espanyol estava implicat en les adjudicacions suposadament il·lícites per les quals s'investiga la seva dona i en què la Guàrdia Civil, en dos informes, no hi veu irregularitats.

De fet, la setmana passada Vox, que fa d'acusació popular en el cas, ja va anunciar que volia demanar la compareixença de Sánchez com a testimoni. "Si la seva dona s'empara en el dret a no declarar i no dona les degudes explicacions, Sánchez haurà de venir a declarar com a testimoni i explicar de què van parlar a les reunions a la Moncloa", va dir el coordinador jurídic del partit, Jorge Buxadé. El seu líder, Santiago Abascal, ha reivindicat el rol del partit d'extrema dreta a l'hora d'aconseguir aquesta citació. "Vox compleix", ha reivindicat a X.

La causa judicial contra Gómez està envoltada de polèmica per la instrucció de Peinado i per les crítiques que n'ha fet el cap de l'executiu. Sánchez ha vinculat en tot moment aquesta investigació al que ha batejat com la "màquina del fang", sobretot pel fet que es va originar a partir d'una querella de Manos Limpias que l'únic que contenia era retalls de publicacions de mitjans de comunicació, una de les quals una fake news. El mateix mitjà que la va difondre, The Objective, va rectificar perquè havia confós l'esposa del president espanyol amb una altra dona que també es diu Begoña Gómez.

stats