El jutge veu indicis de delicte per part de Truyol pels abocaments d'Emaya a la badia de Palma
L'expresidenta de l'entitat municipal va defensar que es varen gestionar correctament els fons del cànon de sanejament
PalmaEl jutjat d'Instrucció número 12 de Palma ha dictat un acte en el qual aprecia indicis de delicte per part de l'expresidenta de l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram (Emaya) i actual regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, pels abocaments d'aigües fecals registrats durant els darrers anys a la badia de Palma.
Segons ha confirmat aquest dimarts Europa Press, el jutge ha presentat l'acte a la Fiscalia perquè redacti el corresponent escrit d'acusació contra la regidora i altres persones investigades per aquest mateix motiu.
Declaracions a la via d'Alemanya
Cal recordar que el febrer del 2020, la regidora va ser citada a declarar en el jutjat de la via d'Alemanya en qualitat d'investigada per un presumpte delicte mediambiental amb relació als abocaments d'aigües mixtes, pluvials i residuals, de la depuradora de la ciutat.
L'expresidenta d'Emaya va negar en les seves declaracions que l'Ajuntament de Palma no actuàs per intentar resoldre el problema dels abocaments i va defensar que s'havien gestionat correctament els fons del cànon de sanejament.
A més, va assegurar que l'àrea de Medi Ambient havia aprovat un pla de sanejament que recollia la necessitat d'una nova depuradora per al Coll d'en Rabassa que havia d'impulsar l'Estat.
Al costat de Truyol, també s'han investigat quatre tècnics i l'exgerent de l'entitat per un presumpte delicte mediambiental.
Investigació
L'escrit del jutge sosté que el 2016 es va fer una investigació policial en la qual es va detectar que en el procés de tractament d'aigües de les estacions depuradores de Palma s'abocaven a la badia aigües que no havien completat el cicle de depuració sense d'autorització d'abocament.
Segons l'escrit, els informes d'Emaya indicaven també que, ateses les condicions de depuració de l'EDAR 2, resultava impossible autoritzar l'abocament, per la qual cosa s'havien iniciat els tràmits per fer el projecte i execució d'un nou emissari adaptat a la normativa vigent. A la vista de tal informació, del reconeixement dels abocaments i de la necessitat d'actuar immediatament, la investigació de la Fiscalia va cessar amb proposta d'arxivament de les diligències.
Amb tot, l'acte del jutge explica que l'estiu del 2018, a partir de les denúncies de particulars relatives a abocaments d'aigües fecals a la badia, es van incoar per part de la Fiscalia noves diligències, en les quals van intervenir unitats especialitzades de la Guàrdia Civil. Com a resultat d'aquesta investigació, es va esbrinar que no s'havia construït cap emissari adaptat a la normativa, per la qual cosa la situació era la mateixa que el 2016.
En aquest sentit, la resta d'informes tècnics encarregats pel jutjat i la Fiscalia General de l'Estat van concloure que, durant aquest període, es va dur a terme l'abocament d'aigües residuals sense depurar o deficientment depurades. Per tot això, el jutge entén que entre novembre de 2016 i setembre de 2018, els investigats, cadascun en el marc de la seva responsabilitat, van infringir la normativa protectora del medi ambient i, malgrat conèixer la situació deficient de la depuració, no van actuar eficaçment per evitar la continuïtat dels abocaments.
Com a conseqüència, "els abocaments van continuar per sobre dels valors límit admesos, amb mal substancial en la qualitat de les aigües o plantes, perjudici greu de l'equilibri dels sistemes naturals i greu risc per a la salut de les persones".