Política20/09/2021

Brussel·les s'alinea amb els jutges perquè PP i PSOE desencallin la renovació del poder judicial

La Comissió Europea demana tant una renovació dels càrrecs interins com una reforma del sistema d'elecció

Brussel·lesDilluns carregat de reunions en l'agenda del comissari de Justícia, Didier Reynders, a qui han visitat les quatre principals associacions de jutges d'Espanya. Els magistrats espanyols busquen la implicació de l'executiu comunitari per elevar la pressió sobre els partits espanyols perquè desbloquegin la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que fa tres cursos polítics que està en funcions. Cada vegada que n'ha tingut l'oportunitat, Brussel·les ha urgit l'Estat a renovar el Poder Judicial i també a reformar el sistema d'elecció. Aquest dilluns el comissari ha tornat a pressionar, aquesta vegada amb una compareixença especial davant els mitjans espanyols, en què s'ha posat al costat dels jutges per insistir que és indispensable renovar els càrrecs interins, però també adaptar el sistema als estàndards europeus.

"Necessitem la millor renovació possible del CGPJ, és molt important perquè ara mateix tenim un consell interí amb una limitació en els seus poders. Però també és clar que s'ha de discutir sobre el següent pas, és a dir la reforma de la composició de CGPJ", ha dit Reynders, conscient al mateix temps que una reforma profunda costarà temps. Reynders ha qualificat "d'anormal" la situació d'interinatge després de tres anys i ha cridat a tots els partits polítics a desbloquejar-la.

Cargando
No hay anuncios

Els primers a trobar-se amb Reynders han sigut Jutges per la Democràcia, l'associació més progressista, que també va ser la primera a demanar una reunió amb el comissari belga. Segons ha explicat a la sortida de la trobada Fernando de la Fuente, viceportaveu de l'associació, Reynders s'ha mostrat "molt preocupat" pel fet que Espanya no renovi els seus òrgans constitucionals. Reynders els ha assegurat que continuarà pressionant l'Estat perquè aquest conflicte es desencalli: "El comissari ens ha transmès que continuarà exigint de manera molt rotunda la immediata renovació dels òrgans constitucionals".

No els ha detallat, però, com, i tampoc ha comparat la situació d'Espanya amb els problemes d'independència judicial que es detecten de manera sistemàtica a Hongria i Polònia, però sí que els ha recordat que Brussel·les, en cas que la cosa es compliqui encara més, compta amb mecanismes com els fons europeus per pressionar els estats membres a complir en matèria judicial. Ara per ara, però, Brussel·les no es planteja retirar fons a Espanya per aquest bloqueig i, de fet, Reynders ha insistit que la Comissió Europea no està preocupada per la independència judicial d'Espanya sinó per la percepció de falta d'independència detectada entre la ciutadania.

Cargando
No hay anuncios

"Exhortem els partits polítics, principalment el principal partit de l'oposició, perquè, tal com va dir el president del Suprem, procedeixin a la immediata renovació, que no passin més de tres setmanes [...]. Només així guanyarem credibilitat com a estat aquí, a Europa", ha reclamat el viceportaveu de l'associació de jutges de l'ala més progressista.

Cargando
No hay anuncios

Consens entre els jutges

Reynders ha valorat el fet que les quatre associacions de jutges hagin sigut capaces de consensuar una posició comuna i de mínims tenint en compte que entre elles –que representen el 44% de tots els jutges– discrepen sobre què ha d'anar primer, si la reforma o la renovació. De fet, s'han posat d'acord per fer un comunicat conjunt quan han acabat les reunions. El sector més conservador el representen l'Associació Professional de la Magistratura (APM), la Francisco de Vitoria i el Fòrum Judicial Independent (FJI), també presents aquest dilluns a Brussel·les.

Cargando
No hay anuncios

El comissari de Justícia no ha volgut posicionar-se sobre quin ha de ser el primer pas del desbloqueig: "Totes dues coses són molt importants, però no vull dir si és primer l'ou o la gallina. Per a nosaltres és molt important tenir una nova composició, però també és molt important sortir de la situació d'interinatge". Les tres organitzacions que s'han reunit a la tarda amb Reynders, les del bloc més conservador, han posat justament èmfasi en el fet que totes quatre, inclosa Jutges per la Democràcia, estan d'acord amb l'essència: "La reunió ha sigut molt satisfactòria. Hem coincidit que la renovació i la reforma perquè els vocals siguin escollits pels mateixos jutges són dues qüestions que van unides; no es pot pensar en una sense l’altra", ha dit Jorge Fernández Vaquero, de l'associació Francisco de Vitoria.

En el seu informe anual sobre el respecte per l'estat de dret a la Unió Europea, la Comissió Europea ja va deixar clar que la seva principal preocupació pel que fa al sistema judicial espanyol és la renovació del poder judicial. "La preocupació es manté. Malauradament no podem observar cap progrés perquè no n'hi ha", van reblar aleshores fonts europees. En aquell moment, la Comissió va celebrar que es retirés la proposta del PSOE i Unides Podem per reduir les majories necessàries per elegir els vocals de l'òrgan de govern dels jutges, perquè considera que "hauria augmentat la percepció del Consell [el Consell General del Poder Judicial] com a vulnerable a la politització". Però, com han dit els jutges i també Brussel·les, ara la pilota està al camp dels partits polítics, que són els únics que poden desencallar aquesta situació.