La jutgessa considera que el govern valencià podria haver evitat morts a causa de la DANA
La magistrada afirma que "els danys materials no es podien evitar", però "sí les morts" i que l'avís era competència de la Generalitat

València"La palmària absència d'avisos a la població" que es va produir durant les inundacions que van afectar el País Valencià el dia 29 d'octubre va evitar que la ciutadania pogués prendre "cap mesura per protegir-se". Així ho diu la jutgessa que instrueix la causa sobre la gestió de la DANA en un escrit enviat a Podem, formació que exerceix l'acusació popular al costat del sindicat CGT i de Vox i al qual ha tingut accés l'ARA. En el document, la magistrada també denuncia l'"evitabilitat de l'aclaparador nombre de defuncions" que va ascendir fins a les 227 persones i subratlla que "els danys materials no es podien evitar; les morts, sí"
En la resolució enviada al partit lila, Nuria Ruiz Tobarra responsabilitza la Generalitat Valenciana de la manca d'avisos i n'eximeix l'Estat. En aquest sentit, assenyala que "el nivell d'alerta que es va mantenir en tot moment [el número 2] no comportava l'assumpció de l'emergència per l'administració central" i que l'enviament d'alertes és una tasca del govern valencià. "L'Estatut d'Autonomia estableix com a competència exclusiva de la Generalitat la protecció civil (art. 49. 3. 14a), sense perjudici del que es disposa en l'art. 149 de la Constitució", detalla la magistrada del jutjat d'instrucció número de 3 Catarroja.
A més, i en un altre escrit dirigit a l'Associació Damnificats DANA Horta Sud València (ADDHS) i al qual també ha tingut accés l'ARA, la jutgessa qualifica l'avís de "notablement tardà". També creu que estava "errat en el contingut", atès que recomanava evitar desplaçaments, quan "moltes de les víctimes van morir sense sortir de la planta baixa del seu domicili, al baixar al garatge, o simplement per trobar-se a la via pública".
En el seu escrit a Podem, la magistrada detalla que no investigarà els delictes de danys, prevaricació ni omissió de socors. "La tardança de l'ajuda a les poblacions afectades o la descoordinació [entre administracions] s'ha de dilucidar en altres àmbits, en la jurisdicció contenciosa, o en el polític" i no en l'àmbit penal, emfatitza. Ruiz Tobarra conclou que únicament analitzarà els possibles homicidis i lesions imprudents.
Suport a la jutgessa
Precisament, el gran volum d'informació que està generant la causa de la DANA ha propiciat que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià hagi comunicat aquest dimecres que demanarà al Consell General del Poder Judicial un magistrat i dos funcionaris de suport al jutjat d'instrucció número 3 de Catarroja. L'objectiu és que la magistrada s'encarregui exclusivament de la investigació sobre les morts i lesions personals causades per la barrancada. Si la sol·licitud és acceptada, Ruiz únicament mantindria el servei de guàrdia cada cinc setmanes, tal com el té assignat ara.
"Envieu d'una puta vegada l'alerta!"
Al mateix temps que avança la instrucció judicial, també augmenten les informacions sobre la gestió de la catàstrofe el 29 d'octubre passat. I és que segons ha avançat RTVE aquest dimecres, tècnics del centre d'emergències van exigir enviar l'alerta a la població en diverses ocasions entre les 18 h i les 19 h. La petició hauria estat frenada per l'aleshores consellera Justícia i Interior, Salomé Pradas, que l'hauria retardat fins a l'arribada del cap del Consell, Carlos Mazón. "Envieu ja d'una puta vegada l'alerta!", li hauria arribat a dir fins i tot el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, a l'exconsellera en un moment de màxima tensió. Malgrat aquesta insistència, l'alerta no es va enviar fins a les 20.12 quan el cap del Consell ja era a la reunió i moltes localitats estaven ja completament inundades.
Vox no abandona Mazón
Tot i que la desconfiança envers la gestió de Mazón no s'atura, aquest dimecres Vox ha deixat clar que no deixarà caure el cap del Consell. Així ho ha avançat en el debat previ a la moció presentada a les Corts per Compromís per exigir la dimissió del president valencià. El partit ultra ha insistit que demà votarà en contra de la iniciativa. "Mentre hi sigui Vox, cap socialista ni cap dirigent de Compromís governarà”, ha justificat la portaveu de Vox, Ana Vega. Amb tot, i conscient del peatge que pot suposar fer costat a un dirigent com Mazón en aquests moments, l'extrema dreta ha aconseguit que la votació sigui secreta i de forma electrònica. Aquesta circumstància evitarà la imatge dels diputats de Vox salvant un president tan qüestionat com Mazón.
L'encarregat de defensar la proposta ha estat el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que ha acusat Mazón d'"embrutar el càrrec de sang i de fang". També ha estat molt crític el portaveu socialista, José Muñoz, que ha avançat que el president valencià no caurà per una votació en les Corts, sinó per una filtració dels seus que ja el consideren un “actiu tòxic”.