Polèmica
Política10/07/2024

El jutjat cita les famílies de les Roges del Molinar per ratificar la denúncia contra Le Senne

La denúncia impulsada per Memòria de Mallorca va ser presentada a finals de juny després que el president del Parlament esqueixés la foto d'Aurora Picornell

PalmaEl jutjat ha citat l'Associació Memòria de Mallorca que va interposar, a finals de juny, juntament amb les famílies d'Aurora Picornell i d'Antònia i Maria Pascual, una denúncia per delicte d'odi contra el president del Parlament balear, Gabriel Le Senne (Vox), qui va esqueixar una fotografia d'Aurora Picornell i de les germanes Pascual, republicanes assassinades pel franquisme i conegudes popularment com les Roges del Molinar. Els fets van tenir lloc el 19 de juny durant un ple del Parlament balear i varen provocar un terratrèmol mediàtic a les Illes que fins i tot va arribar a la premsa de l'àmbit estatal.

Cargando
No hay anuncios

Ara, el Jutjat d'Instrucció número 1 ha fet una passa més i, tal com ha explicat la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver a l'ARA Balears, els ha citat perquè ratifiquin la seva denúncia el 18 de juliol. "Nosaltres l'únic que demanam és justícia", ha dit. En concret, Le Senne va trencar una fotografia de les Roges exhibida a la part posterior de l'ordinador portàtil de la diputada socialista Mercedes Garrido. Ella, juntament amb la també socialista Pilar Costa, són membres de la Mesa del Parlament, com a vicepresidenta segona i secretaria segona, respectivament, i mostraven la foto en senyal reivindicatiu. Le Senne, argumentant que la Mesa havia de ser neutral, va demanar que retirassin les fotos i elles s'hi van negar. Davant això, Le Senne va arrencar la foto i la va rompre. Posteriorment, va expulsar les dues diputades del ple.

La citació coincideix amb el 88è aniversari del cop d'estat militar, l'any 1936, que va desencadenar la Guerra Civil. De tota manera, Oliver ha explicat que ha demanat un canvi de data per problemes d'agenda.

Cargando
No hay anuncios

En el seu moment, Oliver va qualificar els fets com a "lamentables i dolorosos, especialment per als familiars de les víctimes". Els denunciants consideren que l'actitud de Le Senne que, "de manera agressiva i violenta va arrabassar, rompre i tirar en terra" la fotografia de les Roges del Molinar, deixa palesa la manca del degut respecte "a tres dones víctimes de greus violacions contra els drets humans". Totes tres, juntament amb Belarmina González i la mare d'Antonia i Maria Pascual, Catalina Flaquer, van ser assassinades i durant molts anys varen estar en parador desconegut. Per això, consideren que amb la seva reacció, Le Senne va ferir "greument i directament les seves famílies", va menysprear "el seu dolor" i "va ofendre tota la ciutadania que se suposa que representa com a president del Parlament balear".

Cargando
No hay anuncios