Política02/11/2020

JxCat i ERC denuncien "espionatge polític" rere l'operació Volhov i demanen explicacions a Sánchez

Els republicans anuncien querelles contra les "falses operacions" policials

Quim Bertomeu / Núria Orriols
i Quim Bertomeu / Núria Orriols

BarcelonaL'operació Volhov continua portant cua, malgrat que tots els detinguts fossin posats divendres passat en llibertat sense mesures cautelars. Aquest dilluns JxCat i ERC han coincidit a dir que es tracta d'un cas d'"espionatge polític" i han demanat explicacions al govern espanyol. El detonant ha sigut una notícia publicada per El Confidencial on s'explica una reunió d'estratègia política entre diversos membres d'ERC, entre els quals el líder dels republicans a Madrid Gabriel Rufián, i l'exconseller Xavier Vendrell, un dels detinguts dimecres passat.

D'aquesta reunió es desprèn bàsicament un debat sobre la tàctica que hauria de seguir ERC per intentar marcar distàncies amb JxCat i guanyar més marge a les enquestes. No hi ha temes vinculats a la tardor del 2017 ni de presumpta corrupció política. Així doncs, el fet que s'hagi publicat ara, pocs dies després de l'operació policial, fa pensar als republicans que l'Estat "va contra l'independentisme" amb la intenció d'"embrutar-ho tot", en aquests cas les relacions entre JxCat i ERC. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha considerat demostrat que s'ha "gravat l'adversari polític per filtrar-ne el contingut" i ha recordat que "no té res a veure amb els suposats fets investigats". "L'Estat vol desestabilitzar l'independentisme", ha interpretat. A més, ha anunciat que el seu partit presentarà querelles "a nivell de Catalunya i a nivell internacional" contra les "falses operacions" policials com, segons el seu parer, és la Volhov. No ha precisat ni contra qui aniran dirigides ni a quines instàncies es presentaran, però ha avisat: "Passem a l'atac".

Cargando
No hay anuncios

Vilalta i també la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, han demanat explicacions sobre la qüestió al govern espanyol. Artadi, en concret, ha exigit que ho facin el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el mateix president espanyol, Pedro Sánchez. Així, ha preguntat a l'executiu si hi ha "espionatge" a la "dissidència política" i a l'oposició de l'unionisme. "És propi d'estats autoritaris", ha assegurat.

Més enllà de la part relativa al Procés, l'operació Volhov també fa referència a una presumpta corrupció política per tràfic d'influències de l'exconseller Vendrell i de l'exalt càrrec de CDC David Madí. Vilalta ha explicat aquest dilluns que no prendran mesures internes –en el seu cas amb Vendrell– perquè tampoc es creuen aquesta part de la investigació: "Posem en dubte tot el que surt. Són tot invencions".

Cargando
No hay anuncios

Negociació dels pressupostos

Malgrat les crítiques al govern espanyol, els dos partits preveuen negociar els pressupostos generals de l'Estat. Es desprèn del fet que els dos partits hagin explicat aquest dilluns que encara no tenien decidit si presentarien o no una esmena a la totalitat dels comptes. El límit per fer-ho s'acaba divendres. Vilalta ha admès fins i tot que ja mantenien "converses" amb el govern espanyol, però que no tenien una decisió presa. La votació de les esmenes a la totalitat és el primer debat clau dels comptes. Si les esmenes prosperessin serien una greu derrota de l'executiu espanyol. Si no, els comptes començaran el seu recorregut parlamentari. Qui sí que ha anunciat aquest dilluns el seu posicionament ha sigut el PDECat, que ja ha dit que no presentaria cap esmena a la totalitat i que vol negociar els pressupostos.