JxCat recupera la idea de llista unitària amb ERC i afirma que seria un "fracàs" que no governessin junts en el futur
Batet subratlla que els aliats independentistes han de teixir una estratègia comuna
BarcelonaEn el passat recent, la llista unitària de l'independentisme havia estat un dels cavalls de batalla entre JxCat i ERC –la CUP se n'ha mantingut sempre al marge–. La idea sembla descartada des de fa temps i tots dos partits han competit electoralment tant en les eleccions catalanes, com en les generals, municipals i europees. Però l'espai postconvergent, que sempre ha estat el que més ha insistit en aquesta estratègia, la recupera ara –tímidament– pensant en les pròximes eleccions al Parlament. "Que no parlem sempre d'això no significa que aquesta proposta tingui data de caducitat, tot al contrari", afirma el president del grup parlamentari, Albert Batet, en una entrevista a Europa Press.
"Si les forces independentistes volen una llista unitària, ja saben on som. Hem demostrat voluntat de generositat per construir espais transversals i unitaris", explica Batet. Tot i que encara no estan convocades, hi ha pocs que dubtin que aquesta legislatura està esgotada, ja sigui perquè el president, Quim Torra, convoqui eleccions anticipades per aquest mateix 2020 o perquè s'iniciï el procés electoral com a conseqüència de la probable inhabilitació de Torra per part del Tribunal Suprem. Batet, que considera "esperpèntic" que la inhabilitació sigui una opció factible, remarca la importància que JxCat i ERC segueixin governant junts després dels comicis. No fer-ho, opina, significaria "un fracàs i comportaria un canvi d'etapa i de paradigma respecte als últims anys".
Ara bé, la relació entre socis, que mai ha estat òptima, es desgasta més cada dia. Ja no només és la desconfiança que el mateix Torra va fer pública quan, al febrer, va proclamar que la legislatura estava "esgotada", sinó que últimament han contribuït a l'allunyament episodis com el de la no publicació de les resolucions més polèmiques del ple de la monarquia. En aquest sentit, Batet reclama la "unitat" estratègica entre socis per evitar desavinences similars en el futur. "Si compartim els costos de la repressió, també hem de fer esforços per compartir una estratègia d'unitat per avançar cap a la independència", conclou.