L'advocat del TJUE dona la raó a Puigdemont pel cas del seu escó
El pronunciament de l'advocat general no és vinculant, si bé sol coincidir amb la sentència final del tribunal de màxima instància de Luxemburg
Brussel·lesL'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha donat la raó als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín i ha demanat anul·lar la negativa inicial de l'Eurocambra a entregar-los l'escó per no jurar la Constitució. També proposa revocar la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), que es posa del costat del Parlament Europeu i considera que la "impossibilitat" d'acceptar-los l'acreditació no és cosa seva, sinó de "l'aplicació del dret espanyol". En tot cas, l'opinió del lletrat no és vinculant ni definitiva, si bé sol coincidir amb la sentència final del màxim tribunal europeu, que s'haurà de pronunciar durant els pròxims mesos.
En aquest sentit, l'advocat general Maciej Szpunar critica que la sentència del TGUE, que és el tribunal de primera instància de la justícia europea, no tingui en compte la sentència del TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras del desembre del 2019, que va establir que la condició d'eurodiputat s'assolia directament per l'elecció a les urnes. De fet, no va ser fins aquesta sentència que l'aleshores president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata italià David Sassoli, va entregar l'escó als eurodiputats exiliats de Junts.
Així doncs, el pronunciament del lletrat del TJUE és molt contundent contra l'anterior president del Parlament Europeu, el conservador italià Antonio Tajani, que va ser qui els va denegar l'escó en un primer moment i li retreu que posés "en qüestió els resultats electorals oficialment proclamats". Concretament assenyala que Tajani s'hauria d'haver fixat en la primera proclamació dels resultats de les últimes eleccions europees, els que es van recollir el 13 de juny, i no per les posteriors notificacions de les autoritats espanyoles, que "no reflectien de forma fidel i completa aquests resultats".
Cal recordar que, en un primer moment, la Junta Electoral Central (JEC) els va reconèixer com a eurodiputats elegits als comicis europeus del maig del 2019, però com que no van jurar la Constitució els va eliminar de la llista definitiva, en la qual Tajani es va basar per denegar-los l'escó. En aquest sentit, l'advocat general del TJUE també aprofita per recordar a Espanya que cap estat membre pot "suspendre les prerrogatives" a les quals tenen dret els representants del Parlament Europeu, tal com van fer amb els eurodiputats independentistes electes.
De fet, Szupnar també va ser l'advocat general del cas sobre la immunitat de Junqueras i ja va resseguir els mateixos arguments que en el pronunciament emès aquest dijous. Val a dir que, aleshores, el TJUE va dictaminar en la línia del que havia apuntat l'advocat polonès.
Sigui com sigui, ni el posicionament ni la sentència final no afectarà la immunitat dels representants independentistes, que la van perdre en una sentència del TGUE del juliol passat, i el TJUE només entra a valorar la decisió de l'Eurocambra de negar-los l'escó d'eurodiputats després de les eleccions europees del 2019.
Ara bé, un dels efectes pràctics que pot comportar aquest dictamen és que creï jurisprudència per a futurs casos en què eurodiputats que surtin escollits a les eleccions europees en la circumscripció d'Espanya es neguin a jurar la Constitució. Toni Comín, que segueix exiliat, torna a ser el candidat de Junts en aquests comicis, i cal recordar que, per exemple, més enllà dels eurodiputats de Junts residents a Bèlgica, tampoc va jurar la Constitució després del 2019 el representant a l'Eurocambra d'Esquerra Jordi Solé, que sí que podia accedir a territori espanyol sense córrer el risc de ser detingut.
El mateix Comín, en declaracions als mitjans, ha apuntat que el pronunciament del TJUE reforça encara més el fet que "no sigui necessari" jurar la Constitució per ser eurodiputat de ple dret, i ha dit que ja era així abans del pronunciament del lletrat d'aquest dijous. "No ha sigut necessari perquè si no nosaltres no seríem aquí. O sigui, la situació ja és aquesta", ha afegit el cap de llista de Junts a les pròximes eleccions europees del 9 de juny.
Puigdemont: "Teníem raó"
Tot i que no tindrà cap efecte pràctic per al seu futur judicial, el candidat de Junts a les pròximes eleccions catalanes ha celebrat el pronunciament del lletrat i ha assenyalat que, en cas que el TJUE el confirmi, es "constataria" una "gravíssima vulneració dels drets fonamentals dels europeus per part del Parlament Europeu i les autoritats espanyoles". També ha aprofitat per reivindicar "l'encert" de la seva "estratègia de confrontació intel·ligent" i, dirigint-se als "que s'han quedat a mig camí o han qüestionat l'exili", ha assegurat que l'advocat general del TJUE ha confirmat que es tracta del "camí correcte".
Per la seva banda, Esquerra ha celebrat la decisió de l'advocat general del TJUE, perquè considera que reforça "la doctrina Junqueras" que va permetre que el TJUE "deixés clar que la condició d'eurodiputat s'obté des de l'elecció a les urnes, al marge dels procediments interns de cada estat membre", afirma el partit en un comunicat.