Diada

Ultimàtum de l'ANC a partits i Govern: "O independència o eleccions"

La manifestació aplega 700.000 persones segons l'Assemblea i 150.000 segons la Guàrdia Urbana

Milers de presones manidfestant-se per l'independència pels carrers de Barcelona
11/09/2022
4 min

BarcelonaSi algú pensava que l'escalada de retrets entre l'ANC i els partits –bàsicament ERC– es moderaria durant la Diada s'haurà equivocat de mig a mig. L'Onze de Setembre més tens dins l'independentisme ha acabat amb una amenaça directa de l'Assemblea al Govern: "O independència o eleccions", li ha exigit la seva presidenta, Dolors Feliu, davant milers de persones que cridaven a l'uníson "Govern dimissió!". El trencament entre partits i institucions i una part de la societat civil independentista ha arribat a la màxima expressió aquest diumenge, però ja fa dies que es podia presagiar un resultat com aquest. Sense el president de la Generalitat, Pere Aragonès, present ni cap altre representant de la direcció d'ERC a la manifestació de l'ANC –Carme Forcadell ha estat a la capçalera com a expresidenta de l'entitat–, Feliu ha retret que hi hagi qui intenti aturar les mobilitzacions. "Intenten que siguem pocs, que no se'ns senti", ha criticat abans d'exclamar: "No ens faran callar!"

Ni l'ANC ha citat directament ERC ni els republicans ho han fet amb l'Assemblea, però hi ha hagut diàleg -infructuós- des de la distància entre les dues organitzacions. En l'acte organitzat al migdia pels republicans, Oriol Junqueras, ha elevat el to per defensar l'estratègia de negociació amb l'Estat per la qual aposta el seu partit: "Ningú ens farà callar i no tenim por de ningú!". Feliu ha semblat respondre'l quan ha sostingut hores després que "aquest any la manifestació ha fet més por que mai". En el ball habitual de xifres, 700.000 persones segons l'organització i 150.000 segons la Guàrdia Urbana han secundat la mobilització de l'Assemblea.

En una manifestació hi acostumen a confluir diversitat d'opinions i ideologies, però sempre hi ha un nexe comú. El 2012, l'aleshores presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, advertia que tothom seria benvingut a la mobilització al passeig de Gràcia de Barcelona (1,5 milions de persones segons la Guàrdia Urbana), però que qui hi anés seria comptat com a independentista. A aquella manifestació l'han seguit deu més amb la mateixa premissa, fins que aquest any se n'hi ha afegit ja de manera clara una segona: la crida de l'Assemblea anava enfocada nítidament contra els partits polítics i les institucions. I l'independentisme ha tornat a respondre a la crida. És cert que queden lluny les edicions amb més d'un milió de persones (la darrera, la del 2018, amb presos polítics i exiliats), però malgrat la falta d'avenços nacionals el format no sembla esgotat.

Manifestants de la mobilització convocada per l'ANC

ewfwfwef

Com es llegirà, doncs, la Diada d'enguany? De moment, Feliu ha aprofitat per situar sobre la taula la candidatura cívica que l'ANC està disposada a promoure en les properes eleccions: "Comptem amb la gent de base per fer la independència. Que no es pensin que ens distraiem ni desmobilitzem amb l'esperança poc dissimulada que acceptem conformant-nos amb l’autonomisme. No ho permetrem!". El vicepresident de l'Assemblea, Jordi Pesarrodona, ha estat encara més contundent quan ha assenyalat els dos camins que l'entitat obre als polítics: "O retirar-se o obeir el mandat del poble". Es refereix evidentment al mandat de l'1-O que partits i entitats reivindicaven el 2017, però que cinc anys després és un dels motius de divisió. Amb els partits, però també entre les entitats.

L'exemple evident que no hi ha una estratègia compartida l'ha donat Òmnium Cultural. El seu president, Xavier Antich, ha estat el penúltim a parlar en la manifestació de la tarda, on ha defensat el camí compartit que han de seguir fent partits i entitats. "Això no va de buscar culpables sinó d'aconseguir còmplices per a la independència", ha assenyalat en un dels pocs moments on s'han escoltat xiulets des del públic (també aplaudiments). Al matí, en l'acte polític d'Òmnium, l'únic de la jornada on s'ha vist a tot el sobiranisme plegat, Antich ha reclamat l'obertura d'un nou cicle perquè l'independentisme pugui recomençar després d'anys sense estratègia.

efwfwef

La jornada ha començat amb xiulets i escridassada a tots els partits en el monument de Rafael Casanova i, de fet, dissabte a la nit ja va ser la tònica al Fossar de les Moreres. Esquerra ha estat el principal assenyalat de la jornada i els republicans han decidit jugar aquest paper en tot moment. "Crideu més" deia una desafiant Marta Vilalta al Fossar més enllà de les proclames de Junqueras i Aragonès en l'acte del migdia. El president del Govern ha garantit que seguirà sortint al carrer "cada Onze de Setembre" per defensar la independència i s'ha compromès a treballar perquè els catalans decideixin el seu futur en referèndum.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha demanat a la ciutadania de Catalunya que mantingui una "resistència activa davant la repressió". "Cal que ens mantinguem actius i mobilitzats", ha dit aquest diumenge després de fer l'habitual ofrena floral al monument de Rafael Casanova amb motiu de la Diada. Així, ha avisat que els catalans només guanyaran "la llibertat" si són capaços de "defensar" la seva "llibertat plena": "Tothom al carrer". Preguntada per la concentració dijous al Fossar de les Moreres, Borràs ha rebutjat "tot i cadascun dels incidents" i ha demanat que la manifestació per la Diada aquesta tarda sigui "reivindicativa i pacífica".

stats