L'anunci del Govern de rectificar amb un nou decret la construcció en inundables fa témer un efecte crida
Fins que no es modifiqui la Llei aprovada aquest dimarts, s'espera un increment del nombre de projectes que arribaran als ajuntaments
PalmaEn uns dies, quan el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma publiqui la Llei de simplificació administrativa aprovada aquest dimarts, els projectes urbanístics que es presentin per edificar en una zona inundable podran aconseguir la llicència, sempre que disposin de la parcel·la mínima. Encara que no hi ha dades sobre l'impacte de la desregulació provocada per la Llei de simplificació, els experts consultats consideren que poden ser centenars de propietats les que voldran aprofitar aquesta circumstància. Alguns experts han assegurat a l'ARA Balears que es pot produir una entrada important de projectes als ajuntaments sobretot i precisament perquè el Govern ha anunciat que rectificarà la Llei d'aquí a uns mesos, prohibint-hi l'edificació. Per tant, s'obre una finestra que no se sap quan, però que l'Executiu ja ha dit que tancarà amb un decret llei que modificarà la llei aprovada aquest dimarts. I això obre la porta a un allau de sol·licituds durant aquest temps.
Aquesta situació, la de poder construir i legalitzar en zona inundable, ja era així des del passat mes de maig, quan el Decret llei del mateix nom va eliminar la figura de protecció que havia creat el Pacte entorn de les zones de risc. Però després de la DANA que va provocar una tragèdia amb més de 200 morts al País Valencià, s'esperava que els populars rectificassin i que prohibissin tant la nova edificació com la legalització de les cases existents en zona de risc d'inundació. L'esquerra va negociar en bloc la posició i mentre MÉS per Mallorca era clarament partidària de donar suport a la iniciativa per 'salvar' almenys les zones inundables, el PSIB es va situar a l'altre extrem i va considerar que no es podia donar suport a res d'aquesta llei, pel seu impacte global.
Així, l'esquerra no ha donat suport al PP en el seu intent d'evitar noves construccions en sòl inundable, i per tant ara mateix el que quedarà en vigor és el que ja hi havia al Decret llei: es pot construir a qualsevol propietat que tingui els metres suficients, per molt que estigui en zona de risc, sigui d'inundació, d'incendi, o d'esllavissament.
Un expert en dret urbanístic consultat per l'ARA Balears i que demana l'anonimat assegura que "alguns ja havien iniciat els tràmits amb el Decret llei, però és cert que s'esperava en molts de casos l'aprovació definitiva de la llei per tirar-ho endavant, per cercar una seguretat jurídica més gran. Ara, el fet que el mateix PP per l'efecte de la DANA hagi anunciat que s'autoesmenarà amb una nova norma, pens que pot provocar un allau de projectes", ha dit.
El vicepresident del Govern, Antoni Costa, que és la persona que ha coordinat aquesta norma que toca més de 50 lleis autonòmiques, ha assegurat a l'ARA Balears que "el Decret llei sortirà com més aviat millor, i per descomptat esmenarà el que ha quedat aprovat avui, perquè nosaltres havíem rectificat, però alguns diputats de l'esquerra han dinamitat l'acord. No volem que es pugui construir en zones inundables, i així ho dirà la nova norma".
El cas és que mentre aquesta nova norma, que ha de tenir rang de llei i per això es farà un decret llei, no arribi, tot projecte en zona de risc que entri per la porta dels ajuntaments podrà aconseguir la llicència. Alguns juristes han assegurat que el Pla hidrològic de les Balears ja protegeix en certa manera les zones inundables, perquè estableix que no s'hi pot construir. Però la realitat és que durant els darrers anys, amb aquesta norma ja en vigor, "s'han anat donant llicències. Alguns tècnics municipals demanaven més garanties o un informe a recursos hídrics, però d'altres no, i poc a poc s'hi han anat construint. Per això, quan va arribar la protecció de les àrees de risc del Pacte molts propietaris i ajuntaments van protestar perquè al·legaven indefensió per una cartografia inexacta", explica l'expert en urbanisme consultat per l'ARA Balears.
Legalització, també
Dins l'acord que oferia el PP a les forces d'esquerres hi havia no només prohibir construir en zones rústiques inundables sinó també deixar fora les legalitzacions. Igualment que ha passat amb la primera de les mesures, la trencadissa de l'acord ha fet que quedi aprovada la redacció inicial, i per tant es legalitzaran totes les construccions irregulars en sòl rústic, desenes de milers, estiguin o no en zona inundable.
El que no queda clar és si l'acord que el vicepresident Antoni Costa ha anunciat de fer un decret llei per impedir les noves construccions, també inclourà la prohibició a regularitzar les cases il·legals en zona de risc d'inundació. En aquest cas, el PP proposava permetre fer-hi reformes i sobretot, mesures de protecció a les cases il·legals, però no acceptar-ne la legalització. Ara per ara, tots aquells que tramitin una legalització d'una casa en zona inundable l'aconseguiran, sempre que reuneixin les condicions que figuren a la Llei aprovada aquest dimarts: que hagi prescrit tota l'acció de l'Administració i que per tant no se'n pugui decretar l'enderrocament.
Segons els càlculs de diferents especialistes, a les Balears hi pot haver fins a 40.000 cases irregulars en sòl rústic. Totes elles han quedat 'beneïdes' aquest dimarts i els seus propietaris podran presentar, com ja estaven fent des de l'aprovació del Decret llei de simplificació, el projecte de legalització. Ara, a més, tindran la tranquil·litat de saber que una llei els empara. Només els que tenen les cases dins zona inundable hauran d'afanyar-se per si el Consell de Govern d'aquí a uns mesos rectifica.