Delictes d'odi

L'Audiència anul·la l'absolució als líders de Falange i Alianza Nacional que animaven a "matar" per Espanya

La Fiscalia els demanava tres anys de presó pels discursos del 12-O a Barcelona l'any 2013

El líder de Falange, Manuel Andrino, en una imatge d'arxiu
11/02/2022
2 min

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha revocat l'absolució dels líders de Falange, Manuel Andrino, i Alianza Nacional, Pedro Pablo Peña, pels seus discursos d'odi a Barcelona el 12 d'octubre de 2013. Aquell dia Andrino va animar a "matar per Espanya", mentre que Peña va assegurar que no hi hauria independència si no era "a base de molta sang", però la jutge els va absoldre. Ara el tribunal considera que la seva sentència va ser arbitrària i li ordena repetir-la, tenint en compte totes les proves contra els acusats, per a qui la Fiscalia demanava tres anys de presó.

Peña i Andrino acumulen altres processos per delictes d'odi. El primer va ser condemnat a tres anys i mig de presó per tenir armes sense permís, mentre que el segon havia aconseguit esquivar fins ara entrar a la presó, però el novembre passat l'Audiència de Madrid va ordenar finalment el seu ingrés entre reixes per complir condemna per l'assalt a la Llibreria Blanquerna l'11 de setembre del 2013. El Suprem va imposar a Andrino i els altres 13 condemnats quatre anys de presó, però finalment el Tribunal Constitucional va obligar l'alt tribunal a revisar la sentència a la baixa i la condemna es va quedar en dos anys de presó.

Pocs dies després de l'assalt a la Blanquerna, Andrino i Peña desembarcaven a Barcelona acompanyats de centenars d'ultres per pujar fins a la muntanya de Montjuïc, durant l'acte que les formacions d'extrema dreta organitzen cada 12-O a Barcelona. Aquell any els discursos dels dos líders ultres van animar a utilitzar la violència per frenar la independència de Catalunya i defensar la unitat d'Espanya.

"Avui no tenim ni capitans ni tinents com aleshores [en referència a l'alçament militar de 1936], però tenim la voluntat irrenunciable com a espanyols de defensar la mare pàtria. No hi haurà secessió de Catalunya si no és a base de molta sang", va dir Peña. Per la seva part, Andrino es va mostrar disposat a "donar fins a l'última gota de sang en defensa de la sagrada unitat d'Espanya": "Que no ho dubtin, estem disposats a morir, però també a matar per Espanya, només faltaria", va dir.

Prova falsa

Com a proves de les seves proclames incitant a l'odi, la Fiscalia va presentar al judici diversos vídeos enregistrats pels mitjans aquell dia. Però un d'ells -que és el que va servir als Ajuntaments de Barcelona i de Sabadell per denunciar les proclames- es referia a fets anteriors. La jutge que va jutjar Andrino i Peña va considerar que aquesta prova era falsa i que invalidava tota la resta.

Un criteri que no comparteix el tribunal, que creu que la magistrada hauria d'haver revisat la resta de proves a l'hora de dictar sentència perquè no tenien res a veure amb la primera i es podia comprovar la seva autenticitat. Això és també el que argumentava la Fiscalia de Delictes d'Odi, que assegurava que la sentència causava indefensió.

"No arribem a entendre el raonament de la jutge", diuen els magistrats de l'Audiència que han revisat el cas. Ara l'Audiència ordena a la jutge revisar tota la resta d'imatges i redactar una nova sentència d'acord amb aquestes proves.

stats