L'ecosobiranisme enllesteix una marca estable per a les eleccions generals del 2023
A diferència de MÉS per Mallorca, que vol sumar forces, El Pi treballa per culminar la seva implantació a totes les Balears
PalmaMalgrat que el govern de Pedro Sánchez encara no ha arribat a l’equador de la legislatura –les eleccions generals varen ser el novembre del 2019 i Sánchez va ser investit el gener del 2020–, l’ecosobiranisme enllesteix una marca balearista estable per aconseguir per primera vegada un diputat illenc al Congrés que no sigui d’un partit estatal. L’objectiu de MÉS per Mallorca és fugir de les coalicions improvisades, que canvien de nom cada cita electoral, per aconseguir un projecte estable i perdurable.
“A diferència d’altres cites electorals, ara tenim com a mandat congressual fer una marca estable amb els partits insularistes d’esquerres que tiri endavant les properes legislatures”, explica el coordinador de MÉS per Mallorca, Toni Noguera, qui recorda que les darreres quatre eleccions hi ha hagut diverses coalicions amb noms diferents. “També hi ha hagut certa improvisació perquè s’han fet eleccions generals molt seguides”, afegeix. Segons el coordinador de la formació mallorquina, una marca que no sigui sucursal de Madrid és l’opció més adient per “representar les Balears i perdurar en el temps”.
A hores d’ara, els ecosobiranistes ultimen les negociacions amb Més per Menorca i Ara Eivissa, però aquest camí no està exempt d’entrebancs. De moment, Més per Menorca ha reclamat un temps de reflexió per valorar la seva implicació. “El problema és que havíem quedat per fer una presentació conjunta al juny, la qual va quedar desvirtuada per l’anunci unilateral i prematur de MÉSper Mallorca”, diu el portaveu parlamentari de Més per Menorca, Josep Castells. “És evident que necessitam una marca estable i aquesta idea va ser nostra. Els partits de Mallorca, Menorca iEivissa hem de fer front comú per aconseguir representació a Madrid, i aquest front ha de tenir una dinàmica diferent dels partits creadors”, assenyala Castells, que matisa que “no pot ser a qualsevol preu” i reclama “generositat i sacrificar el protagonisme de tots”.
La implantació d’El Pi
Mentre que l’ecosobiranisme treballa per unir-se de manera estable amb vista al Congrés, la feina d’El Pi va dirigida a estendre la seva implantació a les Illes. Fa una setmana que els regionalistes varen fer el seu primer congrés a Eivissa, deu mesos després que Más Ibiza s’hi integràs. “En un principi, només vàrem tenir comitè a Sant Antoni de Portmany, però ara ja en tenim també a Vila, Sant Josep i Santa Eulària. Només ens queda Sant Joan”, explica el president d’El Pi, Toni Amengual, que destaca l’augment de mig centenar d’afiliats a la pitiüsa major.
“Fins ara, la idea de ser un partit balear només era testimonial. Per això aquests mesos hem fet molta feina interna per cohesionar la formació”, afegeix Amengual. Pel que fa a Menorca, es treballa per “consolidar els comitès de Sant Lluís, Ciutadella ies Castell, així com a Ferreries i es Mercadal”. Amengual assegura que “a l’estiu també hi haurà un comitè a Maó”.
A l’hora de valorar si convindria més anar de la mà d’altres partits illencs per tenir més opcions d’aconseguir un diputat en el Congrés, Amengual assegura que “El Pi no es planteja cap aliança en aquests moments”. El que sí que té clar el líder regionalista és que “amb la pandèmia ha quedat molt palès que necessitam gent a Madrid” i que “els vuit diputats que tenim [del PSOE, Podem, PP i Vox] només representen els interessos dels seus partits”.
Més visibilitat
Malgrat no tenir un escó al Congrés, els partits no estatals de les Balears han tingut més visibilitat fora de les Illes. D’una banda, la feina del senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha servit per intensificar reivindicacions com el desplegament del REB. “La nostra valoració de la feina de Vidal és molt bona. La seva actitud davant els temes que li hem portat ha estat de molta receptivitat”, comenta Castells. Segons Noguera, la figura de Vidal ha servit per “representar de manera nítida els interessos de les Balears”.
“El fet que nosaltres estiguem al Senat ens permet una interlocució més permanent”, comenta per part seva Vicenç Vidal. Segons el senador ecosobiranista, “els vincles també s’han reforçat perquè el paper d’Esquerra i Compromís ara és més fort”. “Amb la nostra feina posam en evidència la famosa realitat dels dobles discursos dels partits estatals i la feina que els seus representants han fet fins ara. Estam aconseguint que es parli d’insularitat a la Cambra Alta i tenir més pes al Congrés”, afegeix.
Aquesta legislatura s’estan impulsant les relacions amb altres formacions de l’Estat per, segons Noguera, “tenir un altaveu a Madrid”. “Tenim bones relacions històriques amb forces com el BNG, i també comptam amb Esquerra i Compromís”, afegeix. Per part seva, Castells assegura que s’ha arribat a funcionar “com si hi hagués representació a Madrid” gràcies a la col·laboració d’Esquerra amb els ecosobiranistes menorquins. “Obtenim molta documentació i hem pogut presentar iniciatives com la dels vols interilles. Tenim col·laboracions àgils al Congrés i al Senat”, apunta.
En canvi, El Pi ha aprofitat que és de la Coalició per una Europa Solidària (CEUS) al Parlament Europeu. “Calia aprofitar que tenim Izascun Bilbao, que és eurodiputada pel PNB, per tenir una projecció més enfora.En aquests mesos hem avançat més que els darrers vuit anys”, diuAmengual.