Educació
Política27/10/2023

L’educació dinamita el full de ruta del Govern

El PP i Vox inicien contactes per desencallar els primers pressupostos de Prohens, que pengen del fil de la lliure elecció de llengua a les escoles

PalmaEl PP tenia un pla per a la legislatura que ha saltat pels aires en poc més de tres mesos des que Marga Prohens va ser investida. L’estratègia consistia a fer un exercici de funambulisme entre l’acord de governabilitat amb Vox, que estableix mesures contundents contra l’escola en català, i la prioritat número u de la presidenta: que ni la llengua ni l’educació siguin una font de conflicte social durant el seu mandat. Per sortir-se’n, aparcarien el debat sobre una de les mesures més exigents de l’extrema dreta: l’aplicació de lliure elecció de llengua a totes les etapes educatives. L’ajornarien, almenys, fins que tinguessin els pressupostos d’enguany aprovats. Llavors, la possibilitat de prorrogar-los en cas de trencament amb Vox seria damunt la taula. No comptaven amb el fet que Vox exigiria el compliment d’aquest punt de l’acord per davant de tota la resta abans, fins i tot, de validar el sostre de despesa. El moviment del partit ultra ha deixat el Govern en escac.

Així ho admeten nombroses fonts del PP i del Govern consultades, que estan recalculant el rumb que hauran de prendre a partir d’ara. Divendres passat l’Executiu va fer un moviment: va convocar Vox a una reunió formal per mirar de desencallar els pressupostos. En paral·lel, però, també va advertir l’extrema dreta d’on és el seu límit. El portaveu del Govern, Antoni Costa, va assegurar que descarten segregar els alumnes per llengua, com reclama Vox com a requisit per donar suport al sostre de despesa. “El Govern no pacta propostes impossibles”, va remarcar el vicepresident, que va dir que no signaran res “que vagi en contra de l’Estatut d’Autonomia i la normativa vigent”, en referència al Decret de mínims, que estableix que almenys el 50% de les assignatures s’han de fer en català. Abans de la trobada amb l’extrema dreta, el PP va tenir una reunió de l’Executiva per marcar la seva posició.

Cargando
No hay anuncios

L’encontre entre els dos partits es va allargar gairebé dues hores. La portaveu de Vox, Idoia Ribas, va assegurar, en acabar la reunió, que “hi ha voluntat d’arribar a un acord a les dues parts”. Amb tot, també va respondre al Govern que aplicar la lliure elecció de llengua a les escoles ha de ser possible. Fonts del PP varen sortir de la trobada amb esperances de poder reconduir la situació els propers dies, i varen assenyalar que es varen intercanviar propostes.

Però encara que el Govern aconsegueixi salvar el sostre de despesa, Vox ja ha deixat clar que la pressió i l’exigència en qüestió de llengua i educació seran la tònica de la legislatura. “Quan vàrem negociar amb ells no tenien aquest to, eren més conciliadors”, exposa una font conservadora, que admet perplexitat pel gir de Vox. “No ens esperàvem que trencassin tan aviat”, apunta una altra veu consultada. Va ser el grup d’extrema dreta a les Illes qui va perpetrar aquest gir de guió, fins i tot en contra del criteri de la direcció de Vox a Madrid, que apostava per donar més marge al Govern. Després d’uns dies d’estira-i-arronsa amb la direcció estatal, l’ala més dura del grup parlamentari balear es va imposar, i el mateix Abascal va admetre divendres que té dificultats per centralitzar la presa de decisions a la formació.

Cargando
No hay anuncios

Un cop constatat això, el PP ha entès que les relacions amb Vox seran més tenses a partir d’ara, i així ho creuen les veus consultades. Per ara, els esforços dels populars se centren a salvar l’aprovació del sostre de despesa i l’acord de governabilitat. Però les mateixes fonts admeten que encara que recondueixin les tensions actuals i trobin una fórmula per acontentar l’extrema dreta respecte de la lliure elecció de llengua a l’escola, és poc probable que les tibantors amb Vox acabin aquí. La mateixa Idoia Ribas ho va dir fa només uns dies a IB3, en què va argumentar que els punts de l’acord de governabilitat “són molt amplis”:“Això passarà tota la legislatura”.

L’oferta del PSIB

L’obsessió de Marga Prohens és no caure en els mateixos errors que el seu antecessor, José Ramón Bauzá, però en les darreres setmanes la remor de les entitats i els sindicats en contra de les pretensions de Vox ha anat en augment. L’educació torna a ser al centre del debat, encara que fonts del PP defensen que han intentat frenar les posicions més radicals de l’extrema dreta. En aquest escenari, el PSIB ha afegit pressió al Govern en oferir-li l’abstenció dels socialistes per tirar endavant el sostre de despesa, amb la única condició que veti la segregació dels estudiants per llengua. També MÉS per Mallorca i Més per Menorca havien estès la mà a l’Executiu per negociar, però els socialistes ho han fet, a més, després de consultar-ho i obtenir el vistiplau de destacades entitats en favor de la llengua catalana. Aquesta proposta condemnaria el pacte de governabilitat amb Vox i abocaria el Govern a la inestabilitat. Però serveix a l’esquerra, apunten diverses veus, per evidenciar que l’Executiu prefereix Vox com a soci. Sigui com sigui, per a Prohens també pot suposar una sortida, encara que intricada, si les negociacions amb Vox fracassen. “El Govern no descarta cap possibilitat per aprovar el sostre de despesa”, va advertir divendres Costa.