Governabilitat a l'Estat

L'escletxa per reduir penes de presos d'ETA que el PP va aprovar al Congrés

La majoria plurinacional va camuflar en una reforma una modificació que la dreta no va veure

MadridPer la porta del darrere, la majoria de la investidura va introduir una reforma legal que podria provocar la rebaixa de penes de presos d'ETA i que, de manera sorprenent, va comptar amb el vistiplau del PP i Vox. La dreta espanyola va avalar al Congrés una proposició de llei que aquest dimarts havia de rebre el vistiplau del Senat, però els conservadors ja estudien la manera d'aturar-la, un cop El Confidencialha publicat aquest dilluns al matí els efectes que podria tenir. Segons el recompte de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, 44 persones es descomptarien els anys que han complert a França i set serien excarcerades en els pròxims mesos.

Es tracta d'una iniciativa que modifica la llei orgànica 7/2014, sobre intercanvi d'informació d'antecedents penals i consideració de resolucions judicials penals a la Unió Europea. El govern espanyol va introduir un projecte de llei per la via d'urgència per adaptar a la legislació una espanyola una directiva europea de 2019 que feia temps que estava pendent. En aquell tràmit, però, no hi havia cap canvi polèmic. Va ser en la fase d'esmenes que Sumar —no el PSOE ni EH Bildu— va introduir dues modificacions: una és la supressió de la disposició addicional única i l'altra un nou article 14.1, que persegueixen que les penes acomplertes fora d'Espanya també computin a l'Estat. Per tant, això afectaria etarres que han complert condemnes a França.

Cargando
No hay anuncios

Aquests canvis es van posar al text que es votava a la comissió de Justícia per assentiment —no es van arribar a votar—, de manera que els partits de dretes no s'hi van oposar. Després, el text va elevar-se a ple i el passat 18 de setembre es va aprovar per unanimitat. Ningú va fer cap comentari sobre si podia tenir alguna implicació en exmembres d'ETA. De fet, el seu impulsor, el diputat de Sumar Enrique Santiago, ha argumentat que es tractava d'acabar amb "discriminacions" que es produïen ara a Espanya: un ciutadà europeu condemnat a Espanya podia gaudir del mateix tractament penitenciari al seu país i, en canvi, un espanyol condemnat en un altre estat de la UE no ho podia fer si tornava a l'Estat. "El PP i Vox tornen a recórrer al fantasma del terrorisme, que fa més d'una dècada va deixar d'existir", ha lamentat en declaracions als mitjans.

Des del PP denuncien una "jugada" del govern espanyol de falta de transparència i justifiquen el seu vot favorable per un "error generalitzat". Ara Génova està estudiant tots els mecanismes possibles al Senat per tombar la tramitació de la llei. A la cambra alta es poden presentar vetos i esmenes per fer tornar les mesures al Congrés, que la podria aprovar definitivament, però no se n'han presentat i la votació d'aquest dimarts al Senat s'esperava que seria unànimement favorable. La hipòtesi inicial és que el Senat hi podria votar en contra amb la majoria absoluta del PP sense efecte de veto.

Cargando
No hay anuncios

La posició del PSOE

Fonts del PSOE destaquen que les esmenes de Sumar compartien el propòsit "d'actualització i millora de la seguretat jurídica" de les persones que ja han acomplert una part de la condemna fora d'Espanya, i que no van ser objecte de crítica. Encara més, remarquen que el nou article 14 reprodueix "de manera literal la fórmula que recollia el projecte de llei que el PP va remetre originalment a les Corts espanyoles i recull el criteri del consell d'Estat".