Armengol demanarà a Sánchez que es tengui en compte l'augment del cost de vida a les Balears
'L'Espanya que s'omple', fons europeus i Ucraïna: els temes que portarà Armengol a la conferència de presidents
PalmaLa decisió de Putin d'envair Ucraïna va provocar l'ajornament de la conferència de presidents autonòmics, que s'havia de fer dia 25 de febrer a la Palma. Avui, diumenge els presidents es reuniran i Francina Armengol té marcat ja el seu full de ruta pel que fa a les reclamacions que farà a Sánchez. La presidenta balear exigirà durant la conferència que es tengui en compte l'augment del cost de vida a l'Arxipèlag i que es duguin a terme mesures per controlar i limitar els preus de l'energia i els productes de primera necessitat.
Aquest divendres, Armengol ja va reclamar, a través d'una piulada, que "sigui contundent" i limiti el preu de l'energia. Armengol ho va demanar amb urgència, atesa la situació de pujada contínua dels preus que s'estan patint.
A més, les conseqüències derivades de la guerra seran les protagonistes de la reunió de líders regionals que es durà a terme aquest diumenge a la mateixa illa canària. La presidenta del Govern, Francina Armengol, segons han explicat des de la Presidència, hi reclamarà una major cooperació i coordinació entre el govern estatal i les comunitats per acollir les persones refugiades, i canalitzar les ajudes socials al poble ucraïnès.
La pujada de preus desbocada a causa de la guerra, tant de l'energia com de productes bàsics, un fet que accentua la tendència inflacionista de les darreres setmanes, serà un dels principals temes a tractar. En aquest punt, la líder de l'Executiu balear farà incís en les mesures per pal·liar els impactes sobre els principals sectors de les Illes, a més de propugnar una limitació dels preus de l'energia d'acord amb les polítiques de la Unió Europea. La independència energètica, que permeti aïllar Rússia, és un dels grans objectius comunitaris a curt termini, i és un aspecte que pot donar impuls a l'acceleració de la transició ecològica per abandonar el gas rus, tot i que estats com Itàlia, Alemanya o els països bàltics depenen energèticament, en gran part, de Moscou.
Finançament autonòmic
Una de les reformes que provoca més estira-i-arronses entre les comunitats és la del sistema de finançament autonòmic. Arran d'això s'han format dos grans blocs, que representen realitats contraposades: 'l'Espanya que es buida', amb regions com les dues Castelles i Extremadura, i 'l'Espanya que s'omple', on se situen les Balears. "És una reforma urgent que porta massa retard", expliquen des del Govern. En aquest sentit, per fer front a l'absència de la reforma, Armengol demandarà que es mantingui la flexibilització de les regles fiscals i l'aportació de recursos extraordinaris. A més, es vol que els fons europeus es puguin gestionar de manera més directa des de les mateixes comunitats.
Fora de l'ordre del dia de la conferència de presidents, la líder balear portarà dues grans reivindicacions pròpies de les Illes: la compensació de la insularitat i dels efectes de l'augment de població sobre els serveis públics o l'habitatge, essent les Balears una de les regions de l'Estat amb majors dificultats per accedir a la compra d'habitatges. "Entenem els problemes de 'l'Espanya que es buida', però el nostre territori s'omple de persones i s'ha de prioritzar garantir els serveis públics essencials", subratlla el Govern.