L’esquerra cerca el seu lloc a l’oposició sense unitat d’acció
El PSIB aposta pel xoc frontal amb el Govern, mentre que MÉS per Mallorca rebutja la crispació i Podem batalla contra la desaparició
PalmaSense unitat d’acció. Després de perdre el Govern i, en el cas de Podem, gairebé la representació al Parlament, l’esquerra se situa en els seients de l’oposició rebutjant la política de blocs i, fins i tot, amb retrets creuats. És la primera vegada en la història que fa front a un executiu del PP adossat a l’extrema dreta i els partits estan desentrenats després de vuit anys al poder o com a socis de govern. Han passat mesos des que va començar la legislatura i les formacions progressistes encara cerquen la seva ubicació davant d’aquesta nova majoria. Mentre que el PSIB no dona treva al PP, MÉS per Mallorca és crític amb aquesta estratègia –si més no en els cent primers dies–, encara que mostra un rebuig frontal a Vox. Podem malda per reconstruir-se i fer notar la seva única diputada; i Més per Menorca, que els darrers quatre anys fiscalitzava el Pacte des de fora, ara carrega contra el discurs dels dos partits majoritaris.
En els primers plens del curs polític, l’estratègia del PSIB ha fet aixecar la cella a altres partits de l’oposició. “Companys, caldrà ser molt contundents davant del pacte PP-Vox”, va dir el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, en una piulada dirigida al PSIB. “També rigorosos, perquè la gent no pensi mai que pegam per pegar”, va matisar. En el mateix sentit, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, va lamentar l’oposició típica del PSIB: “No es dedica a parlar de polítiques, sinó del cotxe elèctric, de la declaració de béns de la consellera Marta Vidal, d’elements perifèrics en el debat públic”.
Ambdues formacions afronten el seu paper davant del Govern des de la discrepància amb el PSIB. “Fer oposició no vol dir crispar”, exposa una font de MÉS per Mallorca, encara que també lamenta que el PP tingui un paper “molt poc institucional” als plens. L’estratègia dels ecosobiranistes passa, expliquen fonts coneixedores, per la confrontació constant amb Vox, però també per la recerca de consensos. A diferència dels socialistes, que mantenen l’expresidenta Francina Armengol com a secretària general i el seu equip de confiança aguantant la bandera del partit als plens, MÉS per Mallorca ha apostat per un relleu al capdavant del grup parlamentari. Malgrat que les negociacions per a la investidura a Madrid han condicionat els plens a la Cambra autonòmica –la presidenta Marga Prohens va arribar a mostrar una fotografia de l’expresident català Carles Puigdemont i l’exdirigent d’ETA Josu Ternera a l’hemicicle–, MÉS ha evitat fer el mateix, encara que té, per primera vegada, un diputat al Congrés. “No volem fer del Parlament una caixa de ressonància de la campanya estatal”, exposen veus de la formació. A partir del novembre, el partit iniciarà un procés de renovació interna de càrrecs.
Des de Més per Menorca, al seu torn, intentaran arribar a acords amb el Govern, malgrat que són conscients que la distància ideològica que els separa ho complica. “No ens conformam amb el fet que el Parlament sigui un teatre”, asseguren fonts del partit, que admeten que els seus plantejaments són molt crítics amb el PSIB. “És el tiqui-taca de sempre amb el PP”, apunta una veu, fent servir una metàfora futbolística.
El PSIB promet mà dura
El xoc frontal entre els dos partits majoritaris ha estat una constant del nou curs polític, fins al punt que el president del Parlament ha cridat a l’ordre membres de l’Executiu en dues ocasions. La picabaralla s’ha concentrat sovint en la figura de la consellera d’Habitatge, Marta Vidal. Segons fonts socialistes, va ser ella qui va llançar la primera pedra quan va dur el contracte de Metrovacesa validat pel Govern anterior a la Fiscalia, mentre que el PP ha denunciat una campanya “d’assetjament” contra Vidal.
L’objectiu dels socialistes és erigir-se en l’alternativa del PP i, en aquest camí, prometen fiscalitzar els conservadors amb duresa. A més, en tenen un altre de subsidiari, expliquen fonts consultades: projectar el seu portaveu, Iago Negueruela, que s’enfronta a la presidenta Prohens als plens. Davant de les crítiques d’altres partits de l’esquerra, una font consultada replica que, en tot cas, són ells els que no són prou contundents davant l’Executiu del PP i Vox, un pacte que recriminaran constantment als conservadors, després de veure que va mobilitzar l’esquerra a les generals. Malgrat aquestes tibantors, però, totes les parts són conscients que són més a prop entre ells que envers la dreta. Per això, mantenen canals oberts i no descarten negociar actuacions conjuntes, per ara puntualment.
Mentrestant, Podem s’enfronta a una lluita dura contra l’extinció. “Ens vàrem centrar molt en la gestió i vàrem perdre el discurs”, lamenta una font del partit. Després de la dimissió de la cap de llista, Antònia Jover, el partit és en mans d’una direcció tècnica i prepara una assemblea per idear el nou rumb estratègic aquesta legislatura. “Cal una reflexió col·lectiva”, explica una veu d’aquesta direcció provisional. Mentre es conjuren per reactivar la militància, als plens s’han centrat en les polítiques d’habitatge de l’Executiu. Fer visible la seva única diputada és un repte amb vista als propers mesos.