L'esquerra de Ciutadella presenta la moció de censura per "recuperar la normalitat", un any després, a la institució
PSOE, PSM i Ciutadella Endavant comencen el compte enrera per assumir el govern amb el compromís de peatonalitzar ja la Plaça des Born i "donar estabilitat", sense pujar sous ni dedicacions
CiutadellaLa moció de censura ja és un fet a Ciutadella. Els onze regidors dels tres grups d’esquerra a l’Ajuntament, PSOE, PSM i Ciutadella Endavant, han registrat a primera hora d'aquest matí per via telemàtica la moció de censura de destitució de l’alcaldessa Juana Mari Pons. L’escrit, que es remet davant la Secretaria de la Corporació, proposa formalment a Llorenç Ferrer Monjo com a candidat a la batlia.
Ho serà des del 19 de juliol, quan tindrà lloc la investidura, fins al 31 de gener de 2026. Llavors, com s'ha establert a l'acord de governabilitat, serà substituït per la portaveu del PSM, Maria Jesús Bagur. Els socialistes ostentaran en tot moment la primera tinència de batlia, el PSM la segona i Ciutadella Endavant la tercera. Només canviarà la quarta, segons qui sigui l'alcalde.
L'acord, que avui han explicat les tres portaveus en una compareixença conjunta a la seu del PSOE, preveu que el nou govern no tengui càrrecs de confiança, per així evitar els desacords que fa un any van frustrar el pacte, i que no costi ni un euro més als ciutadans. "Com a molt, tindrem les 8'3 dedicacions, entre parcials i exclusives, que ja té el PP des de fa un any", ha dit Bagur.
Segons el repartiment que s'ha acordat, el PSOE es queda les àrees més importants, com ara Urbanisme, Turisme, Hisenda o Festes, mentre que el PSM assumeix Cultura, Medi Ambient, Atenció Social, Mobilitat, Esport o Joventut. Per Ciutadella Endavant queda Igualtat, Neteja i Educació.
Una de les prioritats del nou govern serà fer peatonal la Plaça des Born, un compromís que PSM i Ciutadella Endavant van voler materialitzar amb frisseres tot just abans de les eleccions de 2023, mentre que el PSOE, com el PP, era partidari de buidar la plaça de cotxes només quan s'haguessin fet nous aparcaments. Ara l'objectiu és accelerar la recuperació de la plaça per a vianants, impulsant a la vegada la creació de nous aparcaments i aprovant un Pla de Mobilitat.
Així mateix, l'esquerra fia construir una nova escola de música, un centre de salut i una pista d'atletisme, ampliar el geriàtric i el polígon industrial i cercar solucions a la manca d'habitatge.
La secretària general del PSOE, Sandra Moll, ha dit que presentar la moció de censura "és una obligació i una responsabilitat" per satisfer la voluntat majoritària de la població. "És restituir la normalitat institucional", ha afegit Maria Jesús Bagur, del PSM, qui ha remarcat que "no es censura res ni ningú. Simplement pensam que donarem estabilitat i amb majoria, podrem tirar endavant els grans projectes que Ciutadella necessita".
"No representa la voluntat de la majoria dels ciutadellencs"
Els tres grups, que diuen conformar el bloc progressista, feminista, ecologista i social” del Consistori, esgrimeixen que l’actual equip de govern del PP, “vista l’aritmètica, no representa la voluntat de la majoria dels ciutadellencs”.
En aquest sentit, els tres partits es mostren “convençuts que, des de la responsabilitat i el respecte a la democràcia, el PP afavorirà la nostra gestió a l’Ajuntament, propiciant acords més amplis pel bé de Ciutadella”.
Tot i així, l'encara batlessa Juana Mari Pons ha anunciat que no donarà els 100 dies de gràcia al futur govern i que posarà en marxa una oposició "dura i contundent" per tal de recollir-ne els resultats el 2027.