Moció de censura
Política 19/07/2024

L’esquerra recupera el govern de Ciutadella entre aplaudiments i escridassades

La moció de censura expulsa la popular Juana Mari Pons en un ple tens i massiu i el nou batle, Llorenç Ferrer, es compromet a “servir tothom” i a buidar de cotxes la plaça del Born

David Marquès
3 min
Llorenç Ferrer Monjo, nou batle de Ciutadella

CiutadellaLlorenç Ferrer Monjo (1966) és des de la una d’aquest migdia el nou batle de Ciutadella. La moció de censura presentada el 5 de juliol per les tres formacions d’esquerra a l’Ajuntament (PSOE-PSM i Ciutadella Endavant) ha prosperat i, per primera vegada en els 45 anys d’ajuntaments democràtics a Menorca, ha aconseguit canviar el color polític de la institució. Juana Mari Pons, que hi ha governat en minoria des de fa 13 mesos, ja és només la cap del PP a l’oposició.

Tot i els episodis de tensió i l’apel·lació del PP al “vot en consciència” dels regidors de l’esquerra, no hi ha hagut sorpreses. Llorenç Ferrer ha sumat els 11 vots que necessitava per fer valer la majoria progressista a la Corporació i ha pogut ser investit batle.

En la primera intervenció, Ferrer s’ha mostrat disposat a “servir a tothom”, ha demanat als regidors que “mai no deixin d’atendre ningú” i ha fet una crida pública perquè, amb aquesta nova etapa, “s’obri una nova manera de fer política on l'única raó de ser sigui Ciutadella”. “Tenim tres anys per demostrar per què hem promogut aquesta moció de censura”, ha dit el nou batle, qui, tot citant el poeta Miquel Martí i Pol, ha anunciat que comença “un camí de feina, compromís i servei”.

La primera prioritat del nou batle i del seu nou govern, que recupera així la gestió perduda ara fa un any, és fer possible una plaça del Born lliure de cotxes i per als vianants, una fita “que tothom vol” i que s’ha compromès a dur a terme.

El seu discurs, més conciliador, ha estat un oasi en una sessió marcada per la gran afluència de públic i la tensió desfermada entre els dos bàndols. Ho ha evidenciat la darrera intervenció de la batlessa sortint, Juana Mari Pons, qui ha retret a l’esquerra que hagi defugit el consens i “vulgui el poder a qualsevol cost”. La moció de censura, “vergonyosa i injustificada”, provocarà –a parer seu– una forta inestabilitat que durà Ciutadella a tenir “tres batles en quatre anys”, ja que l’actual, Llorenç Ferrer, serà rellevat a partir de l’1 de febrer de 2026 per la portaveu de PSM-Més per Menorca, Maria Jesús Bagur.

“Avui perd l’alcaldia, però guany legitimitat social”, ha dit Juana Mari Pons, qui s’ha emocionat en rebre el suport explícit del portaveu del grup popular, Joan Benejam. “Una moció de censura és una eina per solucionar un problema, no per crear-lo”, ha remarcat.

La portaveu del PSOE, Sandra Moll, ha lamentat el “comportament antidemocràtic i populista” del PP i “la campanya del fang que ha posat en marxa” en aquestes setmanes prèvies a la sessió. Per açò ha demanat “més alçada de mires i dignitat democràtica per tal d’assumir el resultat”.

Maria Jesús Bagur (PSM) s’ha mostrat satisfeta d’haver “restablert la normalitat institucional” a Ciutadella i ha tirat en cara al PP que qüestioni la moció de censura, quan el 1991 va emprar el vot trànsfuga de Jaume Peralta per expulsar Albert Moragues de la presidència del Consell de Menorca i col·locar al seu lloc Joan Huguet.

Per part seva, la portaveu de l’agrupació d’electors Ciutadella Endavant, Carla Gener, s’ha mostrat partidària de governar “en positiu i sense desprestigiar ningú”, lluny del “joc brut de filtracions” que ha imputat a la dreta.

Prop de 250 persones han omplert l’històric Saló Gòtic de l’Ajuntament i el vestíbul annex per tal de seguir la sessió, que ha estat interrompuda en algun moment pels crits i aplaudiments del públic. L’acte també ha pogut ser seguit a través del canal municipal, que ha registrat puntes de més de 400 usuaris connectats a la vegada.

Les cúpules autonòmica i insular dels dos partits principals també han estat representades al ple. Iago Negueruela ha compartit bancada amb els diputats Marc Pons i Pilar Carbonero, i també amb la secretària general del PSOE, Susana Mora. A l’altre costat, el president del Consell insular, Adolfo Vilafranca, s’ha fet acompanyar pel portaveu del PP al Parlament, Sebastià Sagreras; el senador Tobal Marquès, i el diputat de l'Estat Joan Mesquida.

Dos agents de la Policia Local i el cap del cos han seguit el desenvolupament de la sessió a pocs metres del Saló Gòtic, però, tot i les contínues escridassades entre el públic, i les diferents advertències llançades per la taula d’edat, no hi han hagut d’intervenir.

stats