L'estranya dependència de Feijóo amb Puigdemont
El relat públic que fan els juntaires dels seus acords amb el govern espanyol condiciona el posicionament dels populars

MadridD'expressar predisposició al diàleg als escarafalls en només qüestió d'hores. Així ha evolucionat el discurs del PP sobre el decret del govern espanyol per mitigar els efectes dels aranzels de Donald Trump en el teixit empresarial de l'Estat. Què ha passat entremig? L'anunci de Junts d'un acord amb l'executiu de Pedro Sánchez que garanteix el suport dels de Carles Puigdemont a la norma quan passi pel Congrés. Si bé fonts governamentals remarquen que tots els grups parlamentaris van tenir accés al text aprovat aquest dimarts al consell de ministres amb el contingut pactat amb els juntaires, el relat públic que n'ha fet Junts ha empès Alberto Núñez Feijóo a elevar el to. El líder del PP ha denunciat aquest dimecres que desconeixia la "negociació encoberta amb el separatisme" per imposar un "criteri territorial arbitrari". "Avui estem més allunyats que ahir d'un possible acord", ha reblat.
No és el primer cop que es fa palesa aquesta estranya dependència del PP amb Junts. Sovint serveix als populars com a via d'escapament quan estan immersos en negociacions amb el govern espanyol. Fins i tot en l'únic acord d'estat que s'ha registrat de moment aquesta legislatura, el de la renovació del Consell General del Poder Judicial, els populars van amenaçar amb tombar-lo pels contactes que el PSOE tenia amb Junts per tirar endavant la llei d'amnistia. Per contra, quan la qüestió és bloquejar iniciatives, Feijóo no té cap problema a sumar els seus vots als dels juntaires, com va fer recentment per tombar la creació de l'Agència Estatal de Salut Pública.
Des de Brussel·les, aquest dimecres Feijóo defugia culpes i responsabilitzava l'executiu de Sánchez de la relació poc fluida amb el principal partit de l'oposició. Ho feia, presentant-se com a home d'estat al costat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. "Li preocupa [a Sánchez] mantenir la seva precària situació i no resoldre els problemes de les empreses espanyoles", ha dit sobre el decret d'ajudes pels aranzels.
"El govern ha decidit expulsar el PP del marc negociador per donar resposta a la crisi aranzelària després de pactar unilateralment amb l'independentisme", ja van reaccionar fonts populars dimarts al vespre després que el diputat Josep Maria Cruset afirmés que Junts havia aconseguit la garantia que un 25% de les ajudes –una estimació del percentatge que equival al pes de les exportacions catalanes als Estats Units– aniria a Catalunya. Fonts del govern espanyol van matisar que no es reservava cap percentatge específic a les empreses catalanes, sinó que el que recull el decret deia que "els instruments estaran a disposició de les empreses de manera equilibrada territorialment en funció de la seva exposició al xoc". És a dir, el decret assumeix que als territoris amb més afectació aniran a parar més ajudes sense que es fixi un percentatge d'obligat compliment per a Catalunya.
"Hi haurà finançament per a totes les empreses que ho requereixin", tranquil·litza el govern espanyol, que rebutja que es pugui parlar de discriminació o de greuge envers les altres autonomies. De fet, el País Valencià i Andalusia, dues comunitats també exportadores, també estaran previsiblement sobrerepresentades. Totes dues, per cert, governades pel PP. La Moncloa acusa Feijóo d'estar posant una "excusa". Amb quin motiu? Fonts governamentals atribueixen aquesta gesticulació dels populars a la competició electoral amb Vox, que aprofita qualsevol acostament per debilitar Feijóo –i encara més si Junts és a l'equació.
La situació és semblant a la del decret per al repartiment de menors immigrants –un afer que es vota aquest dijous al Congrés i que tensa especialment la relació del PP amb l'extrema dreta– pactat entre el govern espanyol i Junts. El PP s'hi oposa esgrimint desigualtat i que està fet amb criteris polítics per acontentar els de Puigdemont.
Voluntat de pacte amb els aranzels
Hi ha una diferència en el cas dels aranzels i és que semblava que, tot i les crítiques, el PP tenia interès a facilitar l'aprovació del decret per l'afectació que té per al teixit empresarial espanyol i per distanciar-se del controvertit posicionament de Vox amb Donald Trump. Feijóo es va reunir dilluns amb els sectors més afectats i ha enviat una sèrie de propostes al ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que reclama que s'incorporin al text. Els populars tenen, a més, la pressió de la patronal, que reclama als partits que "deixin la política de banda" i arribin a "acords" malgrat la "interferència" de Junts, segons ha expressat el president de la CEOE, Antonio Garamendi, aquest dimecres a RNE. El vicesecretari econòmic del PP, Juan Bravo, ha expressat aquesta voluntat d'acord durant la compareixença de Cuerpo aquest dimecres al Congrés.
Bravo ha afirmat que el PP té la "mà estesa", però ha advertit que "deixaran la negociació" si "els comencen a fer trampes". "¿Qui té raó, els independentistes o vostè?", ha preguntat el popular sobre les diferències entre les versions de Junts i del govern espanyol sobre l'abast del seu acord. En una conversa informal amb periodistes posterior a la compareixença, Bravo s'ha queixat que el ministre d'Economia no li ha respost i que li va mentir introduint modificacions al text que finalment s'ha publicat al BOE per apuntalar el relat de Junts, que denuncia que Cuerpo no rebat públicament. "És fum", ha afirmat el portaveu republicà, Gabriel Rufián, sobre l'anunci de Junts, pronosticant que hi haurà acord PP-PSOE igual que amb el CGPJ.