Governabilitat a l'Estat

L'extrema dreta treu 25.000 persones al carrer contra Pedro Sánchez

El PP assisteix incòmode a una concentració de l'entorn mediàtic i social de Vox

20/10/2024
3 min

MadridLes manifestacions espanyolistes sempre deixen escenes curioses, com la d'una senyora que, mentre tornava a casa després de la manifestació d'avui a Madrid, cridava enrabiada que el president espanyol és "un desgraciat, un fill de puta" mentre feia voltes sobre si mateixa, sota la mirada atònita d'alguns i els gestos d'aprovació d'altres. Una família que esperava un taxi es resignava davant l'escena d'un home que exhibia la bandera franquista —"Sí, hi havia de tot", deia el fill—. Havia anat a la protesta amb un amic amb ganes de gresca. "Anem cap a dins amb els bats de beisbol!", li proposava, però no en duien, i s'havien de conformar amb aplaudir els ponents i insultar Pedro Sánchez.

Unes 25.000 persones, segons la delegació del govern espanyol a Madrid, s'han concentrat a la plaça Castilla de la capital espanyola, convocades per la Plataforma per l'Espanya Constitucional i altres entitats d'extrema dreta. Els impulsors no són gaire coneguts pel gran públic, però sí en els entorns de Vox i les noves opcions a la dreta del PP, com la d'Alvise Pérez, present en l'acte. Dos dels impulsors eren els periodistes Carlos Cuesta, director adjunt del grup Libertad Digital, i el català Albert Castillón, que també s'ha fet un lloc en l'espai mediàtic de l'extrema dreta. Entre els que han intervingut, destaquen l'exdirigent de Cs Marcos de Quinto, que juntament amb Juan Carlos Girauta va fundar el think tank Pie en Pared, també present a la concentració; així com l'exfundador de Vox Aleix Vidal-Quadras, que encara arrossega seqüeles de l'atemptat que va patir l'any passat.

"Si no reaccionem, el pitjor està per arribar. Diuen que Espanya no es trenca i tenen raó: no es trenca perquè ja s'ha trencat! L'heu ferit, però encara no l'heu matat", reivindicava Vidal-Quadras. L'eslògan de l'acte era la petició d'una convocatòria electoral per fer caure Pedro Sánchez, a qui els impulsors no consideren que va ser "escollit democràticament". De fet, entre el públic hi havia una plataforma que impugna els resultats dels últims comicis perquè sostenen que el repartiment d'escons es fa amb un escrutini provisional i no complet dels vots. Però no és per això que la concentració considera Sánchez un president il·legítim, sinó pels pactes amb "etarres, narcotraficants i colpistes" i per "l'accelerada descomposició a què el govern infame sotmet la nació", en paraules de Vidal-Quadras.

Perfil baix del PP

La via que Vox defensa per anar a les urnes és una moció de censura que Santiago Abascal ha afirmat que estaria disposat a votar fins i tot de la mà de Junts, sempre que no se cedís en res amb els independentistes. Tanmateix, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, està centrat en la batalla judicial i no té intenció de moment de plantejar-la perquè no té prou suport. A diferència d'Abascal, el president conservador no ha anat a la concentració i el seu partit ha optat per un perfil baix. Tampoc hi ha assistit Isabel Díaz Ayuso, que ha delegat l'assistència en el seu número 2 al PP de Madrid, Alfonso Serrano. Una dona que escoltava les declaracions als mitjans de la dirigent del PP Carmen Fúnez preguntava a un periodista que qui era, si era una portaveu regional o local del partit, perquè no identificava que fos una cara coneguda de la direcció estatal de Génova. "No és Cuca Gamarra", constatava.

La concentració s'ha fet davant dels jutjats de la plaça Castilla, on Begoña Gómez va haver d'acudir per declarar en la causa per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis. "No hi hauria hagut un marc millor", assegurava De Quinto durant el seu discurs. El pretext oficial de la convocatòria eren els casos de corrupció que envolten Sánchez, especialment per la volada que ha agafat el cas Ábalos, però els ponents l'han vestit d'atacs contra la immigració irregular i els ideals progressistes. "És bo voler conservar diners i no que te'ls robin amb impostos que després destinen a cocaïna", ha denunciat De Quinto, que ha demanat a la dreta no sentir-se "moralment inferior" a l'esquerra.

Estava previst que intervingués a distància l'opositora veneçolana María Corina Machado, però no ho ha pogut fer per motius de "seguretat", segons els organitzadors. En el seu lloc ha parlat un periodista veneçolà que s'ha preguntat si caurà abans Nicolás Maduro o Sánchez. I encara un altre periodista, Luis del Pino, ha pres la paraula per carregar contra els mitjans "servils" amb el govern espanyol, que ha contraposat al paper d'agitadors de fake news com Vito Quiles o Cake Minuesa.

stats