La nova legislatura

L'independentisme va jugar a la confusió per blindar la mesa

ERC i la CUP van votar en blanc en la primera votació per intentar despistar la bancada unionista

2 min
El president del Parlament, Josep Rull, després de ser elegit en el primer ple. 


BarcelonaEsquerra va decidir a l'executiva de dilluns al matí que, finalment, es decantava per una mesa independentista amb la presidència de Junts. El partit descartava així l'oferta dels socialistes per presidir la mesa del Parlament. Ara bé, a l'independentisme li tornava a pesar sobre les espatlles el fantasma del moviment del PP i els comuns a Barcelona per donar suport a Jaume Collboni a última hora i neutralitzar un govern sobiranista a la capital. Fins al punt que en el cas de la mesa del Parlament l'independentisme va jugar a la confusió fins al final per intentar despistar el rival.

Tot i que la decisió estava presa, ERC i Junts no van confirmar l'acord públicament i tampoc el nom de Josep Rull, que a mig matí ja començava a córrer per les redaccions dels mitjans. A dos quarts de tres de la tarda, els diputats de Junts Albert Batet i Mònica Sales es van reunir amb Josep Maria Jové i Marta Vilalta, d'ERC, per distribuir els vots de les votacions. Segons fonts coneixedores, en aquesta reunió és quan els republicans van traslladar a Junts que, en la primera votació per la presidència del Parlament, Esquerra i també la CUP optarien pel vot en blanc per intentar "amagar les cartes" i evitar que la bancada unionista s'aliés a última hora.

El pla B

Si tot sortia tal com estava previst, Rull seria elegit president en la segona votació. Ara bé, si el PP, Vox o els comuns –malgrat haver-ho negat– decidien donar els vots a la candidata del PSC, Sílvia Paneque, l'independentisme havia previst una mena de pla B per garantir tenir almenys tres llocs a la mesa. De fet, a ERC s'havien distribuït dos sobres, un amb el pla A –que és el que es va aplicar un cop Rull va ser elegit– i un altre amb el pla B, en què l'independentisme no tenia majoria a la mesa.

L'objectiu era garantir-se tres llocs a l'òrgan, tot i que, si no hi havia aliança a l'altra banda, els tenien igualment assegurats. De tota manera, els tres partits van voler anar de bracet fins al final, i aquest pla passava perquè Junts tingués una vicepresidència i una secretaria, i ERC una altra secretaria. En aquest cas, Junts cedia la primera secretaria als republicans. El fantasma de Barcelona no es va repetir al Parlament i l'independentisme va aconseguir el control de la mesa.

stats