El ponent de l'Eurocambra demana aixecar la immunitat de Carles Puigdemont

El comitè d'Afers Jurídics votarà la proposta dimarts de la setmana que ve

Puigdemont qüestiona que l'eurodiputat de C's que presideix el comitè del suplicatori respecti la confidencialitat
3 min

Brussel·lesEl ponent de l'Eurocambra sobre el suplicatori dels eurodiputats independentistes de Junts demana aixecar-los la immunitat parlamentària perquè es pugui continuar amb el procés legal sobre la seva extradició. Així ho avança el diari Abc i ho han confirmat a l'ARA fonts parlamentàries. Per tant, l'informe que presentarà la setmana que ve al comitè d'Afers Jurídics (Juri) l'eurodiputat ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki demana retirar la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.

Els membres del comitè Juri van rebre ahir l'informe amb la proposta del ponent i el votaran la setmana que ve després de debatre'l. Concretament, el debat serà dilluns i la votació dimarts. Una vegada sigui votat entre els membres que configuren aquest comitè, s'elevarà al següent ple de l'Eurocambra perquè el votin el conjunt dels eurodiputats, previsiblement a principis de març, i conclogui així un llarg procés que s'ha vist obstaculitzat per la pandèmia del coronavirus.

Els tres eurodiputats van comparèixer ara fa un mes davant els membres d'aquest comitè per presentar les seves al·legacions en una jornada que va convertir-se en una picabaralla entre el PP i Cs i els eurodiputats independentistes per la confidencialitat de tot el procés. A la sortida de la sessió, l'eurodiputat popular Esteban González Pons va revelar que dins la sala es va debatre sobre la competència del Tribunal Suprem en l'emissió de l'euroordre, un dels principals arguments que esgrimeixen els independentistes per demanar que no es concedeixi el suplicatori i que van veure reforçat per la negativa de la justícia belga a extradir l'exconseller Lluís Puig.

La confidencialitat del procés

Abans de la sessió de compareixences dels tres europarlamentaris catalans, el president del comitè, l'Eurodiputat de Cs Adrián Vázquez havia afirmat que el cas de Puig "no té res a veure" amb el dels eurodiputats, i Puigdemont va acusar-lo de vulnerar les normes de confidencialitat del procés, cosa que ell va negar rotundament.

De fet, l'informe encara no és públic i que s'hagi filtrat als mitjans abans de ser votat al comitè sí que implica una vulneració de la confidencialitat del procés. Vázquez, que des d'un principi va insistir en el compromís de mantenir un suplicatori amb totes les garanties i rigor, no descarta emprendre mesures si esbrina com s'ha filtrat el contingut. Des de Junts ja anticipen que presentaran una queixa, com ja van presentar en el cas de les declaracions de González Pons. El mateix Carles Puigdemont ha piulat aquest dijous alertant de la publicació del contingut de l'informe.

Que l'informe del ponent aniria en aquesta línia es donava gairebé per descomptat perquè la gran majoria dels suplicatoris són favorables a l'aixecament de la immunitat dels eurodiputats concernits. El ponent de l'informe és del mateix grup parlamentari que Vox, però també que la N-VA, els nacionalistes flamencs principals padrins dels independentistes exiliats a Bèlgica. Seguint el mateix principi, també es pot anticipar el resultat de la votació si es té en compte que els eurodiputats del PP, Cs, el PSOE i Vox constitueixen la majoria. Aquest dimecres, però, la presidenta del grup socialista, Iratxe García, va rebutjar anticipar en quina direcció aniria el seu vot. Es va limitar a insistir que el PSOE defensa "el respecte a l'estat de dret" i que estava a l'espera que es presentés l'informe.

Al gener, González Pons ja va mostrar-se convençut que "hi ha una àmplia majoria dins el comitè favorable a la concessió del suplicatori, perquè no és un judici polític". "Els fets no estan relacionats amb la seva condició de membres del Parlament Europeu –afegia el parlamentari popular–, i l'altre partit independentista és soci preferent del govern d'Espanya, per tant em sembla molt obvi que no hi ha persecució i que cal donar tràmit a la petició del Suprem".

stats