Formentera
Política 04/07/2024

L'informe del secretari del Consell de Formentera proposa que la institució funcioni com a ajuntament

El document destaca que les competències que s'havien traslladat a la Junta de Govern s'haurien de repartir entre el ple i el president

ARA Balears
2 min
/ CONSELL DE FORMENTERA

PalmaEl president del Consell Insular de Formentera, Llorenç Córdoba, ha convocat una Junta de Portaveus per a aquest divendres a les 13 h, en la qual el secretari de la institució explicarà a tots els grups polítics les conclusions de l'informe que ha elaborat amb la finalitat de garantir la governabilitat de la institució. La proposta se centra en el fet que el Consell funcioni com a ajuntament. Segons ha avançat la institució aquest dijous, i ha recollit Europa Press, l'informe destaca que les competències que s'havien traslladat a la Junta de Govern s'haurien de repartir entre el ple i el president.

En aquest cas, i fins que se solucioni el vessant polític d'aquest assumpte, el Consell funcionaria en el seu dia a dia com un ajuntament i sense perdre en cap cas ni les competències ni les característiques d'institució insular, per la qual cosa no faria falta Junta de Govern i les decisions es podrien prendre a través del ple, que en aquestes circumstàncies "és el més democràtic i transparent que es pot fer", ha reiterat la institució. Segons ha afegit, la fórmula és "totalment legal", però hauria de ser aprovada en ple per majoria per ser efectiva.

Córdoba ha recordat que el més preferible seria que tres consellers s'avinguessin a formar part de la Junta de Govern, independentment del seu color polític, per poder tirar endavant "d'una manera àgil" qüestions tan importants com els fons Next Generation, entre altres coses. En cas que persisteixi la impossibilitat de formar una Junta de Govern, la solució aportada pel secretari del Consell permetria, sempre que fos aprovada en ple, que la institució pogués funcionar.

"Donar suport a aquesta proposta del secretari no significaria donar suport al president, sinó una manera legal que el Consell pugui funcionar diàriament fins que es prengui alguna decisió política o es plantegi una moció de censura", ha apuntat.

El president de la institució insular també ha apel·lat a la "lleialtat institucional" dels 16 consellers que no formen part de l'equip de govern per tirar endavant aquesta proposta, després de la seva negativa a donar suport a cap de les altres dues opcions que hi havia sobre la taula, com ara la creació d'una Junta de Govern amb consellers de Sa Unió i la creació d'una Junta de Govern amb un conseller de tots i cadascun dels partits representats en el ple.

stats