Diada

L'OCB reivindica la Diada de Mallorca: "Volen esborrar la nostra personalitat i memòria"

Llabrés carrega contra el canvi de data de la festivitat a mans del PP i Vox

31/12/2024
2 min

PalmaL'Obra Cultural Balear (OCB) ha celebrat aquest 31 de desembre la Diada de Mallorca en un acte en què s'ha criticat amb duresa el canvi de data imposat pel Consell de Mallorca, que ara es fa de manera oficial el 12 de setembre. El president de l'entitat, Antoni Llabrés, ha reivindicat la festa de l'Estendard com una "cita amb la nostra memòria col·lectiva i la nostra identitat", i ha cridat a afrontar "l'agressió del govern del Consell amb la imposició d'una data alternativa, amb una intenció despersonalitzadora". "Volen esborrar la nostra personalitat i la nostra memòria", ha insistit, i ha qualificat la celebració del 12 de setembre de "pseudodiada".

"Ens comprometem a no aturar-nos, a persistir perquè no sigui més que un trist parèntesi", ha defensat Llabrés, que ha cridat a convertir el 31 de desembre en "un element aglutinador i cohesionador" de la societat. En paral·lel, la cantant i poeta Clara Fiol ha llegit el manifest de l'entitat, en què tot i valorar que fins ara "mai no hi havia hagut tanta gent que sabés parlar català i l'entengués" a Mallorca, ha lamentat que "les eines de castellanització i substitució culturals i lingüístiques mai no havien estat tan potents". En aquest sentit, ha advertit que "les eines de normalització lingüística són insuficients i pensades per una altra societat".

El passat 12 de setembre es va complir per primera vegada l'acord de govern entre el PP i Vox al Consell, en què es va canviar la data de la celebració. El 31 de desembre coincideix amb el dia de l'arribada del rei Jaume I a Palma i la conquesta de Mallorca el 1229, mentre que el 12 de setembre commemora la confirmació dels drets i llibertats del Regne de Mallorca de 1276. La data del 12 de setembre va ser impulsada en temps del mandat de Maria Antònia Munar al Consell de Mallorca, i es va celebrar per primera vegada el 1997. Es va mantenir durant la presidència de Francina Armengol (PSIB) a la institució i després amb la de Maria Salom (PP), fins que Miquel Ensenyat (MÉS) va impulsar el canvi amb el suport dels socialistes, Podem i Proposta per les Illes (El Pi). El 2023, amb la tornada de la dreta a la institució, la festa s'ha tornat a modificar. El debat és cíclic, i per aquest motiu és una celebració poc coneguda per molts ciutadans.

stats