Parlament

L'OCB lamenta l'absència del català en el discurs de Prohens al debat de política general

L'entitat reclama que els pressupostos de 2025 destinin recursos per impulsar l'ús social de la llengua pròpia

Marga Prohens durant la primera jornada del debat de política general.
01/10/2024
2 min

PalmaL'Obra Cultural Balear ha criticat el discurs de Marga Prohens a la primera jornada del debat de política general per "l'absència de la llengua i la cultura pròpies, més enllà de dues referències marginals per justificar les mesures contràries al català a la sanitat i l'educació", segons ha manifestat mitjançant un comunicat. "Ha estat una oportunitat perduda, perquè era el moment d'anunciar un canvi de rumb, enterrant les mesures regressives contra la llengua catalanes perpetrades de la mà de l'extrema dreta antimallorquina, i confirmant la no-execució d'altres acords, com la creació de la comissaria política d'imposició del castellà i persecució del català", ha lamentat el president de l'OCB, Antoni Llabrés.

Segons Llabrés, el debat de política general era "el marc òptim" per "anunciar una política lingüística ambiciosa, d'impuls i foment de la llengua pròpia en un context sociolingüístic delicat". "Ara és hora de preveure en el projecte de pressupostos de 2025 la consignació de recursos suficients per possibilitar l'adopció de mesures valentes de promoció de mesures valentes de promoció de l'ús social del català i de donar passes decidides que garanteixin la sostenibilitat lingüística i cultural", ha afegit.

El president de l'OCB ha recordat que "tot indica que el Govern de Prohens ha trencat formalment amb la ultradreta, encara que no per decisió pròpia, però en el dia a dia s'evidencia que hi continua de facto lligat de mans i peu, com a mínim en matèria lingüística", acaba el comunicat.

UGT i CCOO critiquen la "poca concreció" de les mesures anunciades

Els sindicats UGT i CCOO han criticat la "poca concreció" de les mesures anunciades per Prohens. "Si la vaguetat dels anuncis de Prohens es deu al fet que cerca decisions compartides, benvinguda sigui", ha manifestat la portaveu d'UGT, Xisca Garí. Sobre l'anunci del tren entre Palma i Llucmajor, Garí ha subratllat que el sindicat "sempre" estarà a favor de millorar el transport públic, però discrepa "que no s'hagi reprès el projecte de tramvia".

Per la seva banda, el secretari general de CCOO a les Balears, José Luis García, ha subratllat que s'hauria d'haver marcat d'una manera "diàfana" quina política seguirà el Govern pel que fa al món del treball. Concretament, en referència als plans autonòmics de feina, prevenció i salut laboral, i Formació Professional. També ha indicat que reclamaran la constitució d'una mesa de diàleg en matèria d'habitatge i que es mantinguin en dos anys els terminis de residència per accedir a qualsevol ajuda. Finalment, han criticat, en la mateixa línia que l'OCB, que temes com la llengua i la memòria democràtica "no hagin estat mencionats".

stats