Crònica

L'ombra del cas Ábalos persegueix Sánchez a Portugal

El president espanyol esquiva les preguntes sobre corrupció a la cimera de Faro

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès, Luis Montenegro, a Faro
23/10/2024
3 min

Faro (Portugal)La crispació i els atacs creuats del Congrés contrastaven avui amb el passeig tranquil que Pedro Sánchez i Luís Montenegro, primer ministre portuguès, feien pel nucli històric de Faro, la capital de la regió de l’Algarve. La dreta repeteix que el president espanyol no surt al carrer a Espanya perquè la societat li giraria l’esquena, cosa que no succeeix a Portugal, on no se senten ni xiulets ni escridassades: la policia havia encapsulat el centre per a l’ocasió. De fet, la XXXV cimera entre els dos països peninsulars passa inadvertida per a la gran majoria dels 70.000 habitants d’una ciutat que ha deixat enrere el bullici de l’estiu, quan s’omple de turistes. Tampoc s’esperava cap bomba informativa d’aquesta trobada, en la qual s’han firmat onze acords sectorials, entre altres, la construcció de dos ponts sobre els rius Guadiana i Sever per connectar els dos països. Ni tan sols n’ha sortit un compromís clar per tenir construït l’any 2030 l’AVE Madrid-Lisboa pel Mundial de futbol que organitzen conjuntament Espanya, Portugal i el Marroc. "La final, esclar, serà Espanya-Portugal", vaticina Sánchez en una trobada empresarial que posa fi a la jornada.

El president espanyol se sent més còmode lluny del clima tòxic de Madrid; prefereix els passadissos de la Unió Europea a Brussel·les i de les Nacions Unides a Nova York, o rebre la medalla d’honor de la mà de l’alcalde de Faro que, posats a demanar, vol una connexió ferroviària de la seva localitat amb Huelva i Sevilla. Tanmateix, és difícil escapar de l’espiral. És en aquestes cites internacionals on el president espanyol es veu obligat a respondre als periodistes que segueixen el dia a dia de la convulsa política espanyola, atès que no compareix en roda de premsa a l’Estat. L’última vegada que ho va fer va ser al juliol per fer balanç del primer semestre i, després, només ha concedit alguna entrevista puntual. Els periodistes convidats al Palau Reial per la festivitat del 12 d’octubre també hi van poder parlar.

Amb la imputació de José Luis Ábalos al caure, Sánchez ha de respondre de nou als motius pels quals va cessar l’exministre de Transports el juliol de 2021. ¿Tenia alguna sospita de corrupció que afectés el també exnúmero 3 del PSOE? ¿Sabia que presumptament la trama que dirigia l’empresari Víctor de Aldama de la mà de Koldo García pagava dos pisos a Ábalos i la seva parella en aquell moment? ¿Sabia que Aldama cobrava d’Air Europa i pressionava Koldo per aconseguir el rescat de la companyia [el govern espanyol el va concedir per salvar una empresa estratègica]? ¿Es va reunir mai amb Aldama? Amb un punt d’enuig, el president espanyol constata que responia preguntes sobre el mateix tema per "enèsima vegada", però no resol cap dels dubtes que planteja la investigació judicial.

Per molt que la Moncloa s’esforci a intentar situar el focus en el contingut de la cimera, Sánchez malda per espolsar-se l’interrogatori sobre els casos de corrupció que ara envolten el seu entorn. Una indisposició de Montenegro durant la roda de premsa provoca la fi abrupta de la compareixença, encara amb un torn de pregunta per a la premsa espanyola i la portuguesa pendent. Les peticions per trobar un breu espai per conversar amb el president, encara que sigui amb les càmeres i els micròfons apagats, resulten infructuosos. Més enllà de la breu roda de premsa, la interacció entre periodistes i les delegacions és a distància, i es limita a veure arribar i marxar Sánchez i Montenegro del Palacio Fialho, la seu principal de la cimera, de la Universitat de l'Algarve i del museu municipal.

Sánchez i els seus ministres, en un moment distès durant la fotografia de família a la cimera de Faro.

No queda més remei que interpretar gestos i agafar al vol algun comentari que es pugui sentir mentre els dos governs es fan la fotografia de família. L’endemà que Sumar s’entengui amb el PP al Congrés per tirar endavant algunes votacions, Sánchez i Yolanda Díaz apareixen somrients. De sobte, se sent Óscar Puente pronunciar "La bella i la bèstia", i la vicepresidenta segona es gira i diu: «Jo soc la bella». ¿Qui és la bèstia?, seria una altra pregunta sense resposta.

stats