El nou curs polític
Política16/09/2023

L’ombra d’Armengol des de Madrid vol ser el contrapès de Prohens

Els exconsellers socialistes marquen perfil al Parlament mentre el PP presumeix d’haver impulsat normes en dos mesos

PalmaLa presidenta Marga Prohens ha arrencat el curs polític amb voluntat d’iniciar un ‘canvi’ de model, però també amb un contrapès indesitjat a Madrid. La inesperadapatacada d’Alberto Núñez Feijóo ha complicat el camí dels conservadors, que tenen la prioritat de consolidar-se a les Illes. La cap de l’Executiu ha vist com Pedro Sánchez rellançava una rival que ja donava per derrotada i la situava com a líder del Congrés. Mentre el PP ha iniciat el seu mandat fulminant el requisit del català a la Sanitat, Armengol ha abanderat la reforma del reglament de la cambra baixa perquè s’hi pugui fer servir aquesta llengua. I alhora que el seu partit cerca un accent regionalista, el PSIB té clar que no desaprofitarà el protagonisme que té al conjunt d’Espanya per recuperar forces.

El Govern ha evitat aquests dies referir-se al canvi de reglament al Congrés, insistint que no vol “confrontar” en temes lingüístics. El portaveu de l’Executiu, Antoni Costa, no va voler opinar sobre el punt de vista del PP estatal, contrari a l’ús del català a l’hemicicle.“No és una qüestió que ens preocupi”, va dir:“Es fan servir llengües oficials al Senat sense molts problemes”. En canvi, Prohens sí que va furgar dimarts passat en el buit que ha deixat Armengol al banc del PSIB al Parlament. En el primer ple del curs polític, va carregar contra la socialista, que continua essent la secretària general del partit, i la va acusar d’haver “fugit a Madrid”. 

Cargando
No hay anuncios

Un dirigent del PP considera “sorprenent” que el PSOE hagi premiat la socialista amb “el càrrec més ben pagat de l’Estat” després de perdre les eleccions autonòmiques i poder municipal i als consells insulars. Tot i la projecció d’Armengol a Madrid, considera que el PSIB ha quedat afeblit als plens. “Com a presidenta, ha de tenir un rol institucional, no podrà participar en els debats polítics”, remarca la mateixa font. Però, per als socialistes, la projecció mediàtica que ha tingut Armengol des de la seva arribada al Congrés compensa aquests desavantatges. “Que un membre del PSIB presideixi el Congrés és un motiu d’orgull, però que hi dugui el català ja és fantàstic”, apunten fonts del partit de la rosa, que destaquen que el PSOE està ara “més a prop que mai” de la federació socialista de les Illes. Per ara, el PSIB tanca files amb l’expresidenta, que ha deixat diputats de la seva màxima confiança al capdavant del grup parlamentari. El nou portaveu a la Cambra és l’exconseller Iago Negueruela, flanquejat per altres exmembres del Govern, com Mercedes Garrido, Marc Pons i Pilar Costa. Malgrat les dificultats de no tenir físicament l’expresidenta, el PSIB va inaugurar la temporada de plens marcant perfil institucional davant alguns conservadors recentment arribats al càrrec i, per tant, més inexperts. L’avantatge de ser veterans, però, també té contrapartides, i veus del PP adverteixen que els portaveus de l’oposició són “molt fàcils de contestar” durant les sessions de control. “Deien que la massificació turística, l’especulació, els problemes d’habitatge, eren culpa nostra”, continua aquest càrrec, “però, després de vuit anys a l’oposició, aquests mites han caigut”. 

En el ple de dimarts, els consellers del PP varen explotar aquest filó. Per la seva banda, Prohens va presumir d’haver impulsat decrets per fer front als problemes concrets d’habitatge, rebaixar impostos i estendre la gratuïtat de les escoletes. “Dels primers dies d’aquest Govern, se’n recordarà el compliment de la paraula donada; dels primers dies del seu Govern, només recordarem que varen ballar la conga”, va etzibar la presidenta. Amb tot, cada iniciativa es pot convertir també en munició per als rivals. “El PP ha volgut aprovar decrets molt aviat, però tenen defectes, i en el tràmit parlamentari es veurà”, assenyalen fonts de l’oposició.

Cargando
No hay anuncios

El pacte amb l’extrema dreta, sòlid

Però més enllà de la disputa parlamentària, Prohens ja disposa dels suports necessaris per donar llum verda a les seves iniciatives. La sintonia amb Vox és bona i en la reunió que ambdós partits varen mantenir dijous per avaluar l’acord de governabilitat el clima va ser bo. La trobada va servir, a més, perquè el Govern donàs entrada a Vox en l’elaboració dels pressupostos de la Comunitat, que l’Executiu pretén aprovar abans de finals d’any. A instàncies de l’extrema dreta, els comptes inclouran un informe d’impacte familiar que expliqui “com afecten” les partides les famílies. En la trobada, ambdós partits també varen pactar deixar en mans de Vox la creació de l’Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística, a través d’una proposició de llei, i la derogació de la Llei de memòria democràtica. “Vox necessita marcar perfil, per això impulsaran ells alguns dels punts de l’acord que duen la seva marca”, expressen veus coneixedores.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, fonts del PSIB i de MÉS per Mallorca expliquen que cercaran apartar el PP dels seus socis d’extrema dreta. “Hi ha línies infranquejables, que afecten drets, i qüestions que són ideològiques”, apunten veus ecosobiranistes. Malgrat les bones relacions a la dreta de l’hemicicle, al Parlament ja hi ha hagut una esquerda entre el PP i Vox. Els conservadors varen deixar sola l’extrema dreta i se sumaren a l’esquerra en un manifest per condemnar l’expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, encara que Vox havia presentat un text alternatiu. L’esquerra –PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Podem– també ha reclamat al president de la Cambra, Gabriele Le Senne (Vox), que cridi a l’ordre la consellera d’Habitatge, Marta Vidal, a l’inici del proper ple. Considera inadmissible l’amenaça de querellar-se que va formular durant la sessió de control contra un diputat socialista, que va apuntar a una suposada connivència entre Vidal i un fons inversor. Segons fonts parlamentàries, Le Senne encara no ha decidit si dona resposta a aquesta demanda. Si ho fa, serà en contra del criteri del Govern, que ja ha dit, en boca d’Antoni Costa, que “no lamenta gens” el to de la seva consellera.