Parlament
Política19/06/2024

L'oposició assenyala el PP per mantenir Le Senne a la presidència

Acusen els populars de tenir una "actitud obstruccionista"

PalmaL'oposició carrega contra el PP per mantenir Gabriel Le Senne a la presidència del Parlament després d'arrencar i esquinçar una fotografia de les Roges del Molinar durant el ple. Els portaveus del PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem han comparegut en bloc per criticar l'"actitud obstruccionista" dels populars, que han evitat atendre la seva sol·licitud per convocar un ple extraordinari i votar la destitució de Le Senne, al·legant que la decisió corresponia a la presidència del Parlament (és a dir, al mateix afectat) i insistint que la petició era "extemporània".

Els portaveus han definit Le Senne com un "feixista" que no pot estar al capdavant del Parlament balear i han exigit al mateix Le Senne que faci una passa al costat durant la Junta de portaveus, i al PP que es posi del costat de la "democràcia" i no de la "ultradreta".

Cargando
No hay anuncios

"El PP està exercint una equidistància inadmissible", ha lamentat Iago Negueruela (PSIB): "Ha permès que s'arrenqui la fotografia de les Roges del Molinar, quins complexos tenen?". Per la seva banda, Lluís Apesteguia (MÉS) ha acusat el PP d'estar protegint Le Senne i la seva "actuació injustificable" i "agressiva". "Les institucions no poden ser presidides per franquistes, i el PP és responsable que Le Senne sigui la segona institució de les Balears", ha dit Cristina Gómez (Unides Podem): "Ha de decidir si està amb el feixisme o amb la democràcia". En el mateix sentit s'ha expressat Josep Castells (Més per Menorca), que ha assegurat que "Le Senne es va llevar la careta" en arrencar la fotografia: "El PP ha de moure fitxa".

Cargando
No hay anuncios

Durant la sessió plenària d'aquest dimarts, les diputades socialistes Mercedes Garrido i Pilar Costa, vicepresidenta segona i secretària segona de la Mesa del Parlament, respectivament, varen exhibir fotos, aferrades als seus ordinadors, de les Roges del Molinar, entre elles la d'Aurora Picornell. En l'escrit que posteriorment ha estat tombat a la Mesa expliquen que durant el debat, el president va ordenar, de manera "arbitrària i desproporcionada i sense aval reglamentari", la retirada de les fotos. Això no obstant, les socialistes s'hi varen negar, argumentant que no hi havia fonament jurídic, de manera que Le Senne les va cridar a l'ordre en diverses ocasions.

L'oposició ha defensat que exhibir fotos "no pot en cap cas integrar-se" dins els supòsits recollits a l'Article 118 del Reglament del Parlament balear. A la sessió, el president va intentar "de manera violenta" tancar l'ordinador de Garrido. Tot i l'advertència que no podia tocar el seu dispositiu, Le Senne va arrabassar la fotografia de Picornell i va expulsar de la Cambra Garrido i Costa.

Cargando
No hay anuncios

L'oposició ha censurat l'actuació i l'han qualificada d'una "agressivitat inacceptable" en seu parlamentària, sense fer referència a l'article del Reglament que justificàs l'acció. Quant a l'expulsió, han considerat que es va prendre de manera "arbitrària i sense adequació al marc normatiu que regeix l'organització, funcionament i activitat del Parlament".

En aquesta línia, els grups han reprovat la seva actitud, insistint que "va en contra dels principis de respecte, ordre, disciplina parlamentària, democràcia i pluralisme que sempre han de regir l'actuació de la Mesa". També han criticat el president per la seva "manca de neutralitat i imparcialitat".