Legislació
Política 29/07/2024

L'Estat qüestiona el tancament de l'Oficina Anticorrupció per part del Govern

L'Executiu autonòmic haurà de negociar amb Madrid per evitar un recurs d'inconstitucionalitat

2 min
El president del Parlament Gabriel Le Senne i el director de l'Oficina Anticorrupció Tòfol Milan

PalmaEl govern espanyol ha posat en qüestió que el tancament de l'Oficina Anticorrupció per part de l'Executiu de Marga Prohens sigui constitucional. D'aquesta manera, i com és habitual en aquests casos, ambdós executius hauran de negociar canvis a la Llei 2/2024 de creació del Registre de Transparència i Control del Patrimoni i de les Activitats dels Càrrecs Públics de les Illes Balears –la norma que inclou el tancament de l'Oficina– per evitar que la norma acabi en el Tribunal Constitucional.

En concret, l'executiu espanyol assenyala discrepàncies amb les disposicions addicionals primera, segona i tercera; les disposicions transitòries primera i segona; i la disposició derogatòria única d'aquesta norma. Aquestes parts del text fan referència a la liquidació de l'Oficina Anticorrupció, la destitució del director i la reubicació del personal, a més de la situació dels expedients –els que han finalitzat queden sota la custòdia del Parlament i els que estan en tramitació passen al Govern. D'altra banda, l'Estat també qüestiona el fet que es mantingui la confidencialitat de la persona o entitat denunciada.

Primer territori de l'Estat que elimina l'Oficina Anticorrupció

Cal recordar que les Balears es varen convertir en el primer territori de l'estat que ha eliminat l'Oficina Anticorrupció, després que el ple del Parlament aprovàs la Proposició de Llei del PP per suprimir-la només vuit anys després de la seva creació amb el suport de Vox. Però aquesta norma no només llevava l'Oficina, sinó que també ha donat caràcter reservat a les declaracions de béns dels càrrecs polítics, que fins llavors eren públiques. D'aquesta manera, es va crear un registre amb les declaracions que depèn del Parlament i que la ciutadania no pot consultar –només ho poden fer la Cambra, els òrgans judicials i la Sindicatura de Comptes.

Una vintena d'associacions i entitats varen exigir que l'Oficina no es tancàs i que es blindàs, entre les quals la Xarxa d'Oficines i Agències Antifrau, Transparency International Espanya, Hay Derecho, Political Watch, Acces Info Europe, +Democracia i la Xarxa Europea d'Autoritats d'Integritat i Alertadors (NEIWA). En un comunicat conjunt, les entitats varen considerar que eliminar les oficines Anticorrupció "no és només una mesura que afebleix l'estat de dret, sinó que és contrària als compromisos assumits per tots els estats que formen part de la Convenció de Nacions Unides contra la corrupció".

stats