El PSOE es mostra disposat a intentar resoldre "el conflicte polític" a Catalunya

ERC manté el no però creu que és un primer gest dels socialistes

Els equips negociadors d'ERC i del PSOE, reunits aquesta tarda al Congrés.
Germán Aranda / Quim Bertomeu
28/11/2019
4 min

BarcelonaLa primera reunió entre el PSOE i Esquerra per negociar els vots republicans a la investidura de Pedro Sánchez ha finalitzat sense acord, però amb la voluntat de les dues parts de seguir negociant. I més quan, en un to completament oposat al que van fer servir en campanya, els socialistes han reconegut públicament que hi ha un "conflicte polític" per resoldre a l'Estat.

El partit d'Oriol Junqueras segueix instal·lat en el no al líder socialista, però seguirà assegut a la taula de negociació. Almenys fins al dimarts 3 de desembre, quan les dues parts s'han tornat a citar, a les cinc de la tarda al Congrés de Diputats, per seguir parlant.

La posició d'uns i altres, que es van reunir durant dues hores i mitja, s'ha vehiculat a través de comunicats oficials. El d'Esquerra, malgrat mantenir el no en la investidura, afirma que hi ha "un punt de partida comú" amb els socialistes: el de "constatar la necessitat d'abordar políticament un conflicte que és, essencialment, de naturalesa política". Els republicans destaquen que "els diagnòstics no són coincidents" amb relació a la situació de Catalunya, però afegeixen que coincideixen en "la necessitat de poder reprendre la via del diàleg entre partits i institucions".

Esquerra ha utilitzat la trobada per traslladar a l'equip negociador del PSOE el que el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, va posar ja a principis de setmana com a condició per explorar un possible acord. Aquesta condició passaria, segons els republicans, per buscar una "solució democràtica" per a Catalunya teixida en una taula de negociació que tingui quatre pilars: "Que sigui entre governs, sense apriorismes ni temes vetats, amb calendari i amb garanties de compliment". Avui el PSOE ha conegut la proposta de primera mà.

Els socialistes, també a través d'un comunicat, a més de destacar la "voluntat compartida de diàleg que permeti desencallar la formació de govern", han destacat que la trobada s'ha produït "en un ambient de diàleg constructiu i amb voluntat d'enteniment", fet que consideren "un primer pas per treure el país de la situació de bloqueig en què es troba". A més, han destacat que el país necessita "una recuperació de drets socials, de drets civils i laborals retallats pels governs del Partit Popular" i també millorar "la situació industrial a Catalunya i al conjunt d'Espanya", així com "canalitzar el conflicte polític a Catalunya des del diàleg i l'enteniment institucional".

Parlar de "conflicte polític" és el primer gest dels socialistes vers als republicans, ja que deixa enrere el concepte "conflicte de convivència", que és el que feia servir Sánchez durant la campanya i que molestava l'independentisme.

"Pressió" pel PSOE

Fonts republicanes consultades per l'ARA han explicat després de la trobada que la principal conclusió, en aquests moments, és que "el PSOE compra que estem davant d'un conflicte polític". "La pressió d'ERC comença a fer-los moure", conclouen. També veuen positiu que el PSOE vulgui seguir negociant, malgrat que els negociadors republicans hagin deixat clar que "o hi ha una mesa de negociació entre governs o no hi haurà canvi de vot" per part d'Esquerra. El partit de Junqueras ha sortit de la reunió amb la sensació que, per les dues parts, s'afronten les negociacions "seriosament" i amb la intenció real de saber si hi ha possibilitats d'acord.

El PSOE ha incorporat el PSC, representat pel secretari d'Organització Salvador Illa, al seu equip negociador, on també hi ha el ministre de Foment en funcions i secretari d’Organització del partit, José Luis Ábalos, i la portaveu socialista al Congrés i vicesecretària del partit, Adriana Lastra. Per part d'Esquerra, hi participen el cap de files d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián; la portaveu del partit, Marta Vilalta, i el president del consell nacional, Josep Maria Jové.

Els límits del diàleg són, d'entrada, un gran impediment pel punt de trobada, ja que la Moncloa insisteix que estan dins la Constitució i que aquesta no inclou l’autodeterminació. ERC, en canvi, a principis de setmana ja va posar sobre la taula les seves condicions per facilitar la investidura de Pedro Sánchez, i no vol que es veti cap tema, tampoc el de la independència.

Abans de Nadal

El PSOE, que s'ha compromès a tenir nou govern abans de Nadal, necessita l'abstenció dels republicans perquè la investidura tingui èxit i el temps li va en contra davant d'Esquerra, que no té pressa per arribar a un acord. Els socialistes esperen, a més, que la negociació serveixi per tancar un pacte no només d’investidura, sinó també per a uns nous pressupostos.

La distància dels socialistes amb el PP i Cs (aquests últims empetitits per la repetició electoral) va créixer quan Sánchez va pactar formar l’executiu de coalició amb Unides Podem, aliança que fa gairebé impossible els suports dels partits de dretes. Amb la suma del PNB, Compromís, Més País i PRC (Partit Regionalista Càntabre), l’abstenció d’Esquerra és la clau perquè Sánchez obtingui majoria a la investidura en una segona votació.

Des del PSOE, Lastra ja ha defensat aquest matí durant un esmorzar informatiu el diàleg com un "exercici de responsabilitat". "En política, dialogar no és un problema, el problema el tenen els que es neguen a dialogar i els que volen imposar la seva visió a tota la societat", ha assegurat la portaveu socialista. Ábalos, per la seva banda, ha reconegut que hi ha un "problema polític" a Catalunya, més enllà d’un "conflicte de convivència". "Algú creu que no n’hi ha?", s’ha preguntat.

D'altra banda, hores abans que comencés la reunió entre el PSOE i ERC, el líder d'Unides Podem i futur soci de govern de Sánchez si es concreta el preacord, Pablo Iglesias, ha avisat que la investidura "no està feta" i que caldrà "diàleg, empatia i mà esquerra" de tots els actors implicats perquè tiri endavant. Iglesias no ha volgut posar data a la investidura, però ha confiat que la nit de Nadal "els espanyols puguin sopar amb un govern fet". Molts interrogants oberts encara, però una certesa que fa uns dies semblava molt difícil. El PSOE negocia amb l'independentisme, i el 3 de desembre tindrà lloc un nou episodi.

Comunicat ERC sobre primera reunió amb PSOE per a la investidura
Comunicat PSOE després de primera reunió amb ERC
stats