Le Pen, preparada per a la gran victòria a les europees
Un de cada tres francesos votarà l'extrema dreta de Reagrupament Nacional, que estudia canviar de grup polític a l'Eurocambra
ParísSi l'encerten les enquestes, l'extrema dreta de Marine Le Pen –Reagrupament Nacional (RN)– no només guanyarà per golejada les eleccions europees a França sinó que obtindrà el millor resultat de la seva història en uns comicis europeus. Un de cada tres francesos votarà RN: els sondejos atorguen a la llista liderada per l'eurodiputat i president del partit, Jordan Bardella, entre un 31% i un 33% dels vots, molt distanciada de la segona força, la del president Emmanuel Macron (Renaixement). La llista presidencial està encapçalada per una gairebé desconeguda Valérie Hayer, que obtindria entre un 15% i un 17%, seguida de prop pel Partit Socialista (PS), que podria arribar al 14% dels vots.
L'ascens de l'extrema dreta és espectacular. Ha passat de poc més del 6% a les europees del 2009, quan encara mantenia el nom de Front Nacional, a una més que probable victòria el 2024 amb al voltant d'un 32% dels vots. L'estratègia de desdemonització que ha portat a terme Marine Le Pen en els últims anys funciona. Fa temps que li dona bons resultats la tàctica de maquillar, amagar o dissimular les posicions més extremes per eixamplar la base electoral i fer versemblant que el que fa 15 anys era impossible, que Le Pen governi França.
La líder de Reagrupament Nacional ja fa temps que ha suprimit de les seves propostes electorals un referèndum per sortir de la Unió Europea. Ara prefereix destruir el club europeu des de fins, fent-se forta a l'Eurocambra i lluitant per retornar competències als estats membres i restablir els controls fronterers per lluitar contra la immigració clandestina. L'embolcall canvia –i convenç força gent– però l'essència continua sent la mateixa: l'obsessió per la immigració.
Carrera presidencial
Per a Reagrupament Nacional, les europees són un test per a les pròximes eleccions presidencials. No és cap secret que a Le Pen li importa relativament poc el Parlament Europeu, però una victòria davant del president de la República li pot donar un impuls per aconseguir arribar a l'Elisi el 2027, quan l'actual president, Macron, ja no es podrà presentar un altre cop.
Ni Le Pen ni Macron es presenten a les eleccions europees, però a la campanya les dues figures són omnipresents. Tots dos s'han arremangat per guanyar vots per a les llistes respectives. La líder d'extrema dreta apareixent als grans mítings i als cartells electorals al costat de Bardella. Macron, fent grans discursos europeistes i també posant als cartells electorals amb Hayer.
En la seva estratègia de moderar el discurs i allunyar-se dels postulats antisemites del seu pare, Marine Le Pen ha fet un pas clau aquesta setmana trencant amb l'extrema dreta alemanya. Diferents polèmiques protagonitzades per Alternativa per a Alemanya (AfD) –l'última, blanquejant el nazisme–, han servit a RN per anunciar el trencament. "Tindrem nous aliats després de les eleccions europees i no ens asseurem més al costat d'AfD", ha assegurat Bardella. Exactament, el mateix que ha fet el partit de Matteo Salvini, la Lliga Nord italiana, molt proper a Le Pen. Tots tres comparteixen grup, Identitat i Democràcia (ID), a l'Eurocambra.
Un únic gran grup d'extrema dreta
Ni el cap de llista de Reagrupament Nacional a les europees ni Marine Le Pen han volgut concretar si canviaran de grup a l'Eurocambra arran del trencament amb Alternativa per a Alemanya, però el que està clar és que s'obre la possibilitat que els 18 eurodiputats de Le Pen –que després de les eleccions seran més– passin a formar part de l'altra grup d'extrema dreta del Parlament Europeu, Conservadors i Reformistes Europeus (ECR, en les sigles en anglès), on es trobaria amb els Germans d'Itàlia de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, amb Vox i amb l'altre partit ultradretà francès, Reconquesta, liderat per Éric Zemmour.
També hi ha la possibilitat que Le Pen i Salvini creïn un nou grup parlamentari. En qualsevol cas, les paraules de RN assegurant que no s'asseuran al costat de l'extrema dreta alemanya allunya la possibilitat de crear un gran grup amb tots els partits populistes i d'extrema dreta europeus, una de les idees que la líder de Reagrupament Nacional ha tingut sempre present. El que està clar és que Marine Le Pen no vol revelar els seus plans abans de les eleccions ni tanca del tot la porta a cap possibilitat.
Tot i l'intent de suavitzar la seva imatge i el seu discurs, els aliats europeus de Le Pen proven que la desdemonització només és una operació de màrqueting. La filla del fundador del Front Nacional, l'antisemita Jean-Marie Le Pen, es va deixar veure la setmana passada a Madrid, a la trobada organitzada per Vox amb altres partits d'extrema dreta, populistes i ultraconservadors. A l'acte hi van participar figures com l'ex primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, o el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, que hi va ser a través d'una videoconferència. També va fer una intervenció telemàtica Giorgia Meloni. Va ser un nou apropament de Le Pen al grup parlamentari dels Conservadors i Reformistes Europeus.