Le Senne expulsa dues diputades del ple per dur una camiseta d'Aurora Picornell
L'esquerra en bloc abandona l'hemicicle com a protesta per la nova censura de la represaliada a l'hemicicle
PalmaNou xoc per la Llei de memòria al Parlament. El president, Gabriel Le Senne, ha expulsat les dues membres de la Mesa del PSIB, Mercedes Garrido i Pilar Costa, per negar-se a llevar-se una camiseta d'Aurora Picornell i les Roges del Molinar. El líder de la Cambra ha actuat a instàncies de Vox, que argumentava que dur-les afectava la neutralitat de l'òrgan. El ple ha acabat abruptament quan l'oposició en bloc ha partit de l'hemicicle com a protesta per la decisió. Davant la impossibilitat de debatre l'esmena a la totalitat de la derogació de la Llei de memòria democràtica presentada per l'esquerra, Le Senne ha decidit finalment donar per acabada la sessió.
"Les imatges que exhibeixen els membres de la Mesa en violen la imparcialitat", ha argumentat Le Senne. "Els preg que baixin de la Mesa i ocupin els escons, allà hi poden exhibir aquestes imatges, com fan alguns diputats, sense cap problema", ha assegurat, mentre Garrido feia que no amb el cap. "La imatge que duen les posiciona a un costat del debat que emprendrem", ha insistit el president. Després de cridar a l'ordre les diputades en tres ocasions, les ha expulsat de l'hemicicle.
És la segona vegada que el líder de la Cambra s'enfronta a la representació socialista de la Mesa pels mateixos fets. El passat mes de juny va acabar esqueixant una fotografia de les Roges del Molinar en ple debat parlamentari, uns fets pels quals ha acabat investigat per un possible delicte d'odi. En aquesta ocasió, la tensió ha començat just abans d'iniciar el debat parlamentari sobre la derogació de la norma. La portaveu de Vox, Manuela Cañadas, ha reclamat a Le Senne que exigís a les diputades llevar-se la camiseta perquè considerava que "afecta la neutralitat del debat": "Si volen, que les duguin al seu escó". El president del Parlament li ha donat la raó. Ha demanat a Garrido i Costa que prescindissin de dur aquesta roba o abandonassin els seients de la Mesa, i s'han negat a les dues coses.
Tot seguit, Le Senne ha aturat el ple i s'ha reunit amb tots els membres de la Mesa. En sortir de la trobada, Garrido i Costa han evitat ocupar els seus seients de diputades i han tornat a les cadires de la Mesa. Sorprès per aquesta decisió, Le Senne les ha cridat a l'ordre diverses vegades. Malgrat les constants queixes de l'esquerra, ha insistit que el "criteri" de la presidència és que el debat afecta la neutralitat i les ha acabat expulsant de l'hemicicle.
"Està fent una interpretació arbitrària del criteri dels lletrats", ha dit el portaveu del PSIB, Iago Negueruela. "En cap cas acceptarem el que s'està referint sobre les víctimes del franquisme, seria com demanar que es retirin els crucifixos de la Mesa", ha continuat. El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha insistit, per la seva banda, que "l'exhibició d'unes víctimes de la Guerra Civil no es pot considerar un motiu per l'expulsió". Mentrestant, la diputada d'Unides Podem Cristina Gómez ha recordat al president que està "imputat per un delicte d'odi" i continua al seient de la presidència. "No té res a veure amb aquest debat", ha respost Le Senne, que ha reclamat a l'oposició que "respecti" el seu criteri. El PP no s'ha pronunciat sobre la qüestió. Fonts dels populars asseguren que el portaveu del grup, Sebastià Sagreras, ha proposat demanar parer als lletrats per dirimir si es contravenia o no el reglament amb les camisetes de les socialistes, però "ha quedat sol".
Manifestació a les portes del Parlament
Minuts abans que es produís aquest debat al Parlament, prop d'una cinquantena de persones s'han concentrat a les portes de l'edifici per carregar contra la derogació de la llei. En declaracions als mitjans, la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha lamentat que el PP "vingui" la memòria de les víctimes de la repressió de la Guerra Civil i el franquisme a Vox. Ha retret a la presidenta que no hagi acceptat, per ara, les seves propostes de reunir-se, i ho ha considerat una "ofensa gravíssima".