Memòria històrica
Política27/09/2024

El president del Parlament balear equipara Aurora Picornell amb Francisco Franco

Gabriel Le Senne assegura que hauria actuat de la mateixa manera si la fotografia hagués estat del dictador

PalmaEl president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha declarat aquest divendres davant el Jutjat d'Instrucció 1 de Palma com a investigat per delicte d'odi per esquinçar una foto de les Roges del Molinar durant una sessió del Ple del Parlament. Poc després de la seva declaració, davant els mitjans de comunicació, el representant de Vox s'ha mostrat "content" de poder declarar i ha dit que "no tindria sentit" que la denúncia no s'acabés arxivant: "Vaig trencar accidentalment un foli i això és tot. Tots ho van veure. Ja vaig demanar disculpes perquè va ser inadequat". Segons ha transcendit posteriorment, durant l'interrogatori ha contestat a la Fiscalia que hauria actuat de la mateixa manera si la foto hagués estat del dictador Francisco Franco.

La segona autoritat de les Balears ha arribat aquest divendres al voltant de les 9.10 h als jutjats de via Alemanya. Al seu costat, han acudit el líder de la formació a l'Ajuntament de Palma, Fulgencio Coll; la portaveu parlamentària, Manuela Cañadas; el secretari general, Toni Gili, i el vicepresident del Consell de Mallorca, Pedro Bestard, entre altres càrrecs i representants institucionals.

Cargando
No hay anuncios

Després de declarar durant gairebé una hora, Le Senne, advocat de professió, ha afirmat que l'associació que el denuncia, Memòria de Mallorca, té dret a sotmetre la seva actuació al criteri de la justícia, però no creu que tingui recorregut, ja que és "un debat polític".

Cargando
No hay anuncios

Preguntat sobre una possible dimissió si fos jutjat i condemnat per aquests fets, el diputat de Vox ha opinat que seria "una sorpresa" i ha suggerit esperar esdeveniments i anar "pas a pas", respectant els tràmits i les diligències que el jutge consideri oportunes. El president de la Cambra autonòmica confia en el fet que el procediment acabi aviat "per poder dedicar-se a coses més serioses, que és el que esperen els ciutadans". Le Senne només ha respost les preguntes del jutge, les del fiscal i les de la seva advocada, però no a les de les acusacions.

Cargando
No hay anuncios

Els fets van ocórrer el 18 de juny, quan el Parlament debatia si iniciava el procés per derogar la Llei de memòria democràtica, una proposta del seu partit, Le Senne va arrencar de l'ordinador portàtil de la vicepresidenta segona de la institució, la socialista Mercedes Garrido, una fotografia d'Aurora Picornell i les germanes Antònia i Maria Pascual, afusellades la Nit de Reis del 1937.

"No es pot humiliar d'aquesta manera"

Per la seva banda, el misser de l'acusació popular del col·lectiu 'Estimada Aurora', Sebastià Frau, creu que sí que hi haurà judici perquè "hi ha matèria suficient per considerar l'existència d'un delicte". El lletrat ha explicat que el comportament de Le Senne entraria en la consideració d'injúries col·lectives perquè amb el gest d'esquinçar les imatges es van ofendre totes les víctimes del franquisme, representades en aquest cas per Aurora Picornell i les Roges del Molinar. "No es pot humiliar d'aquesta manera unes dones que van ser violades i assassinades de manera salvatge. Ha de tenir conseqüències penals", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

A les 11.30 hores, ha comparegut en qualitat de testimoni la vicepresidenta segona del Parlament, la socialista Mercedes Garrido. Ha arribat als jutjats minuts abans, però no ha fet declaracions als mitjans.