Parlament
Política08/08/2024

Le Senne demana que s'arxivi la denúncia en contra seva perquè és "tendenciosa"

El president assegura que va trencar la fotografia de les Roges del Molinar de manera "accidental"

PalmaEl president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha sol·licitat al jutjat que arxivi la denúncia contra ell per un possible delicte d'odi. El dirigent de Vox considera que els fets descrits per l'associació –com va esqueixar una fotografia de les Roges del Molinar durant el ple– estan "adornats amb valoracions subjectives descontextualitzades i tendencioses".

La denúncia la va interposar Memòria de Mallorca i els familiars d'Aurora Picornell i Antònia i Maria Pascual, les tres dones assassinades durant la Guerra Civil que apareixien en el retrat que Le Senne va rompre, en el marc del debat de la presa en consideració de la derogació de la Llei de memòria democràtica, una proposta de Vox que es va aprovar amb els vots del PP i l'extrema dreta.

Cargando
No hay anuncios

Mentre tenia lloc el ple, diversos diputats del PSIB varen col·locar retrats de represaliats de la dictadura als seus escons, incloses les parlamentàries i membres de la Mesa, Mercedes Garrido i Pilar Costa. Le Senne va exigir a les dues diputades que retirassin els retrats que, al seu entendre, comprometien la neutralitat de la Mesa (encara que el reglament del Parlament no especifica res pel que fa a pancartes o cartells, hi ha un acord tàcit de mantenir la institucionalitat de l'organisme). Com va explicar l'ARA Balears, Le Senne va formular aquesta petició pressionat per diputats de Vox i també del PP. Quan aquestes s'hi varen negar, el president del Parlament va perdre els papers, va intentar arrabassar la fotografia de l'ordinador de Garrido i la va esqueixar en l'intent. Poc després, va expulsar del ple les dues diputades.

Cargando
No hay anuncios

En l'escrit presentat aquest dijous al jutjat i recollit per EFE, Le Senne insisteix que la ruptura del retrat va ser "accidental" i que els "fets descrits a les denúncies i la querella són totalment atípics des del punt de vista penal". A més, insisteix que estan "adornats amb valoracions subjectives descontextualitzades i tendencioses, incloent-hi els fets ocorreguts fa més de vuitanta anys, que deixen patent l'ànim incriminatori de les parts que les varen formular i les finalitats espúries de natura política que persegueixen".

En el mateix sentit, Le Senne insisteix en el fet que la mesa "ha de ser neutral i no interferir en els debats", i remarca que diversos diputats es varen queixar de l'actitud de les dues diputades. També remarca que el lletrat major de la cambra va confirmar que l'exhibició de cartells "partidistes" a la Mesa era "improcedent", i argumenta que quan les dues diputades es varen negar a retirar-los varen alterar "greument l'ordre al Parlament". "El president va intentar retirar personalment un dels cartells amb la intenció de garantir la neutralitat del Parlament, però en estar enganxat el full amb moltes cintes adhesives, es va trencar accidentalment en estirar", expressa en l'escrit que signa la seva defensa. Tot això, assevera, va passar en el marc d'un "clima tens d'alteració de l'ordre" per part de Garrido i Costa, que segons el text varen mostrar un "absolut menyspreu cap al pluralisme polític".

Cargando
No hay anuncios

"En cap moment es va apreciar cap conducta de menyspreu, falta de respecte o humiliació cap a ningú ni cap grup de persones per part del president del Parlament", remarca en l'escrit, en què nega que esquinçàs "diversos trossos" de les fotografies. El president Le Senne considera evident la "clara intencionalitat política" dels denunciants, que intenten "aconseguir per qualsevol mitjà el relleu del president del Parlament, emprant per això l'Administració de Justícia sense rubor per la seva lluita partidista". Le Senne ha presentat l'escrit l'endemà que la Diputació Permanent posàs data a la petició de l'esquerra de convocar un ple extraordinari per debatre la possible remoció del president: serà el tres de setembre. El PP encara no ha aclarit quin serà el sentit del seu vot, després que el líder estatal de Vox, Santiago Abascal, decretàs la ruptura de tots els pactes autonòmics amb els populars.