Trencament PP-Vox
Política 17/07/2024

PP i Vox reculen i no descarten recuperar el pacte a les Balears

Sebastià Sagreras ha relativitzat la petició feta per Prohens després que Cañadas vinculàs la partida del president del Parlament a la de la presidenta

3 min
Reunió de la junta de portaveus avui al Parlament.

PalmaEl PP i Vox han reculat aquest dimecres en les seves posicions i cap de les dues parts no descarta recuperar el pacte de governabilitat a les Balears. Almenys, així es desprèn de les rodes de premsa que han oferit després de la Junta de Portaveus al Parlament en què, tot i assegurar que encara no han parlat entre ells des que Santiago Abascal va dinamitar l'acord des de Madrid, ambdós grups parlamentaris han canviat de posició. El PP ja no demana la dimissió del president del Parlament, Gabriel Le Senne, com va fer divendres passat la presidenta del Govern, Marga Prohens. Només uns dies després, el portaveu del grup parlamentari popular, Sebastià Sagreras, considera ara "probable que Vox pugui matisar" la ruptura de l'acord entre tots dos partits a les Balears i esperarà a dialogar amb els seus dirigents regionals abans de decidir si dona suport a la iniciativa de l'esquerra per destituir Le Senne. Per la seva banda, la portaveu de Vox, Manuela Cañadas, ha assegurat que el grup està disposat a asseure's a negociar amb el PP: "Tothom s'entén parlant".

Sagreras ha relativitzat la petició de dimissió de Le Senne feta per Prohens. Segons el diputat del PP, la líder del seu partit va plantejar que "allò coherent" era que Le Senne dimitís, atès que Vox trencava el pacte que havia suposat la seva elecció com a president del Parlament, però aquestes circumstàncies poden tornar a canviar, ha incidit. "En el seu moment prendrem les decisions, no és quelcom que haguem de decidir ara", ha explicat: "Segons es donin les circumstàncies, decidirem com votarem la remoció", ha recalcat.

Després de les declaracions del popular, Cañadas ha respost que el seu partit té "les portes obertes per parlar amb qualsevol força política", i ha assegurat que "si el PP vol parlar", a Vox escoltaran: "Quan ens haguem de seure, ens asseurem", ha dit en resposta a les preguntes sobre la possibilitat de refer el pacte amb el PP a les Illes. "De moment ha estat pública una decisió del nostre president, Santiago Abascal, i estam així", ha exposat: "No hi ha pacte perquè Feijóo ha trencat els acords amb totes les comunitats, estam en aquest punt i veurem demà en quin estam". Sagreras ha recordat que aquest dijous es preveia una reunió entre PP i Vox per fer el seguiment del pacte de governabilitat, però ha dit que no s'ha concretat l'hora de la trobada ni sap si es produirà.

Le Senne no preveu que es debati la seva remoció al ple fins al setembre

D'altra banda, Le Senne, ha anunciat que la Diputació Permanent que debatrà la convocatòria d'un ple que tractarà la seva revocació en el càrrec es durà a terme el 7 d'agost, fora del període de sessions ordinari. Així ho ha indicat aquest dimecres el president de la Cambra balear en declaracions als mitjans després de la reunió de la Junta de portaveus, que ha començat amb una mica de retard perquè la diputada de Més per Menorca Joana Gomila ha quedat tancada a l'ascensor.

Le Senne ha assegurat davant els mitjans que li ha costat trobar la data del 7 d'agost per a la Diputació Permanent i ha avançat, sobre el ple, que "costarà molt" que no sigui fins a setembre. No obstant això, preguntat per si continuarà sent president del Parlament fins que comenci el període ordinari de sessions, ha indicat que no pot assegurar-ho. "Continuaré sent president fins que el ple vulgui", ha insistit, afirmant que "no seria prudent dir res en aquest moment" sobre si continuarà en el càrrec.

Amb tot, ha assegurat que "en cap cas" s'aferra a la cadira. "Hem demostrat (Vox) que no ens aferram a les cadires; n'hem deixat moltes per principis i moral", ha finalitzat.

"Aturem les vacances tots"

Aturem les vacances tots, nosaltres hi estam disposats", ha dit el portaveu parlamentari socialista, Iago Negueruela, aquest dimecres en una roda de premsa, acompanyat del portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, i les diputades d'Unides Podem i Més per Menorca, Cristina Gómez i Joana Gomila.

Sobre aquest tema, els grups de l'oposició han demanat al PP que aclareixi quina serà la seva posició, per saber si votarà a favor d'un ple extraordinari i, si és el cas, si votarà 'sí' a la sortida de Le Senne.

stats