Lesmes retreu a Sánchez els indults i a Casado el bloqueig del CGPJ

El president del Suprem descarta dimitir i obre l'any judicial carregant contra el govern espanyol i els partits

Felip VI presideix l'acte d'obertura de l'any judicial, al costat del president del CGPJ, Carlos Lesmes, i la ministra de Justícia, Pilar Llop
06/09/2021
4 min

MadridEn un escenari favorable, el saló de plens del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes no s’ha mossegat la llengua. En presència de Felip VI i amb un poder judicial en constant disputa amb l’executiu i el legislatiu, el president del Consell General del Poder Judicial ha fet un discurs centrat en reivindicar la independència de jutges i magistrats davant els intents d’ingerència política. Hi ha hagut dards per a tothom: a Pedro Sánchez pels indults i a Pablo Casado pel bloqueig del CGPJ. 

Les expectatives generades al voltant del seu discurs amb motiu de l’acte solemne d’obertura de l’any judicial eren altes, sobretot per la “insostenible” situació de bloqueig que viu l’òrgan de govern dels jutges, en paraules del mateix Lesmes. Però el president del CGPJ ha arrencat la seva intervenció amb un dur atac contra el govern espanyol per l’argumentació donada a la mesura de gràcia als presos polítics. La dissertació sobre la independència judicial tenia la seva explicació en el fet que es “posi en qüestió des d’algunes instàncies polítiques" quan es produeixen decisions “que es contraposen als seus designis, dificulten les seves estratègies o, simplement, no agraden”. 

El Suprem ja s’havia oposat als indults a través de l’informe firmat pel president del tribunal sentenciador, Manuel Marchena, que es feia seus els arguments de la Fiscalia i acusava Sánchez d’autoindultar-se. És a dir, que perdonava els líders independentistes perquè els partits que dirigeixen li mantinguessin el seu suport al Congrés. Aquest dilluns, però, s’ha produït el primer pronunciament del més alt representant de la judicatura espanyola després de la concessió dels indults. I Lesmes no només ha apuntalat aquesta tesi, sinó que ha volgut rebatre la idea que la mesura de gràcia contribueixi a la convivència a Catalunya, la principal raó que va donar Sánchez. 

“S’ha arribat a contraposar, per explicar la indulgència, la concòrdia davant el ressentiment, com si l’acció de la justícia en aplicar la llei a la qual tots ens devem fos un obstacle per a la convivència o obeís raons diferents previstes a les normes”, ha subratllat Lesmes, que ha volgut deixar clar que la funció dels jutges “no es correspon de cap manera amb la idea de revenja o amb el sentiment de rancor”. I ha afegit: “La justícia no és, ni ha sigut mai, un obstacle per a la pau, sinó l’instrument fonamental per salvaguardar l’ordre jurídic i, per tant, la convivència pacífica entre ciutadans”.

Els últims mesos no han sigut poques les vegades que alts representants de l’Estat han posat a prova la separació de poders. Amb motiu de la reforma de la llei orgànica del poder judicial per impedir que el CGPJ en funcions pugui fer nomenaments, diversos ministres van assenyalar que el poder judicial no havia d’immiscir-se en la feina del poder legislatiu, però aquest dilluns el govern ha preferit no respondre a Lesmes. Preguntada per la referència als indults, la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha desviat la resposta i ha recordat que hi ha diversos recursos –de PP, Vox i Cs– davant la sala tercera contra la mesura. Un procediment pendent de resoldre’s i que ja arrossega com a precedent les paraules de Lesmes.

La renovació del CGPJ

“El respecte al dret comporta, inexcusablement, el respecte a la decisió judicial”, ha culminat Lesmes la seva exposició relativa els indults, una mesura prevista a la Constitució. A continuació, ha abordat la situació d’interinatge del CGPJ, de més de 1.000 dies, i ha reivindicat que el mandat de renovar-lo que imposa la carta magna passa per davant de qualsevol altra consideració. Unides Podem havia suggerit que dimitís per facilitar un acord, però el president del CGPJ ha deixat clar que les causes de la situació actual li són “alienes”.

Si bé creu que la responsabilitat és dels partits, Lesmes ha assenyalat més l’actitud del líder del PP, present a l’acte. No l’ha citat, però s’ha alineat amb l’argument que Casado posa excuses, tal com denuncia el PSOE. “El deure que emana de la mateixa Constitució no es pot subordinar quant al seu compliment a raons d’oportunitat política, qualssevol que siguin, perquè no hi ha millor manera de defensar la carta magna que procurant-ne el compliment”, ha remarcat. En canvi, en resposta als socialistes ha puntualitzat que la renovació no és procedent perquè hagin canviat les majories parlamentàries, sinó perquè el mandat està establert en cinc anys i ha vençut.

En acabat, de portes endins, ha passat pràcticament una hora des que ha acabat l’acte i les autoritats han acomiadat Felip VI des de l’entrada del Palau de Justícia del Tribunal Suprem. A primera fila, Lesmes, Llop i el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas. Més enrere, Casado també s’ha fet lloc per reverenciar el monarca. Durant uns minuts s’ha pogut veure els responsables de l’espiral de bloqueig conversant. De portes enfora, davant dels mitjans de comunicació, la ministra Llop i el secretari de Justícia del PP, Enrique López, han reivindicat a conveniència el discurs de Lesmes i han repetit els arguments i condicions que mantenen la paràlisi.

Els indults i la no renovació del CGPJ han marcat una jornada que ha tingut altres protagonistes, presents i absents. La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, ha intervingut, setmanes abans que el Suprem decideixi si anul·la el seu nomenament. No hi ha hagut cap menció a aquest front rellevant, tot i que entre passadissos sigui un tema recurrent, com tampoc a la investigació del ministeri públic a Joan Carles I que copa titulars però amb prou feines apareix esmentat a la memòria anual de la Fiscalia.

stats