L'esquerra valenciana ultima un gran pacte per al 26-J amb la intenció de superar al PP a les urnes

Compromís i Podem reeditaran la candidatura per al Congrés sumant ara Esquerra Unida, una entesa que podria sumar el PSPV al Senat

Representants de Compromís, Podem i Esquerra Unida, reunits ahir per tancar un acord per al Congrés.
Salva Almenar
11/05/2016
4 min

ValènciaQuan falten 48 hores perquè s'acabi el termini per registrar les coalicions electorals que es presentaran a les pròximes eleccions del 26 de juny, els partits valencians d'esquerres s'afanyen per mirar d'arribar a acords que els posin en disposició de superar per primera vegada en molts anys el Partit Popular en nombre de vots. Aquest és el principal anhel de la candidatura electoral valenciana que reeditaran Compromís i Podem –i que tan bons resultats va obtenir el 20 de desembre–, i que per a aquesta nova cita amb les urnes s'està treballant perquè s'incorpori a l'acord Esquerra Unida, que en les eleccions passades va concórrer en solitari i na va obtenir representació parlamentària.

Les reunions formals entre tots tres partits van començar dilluns, tot i que ahir es van donar els principals passos per arribar a l'acord. El programa no serà un problema per arribar a una entesa, segons han confirmat fonts coneixedores de la negociació a l'ARA que es mostren molt optimistes que finalment hi haurà acord per concórrer a les eleccions les tres formacions juntes i poder així disputar al PP la condició de llista més votada després que Podem i Compromís ja superessin el PSPV en els comicis del desembre.

Avui està previst que segueixin les reunions per al pacte, que segons les mateixes fonts es podria tancar avui mateix. Si no és així, els partits tindrien fins al dia 13 per registrar aquesta hipotètica candidatura, que no es descarta que portés per nom el mateix que al desembre: 'És el moment'. Sobre el nom, Podem i Esquerra Unida han preferit fins al moment esperar a veure quina nomenclatura acorden els seus partits a nivell estatal per veure la manera de 'valencianitzar' aquest nom perquè Compromís també s'hi senti còmode.

A nivell programàtic són poques les diferències entre els tres partits. Compromís i Podem ja en van elaborar un per al desembre que és fàcilment assumible per Esquerra Unida (EUPV). Amb tot, no es descarta que es faci un nou document consensuat amb qüestions bàsiques per al País Valencià com el tema del finançament autonòmic o les inversions estatals per així respectar al màxim els programes de cada formació.

El lloc d'EUPV retarda el pacte

Així doncs, el principal entrebanc que va impedir tancar ahir l'acord són les llistes electorals. I és que ara a la candidatura que van pactar Compromís i Podem cal fer lloc a Esquerra Unida. Al desembre, EUPV va poder ocupar el quart lloc per València però va rebutjar l'oferiment. Compromís està disposat a tornar a oferir aquest lloc de la llista, però Podem es resisteix a cedir un lloc que va correspondre el 20-D a un dels seus candidats. La formació de Pablo Iglesias considera que Esquerra Unida hauria d'ocupar com a molt el número cinc –igual que Alberto Garzón a Madrid– i a més rebre una mena de compensació per cedir també un lloc que els correspondria.

Compromís no té problema que el candidat d'EUPV, Ricardo Sixto, ocupi cap dels dos llocs perquè consideren que qualsevol dels dos són llocs de sortida i, a més, no suposa que cap dels seus diputats perdin opcions de ser elegits diputats, ja que seus són el número u amb Joan Baldoví, el tres amb Enric Bataller i després ja ocuparien el sis. Els llocs que ocuparia Esquerra Unida a les llistes de Castelló i Alacant no tindrien gaire incidència, ja que no serien de sortida.

Entesa al Senat

La candidatura que ben segur acabaran bastint Compromís, Podem i Esquerra Unida per al Congrés dels Diputats podria repetir-se per al Senat, però incorporant, a més, el PSPV i fent una mena d'entesa valenciana que fes front a la majoria que fins ara ha tingut el PP a la cambra alta. Aquesta nit passada l'executiva nacional dels socialistes va aprovar per unanimitat obrir negociacions per explorar aquesta possibilitat, però l'advertiment de Ferraz que no autoritzarà cap pacte per al Senat amb Podem ha deixat en punt mort les negociacions.

El PSPV ha desafiat Ferraz aprovant obrir les negociacions amb Podem per anar de la mà en la papereta del Senat.

De fet, aquesta tarda hi havia convocada una reunió per part de Podem per iniciar les negociacions que finalment ha quedat anul·lada després que el PSPV comuniqués que no hi acudiria. La decisió s'ha pres després que ahir des de la direcció s'alertés el secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, que el comitè federal no aprovarà cap pacte per al Senat amb el partit d'Iglesias, i després d'avui sentir el to de les declaracions del portaveu del PSOE al Congrés Antonio Hernando instant Puig a reconsiderar el seu posicionament abans que el comitè federal hagués de tombar la proposta.

El posicionament del PSOE no ha estat cap sorpresa per al PSPE, tenint en compte que ahir mateix al matí Sánchez va declinar amb un "no, gràcies" l'oferta de Podem de tancar un acord estatal per formar una candidatura unitària per a la cambra alta.

stats