MadridLes relacions entre el PP i Vox depenen de cada territori, ja que Alberto Núñez Feijóo ha donat carta blanca als seus barons per gestionar-ho segons el seu criteri. Ara mateix el punt més calent és Extremadura, on el desacord entre els populars i l'extrema dreta ha provocat que el PSOE mantingui la presidència de l'Assemblea. La socialista Blanca Martín ha estat reelegida en segona volta amb el suport dels diputats del PSOE i d'Unides per Extremadura. La líder popular extremenya, María Guardiola, ha fet el contrari que els seus companys valencians i ha marcat una clara línia vermella: "Jo no puc deixar entrar al govern els que neguen la violència masclista", ha dit. Ara per ara, les posicions entre el PP i Vox en aquesta comunitat estan molt allunyades i no es pot descartar en cap cas una repetició electoral.
La política extremenya, considerada per Vox massa progressista pel seu suport al col·lectiu LGTBI+, ha insistit que "ara mateix no és el poder el que està en joc, sinó la dignitat d'aquesta terra". "Si s'ha d'anar a eleccions, hi anirem", ha dit. Guardiola ha responsabilitzat el partit de Santiago Abascal de fer embarrancar les negociacions per la seva "supèrbia i ànsia de poder", i el portaveu estatal de Vox, Jorge Buxadé, ha insistit que la seva formació no farà "regals" ni cedirà a "xantatges".
El cas de Múrcia
Aquest desacord acosta la possibilitat d'una repetició electoral tant a Extremadura com a Múrcia, on els ultres amenacen de bloquejar la investidura de Fernando López Miras si no entren a l'executiu. El PP no preveu cedir en aquest territori perquè considera que haver-se quedat a tan sols dos diputats de la majoria absoluta els legitima per reclamar a Vox una abstenció. Aquest mateix dilluns ho verbalitzava López Miras, que demanava a l'extrema dreta que "respectés" les urnes: "No hi ha un govern alternatiu al del PP. L'alternativa és aquest bloqueig o aquesta repetició electoral, que crec que no és bona".
En canvi, els dos partits sí que han arribat a un acord a les Illes Balears, on Vox ha acceptat no entrar al govern a canvi de la presidència de la cambra autonòmica i de diverses concessions programàtiques, com ara acabar amb el sistema de preponderància del català a l'escola. Ara bé, tot i el pacte firmat, el partit d'Abascal continua reclamant entrar al govern i no ho dona per perdut. El PP, de fet, reconeix que no està garantit un govern en solitari.
Polèmica amb Feijóo
Tant al País Valencià com a les Balears el PP ha cedit davant Vox i ha substituït el concepte de violència masclista pel de violència intrafamiliar. Tot i assegurar que no la neguen i que no faran "cap pas enrere" per combatre-la, aquest dilluns Feijóo va relativitzar la condemna per violència de gènere que va rebre el candidat de Vox al País Valencià Carlos Flores. Va recordar que ja havia complert la pena i que tot plegat havia estat conseqüència d'un "divorci dur". Unes paraules que aquest dimarts el portaveu del PP, Borja Sémper, ha hagut de matisar explicant que Feijóo no pretenia justificar la violència masclista sinó que reproduïa els arguments dels que minimitzaven la seva condemna. Aquestes paraules han provocat una allau de crítiques des de l'esquerra i també des de la Moncloa.
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha denunciat que s'està "retrocedint 20 anys en la violència de gènere", en referència als pactes PP-Vox. "No hi ha «divorcis durs» ni pactes que justifiquin blanquejar la violència de gènere", ha afegit en referència a les paraules de Feijóo. La ministra portaveu s'ha mostrat alarmada tant per aquestes paraules com perquè els acords municipals PP-Vox estan provocant el desmantellament de les regidories de la Dona o d'Igualtat, que van servir per "impulsar" les polítiques d'igualtat en altres àmbits. Es tracta d'ajuntaments com ara els de Huelva, Valladolid, Toledo, Burgos, Talavera de la Reina i Oriola.
També la candidata de Sumar, Yolanda Díaz, ha criticat amb duresa aquestes paraules i ha assegurat que "incapaciten" Feijóo per ser president espanyol.
L'embolic dels debats i el cara a cara
El PP accepta fer un "cara a cara" amb el govern però pregunta al PSOE si serà amb Pedro Sánchez, Yolanda Díaz o amb tots dos, ja que es tracta del "primer govern de coalició de la història". Així ho afirma a la carta que ha enviat Esteban González Pons a Santos Cerdán, del PSOE.
A la missiva es recalca que estan disposats a acceptar que el cara a cara sigui només amb Sánchez si Yolanda Díaz delega en ell la representació de tot l'executiu. Fonts de Sumar afirmen que veurien bé "un debat a tres", com proposa el PP, però que en preferirien un amb les quatre forces polítiques estatals. Els populars també reclamen que en els debats amb tothom hi hagi també ERC i Bildu, a més de Vox, per visualitzar quins són els socis de Sánchez.
El PSOE, però, ha rebutjat la proposta i s'ha queixat del to "insolent" de la carta del PP. Els socialistes recorden que els mitjans de comunicació han demanat un cara a cara entre Sánchez i Feijóo i també diversos debats a quatre, és a dir, amb tots dos més Yolanda Díaz i Santiago Abascal.