Judicialització del Procés
Política21/06/2023

Llarena ordena la detenció de Ponsatí en territori espanyol

El magistrat vol forçar la seva compareixença davant el Suprem, després que l'eurodiputada el plantés el 24 d'abril

MadridEl jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat aquest dimecres una ordre de detenció a Espanya contra l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí, que el 24 d'abril estava citada a declarar i es va negar a comparèixer. Així, el magistrat es vol assegurar que la pròxima vegada que l'exconsellera trepitgi territori espanyol serà conduïda a l'alt tribunal per prestar-li declaració, un cop ella mateixa va decidir regularitzar la seva situació processal. Després de la reforma del Codi Penal que derogava la sedició, el seu cas va quedar en una simple desobediència i va decidir tornar a Catalunya. Tanmateix, el dia que estava citada a declarar va preferir plantar Llarena i marxar a Brussel·les.

"La investigada ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial", subratlla el jutge en la seva interlocutòria, en la qual recorda que la mateixa Ponsatí es vantava de desoir el Suprem i que la justificació d'haver d'assistir a comissions del Parlament Europeu el mateix dia que estava citada no és més que una "excusa". D'una banda, Llarena destaca que l'interrogatori era al matí i la tasca parlamentària a la tarda. De l'altra, que la defensa de Ponsatí no ha comunicat en cap moment, ni després de ser detinguda el 28 de març quan va tornar a Catalunya ni tampoc després del 24 d'abril, cap data alternativa per acudir a declarar. En aquest període, fins i tot, va participar en una xerrada a Girona el 9 de juny.

Cargando
No hay anuncios

Per tot plegat, Llarena dicta una ordre de detenció en territori espanyol contra l'exconsellera d'Educació amb l'objectiu de prestar-li declaració i poder tancar així la fase d'instrucció contra ella. Puntualitza, però, que podria deixar-se sense efecte si decideix comparèixer voluntàriament davant el Suprem, tal com van fer en el seu moment les també exiliades Meritxell Serret i Anna Gabriel. A més, Ponsatí quedaria en llibertat després de visitar el Suprem, atès que el delicte de desobediència de què se l'acusa no comporta presó.

L'abast de la immunitat

Amb aquesta decisió, el magistrat rebutja la petició de la investigada que la seva causa es paralitzés a l'espera que el Parlament Europeu es mullés sobre la seva demanda d'empara en relació a la seva immunitat. Ponsatí havia sol·licitat a l'Eurocambra que es posicionés sobre si la seva detenció el 28 de març a Catalunya era legal, tenint en compte que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea li va retornar cautelarment la protecció, malgrat que el Parlament Europeu acceptés el suplicatori de Llarena per perseguir els exiliats. A més, el tribunal de Luxemburg ha de decidir si es revoca la concessió del suplicatori.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat van considerar que aquestes al·legacions no eren un obstacle perquè el jutge ordenés la detenció de Ponsatí en territori espanyol, i aquest mateix criteri és el que ha adoptat Llarena. El jutge considera que Ponsatí no gaudeix d'una "immunitat absoluta" i que el Parlament Europeu no pot ampliar l'abast de la immunitat que es preveu en la normativa espanyola. També sosté que la recomanació d'esperar la valoració que en pugui fer l'Eurocambra "no és admissible quan ja s'hagi rebut un suplicatori de suspensió, amb independència que s'hagi adoptat o no una decisió sobre la qüestió". Des de Brussel·les, la defensa de Ponsatí ja ha anunciat que presentarà recurs contra l'ordre de detenció que aquest dimecres ha dictat Llarena.