Política20/07/2021

Podem critica que la llei de memòria democràtica del govern espanyol no reguli l'enaltiment del franquisme en el Codi Penal

El partit morat proposa declarar nul·la part de la Llei d'amnistia i la creació d'un fiscal de drets humans

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaPodem ha valorat l'aprovació aquest dimarts en el Consell de Ministres de l'avantprojecte de la llei de memòria democràtica del govern espanyol, encara que, segons ha explicat el portaveu i secretari d'organització del partit morat a les Balears, Alejandro López, també ha criticat que no es reguli l'enaltiment del franquisme en el Codi Penal. Segons López, aquesta norma "amplia i millora els drets de les víctimes del franquisme respecte de la Llei de memòria històrica del 2007, però encara hi ha molt marge de millora que s'haurà de treballar durant el període d'esmenes, que comença ara".

"Aquests anys hem avançat molt a les Balears en la recuperació de la memòria democràtica i dels drets humans, uns avançaments que sembla que causen incomoditat als partits de la dreta", ha assenyalat López, a més de fer referència al president estatal del PP, Pablo Casado. "Ja ha dit que derogarà la llei de memòria si arriba a governar. Farà Marga Prohens el mateix amb la Llei de fosses i la de memòria democràtica?", ha demanat. El portaveu ha considerat que "la ciutadania té dret a saber fins a quin punt estan amenaçats els seus drets en funció de qui votin a les urnes. Exigim que es pronunciï respecte d'aquesta qüestió", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

La Llei de memòria democràtica de les Balears es va aprovar la legislatura passada amb el suport de totes les forces polítiques, inclòs el Partit Popular. "Veient el gir a la dreta radical que està agafant el PP, no ens sorprendria ara que haguessin canviat d'opinió. Ja ens hi tenen avesats", ha comentat López. El portaveu ha fet una crida perquè se cerqui el consens amb les entitats memorialistes. "És inadmissible que s'aprovi una llei sense tenir en compte les entitats que lluiten des de fa anys per tirar-la endavant. Les famílies de les víctimes han de tenir veu a una llei que cerca reparar tot el dolor infringit", ha assegurat.

Per part seva, fonts del PP han recordat que va ser precisament Marga Prohens, quan era portaveu del PP al Parlament, qui "va negociar, consensuar i aconseguir que s'aprovàs per unanimitat la Llei de memòria democràtica".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, López ha explicat que des d'Unides Podem es proposaran millores a la llei estatal, com l'ampliació del període dels crims franquistes fins a la transició, "tal com recull la Llei de memòria democràtica de les Balears". "Segons diverses investigacions, hi va haver al voltant de 200 víctimes mortals amb la connivència o la participació d'estructures residuals de la dictadura", ha comentat el portaveu.

El partit morat proposa que es declari nul·la part de la Llei d'amnistia perquè és contrària al dret internacional. A més, proposa la creació d'un fiscal de drets humans i memòria democràtica, que sigui "un mecanisme eficaç per posar fi a la impunitat del franquisme", a més de la concessió de la nacionalitat espanyola als descendents dels milers de brigadistes internacionals que "varen venir a Espanya per defensar l'ordre democràtic i constitucional de la II República".