Parlament
Política25/01/2023

La llei Menorca Reserva de la Biosfera serà una realitat el pròxim dimecres

La normativa permetrà limitar l'entrada de vehicles a l'illa i decidir polítiques en matèria d'aigua, entre altres qüestions

PalmaSi no hi ha sorpreses, el pròxim dimecres el Parlament donarà llum verda a la Proposició de Llei (PL) Menorca Reserva de la Biosfera, que prové del Consell Insular. Tant el PSIB i Unides Podem com Més per Menorca (integrants del govern insular), a més de MÉS per Mallorca i el diputat de la coalició formenterenca d'esquerres, es posicionaran a favor de la normativa amb tota seguretat.

Hi havia una certa preocupació, sobretot en el cas dels ecosobiranistes menorquins, perquè la PL no arribàs a tramitar-se en aquesta legislatura per la gran càrrega legislativa que tindrà el Parlament. D'aquí a la dissolució de la Cambra el pròxim 3 d'abril, per la celebració de les eleccions, s'hauran de tirar endavant la llei de cooperació, de les comunitats balears a l'exterior i la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) pel benestar de les generacions presents i futures –que prové de l'entitat ecologista del GOB–, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

Així i tot, a la junta de portaveus d'aquest dimecres finalment s'ha dictaminat que la normativa provinent del Consell de Menorca es voti de manera definitiva la pròxima setmana. És una llei que atorga "un estatus especial" a l'illa i estableix un marc que permetrà "fer polítiques des de Menorca", en paraules del portaveu de Més en el Parlament, Josep Castells. A més, es disposarà d'una transferència de cinc milions d'euros per finançar actuacions en el transport públic i en la implantació de renovables, per exemple.

Entre aquestes polítiques, la llei Menorca Reserva de la Biosfera possibilitarà la posada en marxa de polítiques en matèria d'aigua, aigües interiors, abocaments a la mar i la limitació d'entrada vehicles, entre altres temes. Amb referència a aquesta darrera qüestió, l'ARA Balears va publicar aquest dimarts que els socialistes es resisteixen que es faci efectiva el pròxim estiu, ja que demanen un major consens i informes que avalin la decisió. És una posició que contrasta amb la dels dos socis de govern, Unides Podem i Més, que volen que s'apliqui amb caràcter immediat.

Cargando
No hay anuncios

Una llei que va sorgir amb polèmica

El camí de la llei Menorca Reserva de la Biosfera fins a la votació definitiva en el Parlament no ha estat fàcil. Cal recordar que el passat abril, els consellers i directors insulars de Més per Menorca van dimitir en bloc, després que la presidenta del Consell, Susana Mora (PSIB), desconvocàs el ple extraordinari que havia de donar llum verda a la normativa.

Cargando
No hay anuncios

La proposta estava consensuada entre els tres partits (PSIB, UP i Més), i, de fet, la van presentar conjuntament el 15 de març, malgrat tenir dos informes desfavorables de l'Estat i del Govern balear per invasió de competències. Mora es mostrava disposada a continuar amb la celebració del ple, però la visita de dos consellers del govern autonòmic va provocar que fes marxa enrere en la decisió, cosa que va fer saltar l'executiu menorquí pels aires.

Tot i les crítiques de Més per "la ingerència a l'autonomia del Consell" i el "xantatge", la crisi finalment es va reconduir. L'acord final, segons els ecosobiranistes, es basava en "mínimes modificacions" i "el manteniment de l'essència". Més va continuar en el govern insular i la normativa va passar pel ple del Consell el 25 d'abril.