Política05/09/2017

La llei del referèndum, a l'espera de ser tramitada demà

La mesa del Parlament no aborda, encara, la norma que ha d'emparar l'1-O

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaTot es resoldrà demà. La mesa del Parlament, en la seva reunió ordinària d'aquest dimarts, tampoc ha admès a tràmit la llei del referèndum que Junts pel Sí i la CUP preveuen aprovar en el ple d'aquest dimecres al Parlament. Tot apunta, doncs, que la norma que ha d'emparar el referèndum de l'1 d'octubre s'admetrà a tràmit en una reunió extraordinària de la mesa de la cambra abans que comenci el ple -o al llarg de la jornada-. Els independentistes volen evitar que la tramitació sigui suspesa abans de ser debatuda i votada, un argument que no convenç els grups de l'oposició, que acusen la mesa del Parlament d'estar "al servei" de Junts pel Sí i la CUP.

En roda de premsa, la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, no ha volgut confirmar si demà es tramitarà la llei del referèndum i ha justificat el secretisme per les "amenaces" que l'Estat ha fet les últimes hores. "Estem en una situació que no és normal", ha assegurat Rovira, deixant clar, però, que les actuacions del govern espanyol no frenaran el referèndum.

Cargando
No hay anuncios

"Assegurarem els drets fonamentals dels ciutadans, entre els quals hi ha el dret a vot", ha dit. En la línia del que ha dit el Govern després de la reunió del Consell Executiu, Junts pel Sí ha defensat que fer un referèndum "no és cap delicte" i ha acusat l'estat espanyol de fer una aplicació "esbiaixada" de la llei.

Segons la coalició independentista, Espanya ha signat un seguit de tractats internacionals en què es reconeix el dret a l'autodeterminació que vinculen les institucions espanyoles i que, per tant, el dret s'ha d'interpretar també d'acord amb aquests tractats.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera que Catalunya Sí que es Pot expliqui el seu posicionament com a grup -estan reunits aquest dimarts-, el grup de Junts pel Sí s'ha mostrat disposat a "valorar" canvis en la llei del referèndum. És per això que Rovira ha instat els grups a presentar esmenes durant la tramitació parlamentària -tal com va avançar l'ARA s'obrirà un període exprés-. "Ens agradaria que els grups parlamentaris fessin esmenes a la llei", ha dit la diputada.

La tramitació exprés i el rebuig de l'oposició

Fonts de l'oposició han criticat, en acabar la reunió de la mesa, que s'alteri el 'tempo' habitual dels tràmits parlamentaris i no s'hagi admès ja la llei del referèndum. Normalment, quan una proposició de llei es registra al Parlament, es valora en la posterior reunió de la mesa. La llei del referèndum va ser registrada el 31 de juliol i encara no s'ha admès a tràmit. El mateix passa amb la llei de transitorietat jurídica, que es preveu aprovar dijous, que es va registrar al Parlament el 28 d'agost.

Cargando
No hay anuncios

Ciutadans i el PSC han demanat formalment a la mesa del Parlament que sol·liciti un informe jurídic als lletrats de la cambra sobre les lleis de desconnexió, una petició que la majoria de Junts pel Sí ha tornat a rebutjar. "És inacceptable", han assegurat fonts de Ciutadans, i han afegit que s'estan vulnerant els drets dels diputats. Arran d'aquesta decisió, ambdós grups han presentat una petició de reconsideració.

Malgrat el secretisme de Junts pel Sí, tot apunta que la llei del referèndum s'admetrà a tràmit demà i s'aprovarà de forma exprés en el ple. El mecanisme que utilitzaran Junts pel Sí i la CUP, tal com va avançar l'ARA, és l'article 83.1 del reglament, que permet alterar l'ordre del dia i introduir una iniciativa parlamentària encara que no hagi complert tots els tràmits reglamentaris, si hi ha majoria absoluta. Els grups independentistes preveuen deixar un període d'esmenes exprés -CSQP i els independentistes mantenen converses sobre canvis a la llei- abans que sigui aprovada al ple.