Territori
Política 11/09/2024

La llei de simplificació permetrà autoritzar noves activitats no agrícoles al sòl rústic

Es vol modificar una llei de 1997 per poder fer servir el concepte d'interès general de manera més permisiva

2 min
APOSTA PEL GOLF  Capdepera acull en el seu municipi dos camps de golf: el Canyamel Golf Club i el Capdepera Golf Course, a la imatge.

PalmaLa llei de simplificació administrativa que tramita el Parlament modificarà també la Llei de sòl rústic per flexibilitzar un dels conceptes més importants de l'ordenació del territori, el d'interès general. Es tracta d'una figura que permet autoritzar activitats al camp que no tenen relació amb l'agricultura o la ramaderia, que són en principi les úniques permeses.

Així, una esmena del Grup Parlamentari Popular servirà per modificar la Llei de sòl rústic de l'any 1997, que va limitar l'activitat no agrícola al camp, i per establir que els consells insulars "poden regular específicament l’adequació del concepte d’interès general a cada illa". Un expert en dret urbanístic que treballa a l'Administració pública ha confirmat a l'ARA Balears que "aquesta modificació permet una interpretació favorable de projectes que ja havíem deixat de veure en sòl rústic, i que esperen la nova normativa", assegura.

L'interès general havia servit per introduir usos suposadament propers al món agrícola que en realitat eren projectes de caràcter turístic i urbanístic, com per exemple camps de golf. A partir de 1997, la Llei de sòl rústic va limitar de manera molt significativa l'ús d'aquesta figura, de la qual s'havia abusat perquè, més que d'interès general, s'havia tractat d'interessos particulars. Ara, una vegada s'aprovi aquesta esmena –el PP necessitarà el suport de Vox–, seran les valoracions dels consells les que determinin quins projectes poden tirar endavant.

Aquesta flexibilització dels criteris per atorgar l'interès general s'emmarca dins d'un intent del PP de reduir els emperons per autoritzar projectes dins el sòl rústic. En la mateixa línia, la tramitació del Decret de simplificació com a projecte de llei legalitzarà les activitats que durant anys s'han fet al sòl rústic sense permís. Restaurants, naus i magatzems aconseguiran una amnistia tot i haver-se instal·lat sense complir els preceptes legals. Han estat batles populars principalment els que han traslladat al partit la necessitat d’anar més enllà de la legalització de cases irregulars i ampliar l'amnistia a empreses i professionals que tenen naus i magatzems actius, tot i que la llei deixa ben clar que aquest tipus d’activitats no poden ubicar-se en sòl rústic, sinó que han d’anar als polígons.

Legalització de naus

Una altra esmena de les 72 que ha presentat el Grup Parlamentari Popular també farà contents els propietaris de naus agrícoles il·legals. A part de la legalització d'activitats, es resol específicament la situació de les naus agrícoles sense permisos, sempre que s'hagin aixecat abans de 1991.

L'oposició ha criticat les mesures que vol promoure el PP amb la llei de simplificació per la permissivitat i per promoure la desregulació. De fet, bona part de les esmenes del PSIB, MÉS per Mallorca i Més per Menorca demanen precisament el contrari, una major regulació al sòl rústic, incloent-hi una zonificació per evitar que el camp s'ompli de plaques solars quan queden molts espais ja urbanitzats que les podrien acollir. Una part significativa de les esmenes de l'oposició tenen la condició de derogatòries, és a dir, demanen l'eliminació dels articles més permissius del decret llei, especialment la disposició que legalitzarà 30.000 cases en rústic a les Balears.

stats