La llei turística que s'aprova avui es convertirà en la gran carta electoral dels partits illencs
El Pi condiciona un futur pacte de govern a permetre l'intercanvi de places, i el PP iniciarà l'any electoral amb la seva normativa alternativa
PalmaLa llei turística sortirà aprovada aquest dimarts en el Parlament amb el suport dels partits del Pacte i, en alguns punts, amb els de Ciutadans i El Pi. El PP ha explicat que votarà "en coherència" amb alguns dels seus plantejaments quant a l'aposta per la circularitat i la sostenibilitat, sense aclarir el sentit final del vot dels punts del text legislatiu que tractin aquestes qüestions. La història d'aquesta normativa, però, no acabarà aquest dimarts. La mesura estrella, la moratòria per adquirir places turístiques, es convertirà en una de les grans cartes electorals amb vista a les pròximes eleccions de maig del 2023.
El Pi ja ha anunciat aquest dilluns que la seva adhesió a futurs pactes de govern estarà condicionada al fet que es permeti l'intercanvi entre particulars de totes o "bona part" de les places turístiques adquirides de manera no onerosa, sense que signifiqui un creixement en el nombre de places. Aquestes places són les anteriors a la regulació introduïda per l'exvicepresident i exconseller de Turisme Biel Barceló el 2017, tant hoteleres com del lloguer turístic, tot i que majoritàriament són d'aquest segon sector.
"Serà un tema capital en la conformació de qualsevol govern el 2023", ha asseverat el portaveu d'El Pi, Josep Melià. Després d'escenificar l'acord amb la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) sobre dues mesures introduïdes pels regionalistes, i pocs dies més tard oferir una roda de premsa conjunta amb l'Associació d'Habitatges de Lloguer Turístic a les Balears (Habtur), El Pi ja fa veure que la llei turística i, en concret, la moratòria que impedeix l'intercanvi, serà un dels punts sobre els quals gravitarà la campanya electoral.
Per la seva banda, el PP ja ha començat a reunir-se amb entitats del sector turístic per elaborar la seva "llei alternativa", fent també una roda de premsa conjunta amb Habtur, el sector més crític amb la normativa que s'aprova aquest dimarts. L'estratègia del PP no ha estat mostrar el seu model a través de les esmenes a la normativa –més que una esmena per "salvaguardar les 90.000 places de lloguer vacacional" que Habtur reitera que estan en risc de desaparèixer, segons han explicat des del partit–, sinó fer la seva pròpia proposta.
El ple del Parlament d'aquest dimarts serà quasi monotemàtic, amb set de les nou preguntes de control del PP dirigides a la qüestió del turisme. "Hauria estat millor transformar-les en esmenes constructives, però volen fer política d'eslògan", ha contestat el conseller de Turisme, Iago Negueruela.
El principal partit de l'oposició vol presentar la seva alternativa abans que finalitzi el 2022, per la qual cosa encararia la campanya electoral amb una llei pròpia en què la moratòria quedaria fora del text. Segons han reiterat al llarg d'aquestes setmanes de tramitació parlamentària, la prohibició d'adquirir places durant quatre anys ha estat el principal motiu que ha impossibilitat arribar a acords amb el conseller de Turisme. D'altra banda, també s'ha de dir que donant espai i protagonisme a El Pi i Ciutadans, Negueruela ha cercat aïllar el PP amb Vox en la negativa a pactar parts de la llei.
El partit que lidera Patricia Guasp, "mitjanament satisfet" amb el text que s'aprovarà aquest dimarts, ja ha explicat els tres punts que suposen línies vermelles en matèria turística que s'han d'afrontar per conformar un executiu "quan Ciutadans governi": la moratòria, el règim sancionador i el calendari de terminis "inassumibles en un moment en què es requereixen dos anys per a la recuperació de les empreses".
Les banderes del Pacte
Els efectes de la llei turística difícilment es veuran d'aquí a les eleccions de maig del 2023, ja que és una normativa amb la vista posada en un mitjà i llarg termini. Aquest pot ser un dels motius pels quals la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anat cercant avals internacionals a la nova llei.
L'Executiu va tornar amb bones sensacions de la seva visita a Brussel·les per tractar la llei turística amb el comissari europeu de Treball i Drets Socials, Nicolas Schmit, i també de la visita a Alemanya, on van valorar positivament les condicions laborals que es recullen en el nou text, segons expliquen des del PSIB. Aquest dilluns, a més, el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, ja ha apuntat que vol tramitar una llei turística amb la normativa balear com a font d'inspiració.
El decreixement en el nombre de places turístiques amb la mesura del 2x1 serà una de les grans banderes de MÉS per Mallorca amb vista a la campanya electoral, tot i que Negueruela evita parlar de "decreixement" i s'inclina per la "reducció de places". És el partit que gestiona Territori amb Miquel Mir al capdavant, i és una de les àrees on més conseqüències directes hi ha per part de la pressió turística.
L'altre partit del Govern, Unides Podem, ha mostrat el seu malestar al llarg de les setmanes de tramitació per la negativa del PSIB a incloure algunes de les esmenes en matèria de transició energètica, que, juntament amb les condicions laborals, són els temes per excel·lència de la formació morada. Aquestes esmenes queden vives per al debat d'aquest dimarts al Parlament, però Negueruela va assegurar en una entrevista amb l'ARA Balears que la llei "no tindrà més sorpreses".