Política16/07/2013

El PP rebutja totes les esmenes contra la llei Wert

El ministre diu que la Lomce posa en "peu d'igualtat" el castellà amb el català. El PSC, CiU, ICV i ERC han fet front comú al Congrés dels Diputats

Joan Faus
i Joan Faus

MadridLa unitat dels partits catalans contra la llei Wert es farà efectiva aquest dimarts al ple del Congrés dels Diputats, en què es debat la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce). El PSC, CiU, ICV i ERC consideren que la norma "nega la diversitat lingüística de les comunitats autònomes i suposa un atac al model d'immersió lingüística".

En total, tots els grups, excepte UPN i Foro Asturias, han presentat 11 esmenes a la totalitat a la Lomce, que la majoria absoluta del PP ha evitat que prosperessin després de més de quatre hores de debat.

Cargando
No hay anuncios

Els partits catalans van pactar a començaments de mes presentar dos paràgrafs conjunts en les seves respectives esmenes en què denuncien que la Lomce té un caràcter "centralitzador, segregador i elitista" i que suposa "una amenaça per al conjunt del sistema educatiu català". Un sistema que es fonamenta en els principis de la "universalitat i equitat" com a garantia d'igualtat d'oportunitats, així com en la inclusió escolar i la qualitat de l'ensenyament d'acord amb el que marca l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i la llei d'educació catalana.

El text pactat neix de la proposta de resolució elaborada pels partits catalans, a excepció de PP i Ciutadans, a començaments de juny al Parlament, que instava el govern català a demanar a l'executiu central la retirada de la reforma, en defensa del sistema d'immersió lingüística, i la reivindicació del "blindatge" de les competències educatives de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

En la seva intervenció en el ple d'aquesta tarda –que s'ha celebrat al Senat per les obres que es realitzen al Congrés–, Wert no ha fet cap referència explícita als aspectes lingüístics de la llei –que obliga la Generalitat a finançar l'educació en castellà com a llengua vehicular– però ha negat que la Lomce suposi una "recentralització de competències", sinó que, ha dit, és una "distribució nova d'acord amb la Constitució".

"Un atac directe"

Cargando
No hay anuncios

Des de l'oposició, les crítiques a la llei i al ministre han estat constants, tant de les formacions espanyoles com les catalanes. El diputat d'ERC Joan Tardà ha dit en català: "No ho aconseguiraran, no passaran, els aturarem". Per la seva banda, el diputat de CiU Martí Barberà ha afirmat que la norma és un "atac directe a l'Estatut" i demostra "desinterès" per la llengua catalana. "Què tenen contra el model educatiu català?", s'ha preguntat, i ha celebrat que malgrat les diferències una "majoria" de forces polítiques catalanes han aconseguit un consens.

La diputada de la Izquierda Plural (que agrupa a IU i ICV) Caridad García ha alertat que separar alumnes per llengua pot afectar la cohesió social, ha considerat que fer-ho és un "disbarat" i ha demanat a Wert que elimini el seu "interès" per espanyolitzar els alumnes catalans. Finalment, el diputat del PSC Germán Rodríguez ha dit que "ja és una llei fracassada" perquè aquesta tarda es debaten fins a 11 esmenes a la totalitat.

Cargando
No hay anuncios

En el torn de rèplica, Wert ha acusat, amb arrogància, a l'oposició d'un "exercici d'ignorància" sobre el contingut de la llei, que creu que "obeeix a mandra mental". Sobre les crítiques catalanes, el ministre ha dit que la Lomce entra "únicament en garantir el que sí ha estat objecte d'una sentència ferma" del Tribunal Constitucional, en referència al dret a que el castellà sigui llengua vehicular. En aquest sentit, ha reblat que la llei posa en "peu d'igualtat" el castellà amb el català i que això "no suposa menysvalorar" el català.