L’Audiència esmena ara tota la instrucció contra els CDR

Deixa en llibertat el primer membre que suposadament manipulava explosius

La Guàrdia Civil, en una imatge d'arxiu, del registre del passat 23 de setembre a Sabadell
Xavi Tedó
26/12/2019
3 min

BarcelonaDels nou membres dels CDR detinguts el 23 de setembre per preparar, suposadament, accions amb explosius com a resposta a la sentència del Procés, ja només en queden dos a la presó. L’Audiència Nacional va esmenar ahir la instrucció contra els integrants d’aquest col·lectiu, qüestionant la tesi que les substàncies precursores que van trobar als investigats es puguin considerar explosius. La sala penal de l’Audiència Nacional va decretar llibertat sota fiança de 10.000 euros per a Alexis Codina, a qui la investigació situa en el “nucli productor” d’explosius de l’Equip de Resposta Tàctica (ERT), amb Jordi Ros i Germinal Tomàs, els dos únics membres dels CDR que encara estan privats de llibertat.

D’aquesta manera, l’Audiència amplia el criteri de la fiscalia, que fins ara es decantava per treure de la presó únicament els que no havien manipulat precursors d’explosius. La sala considera que “l’objectiva inexistència d’explosius en poder de Codina” fa que “la seva situació en aquest aspecte no difereixi dels altres tres encausats recurrents” als quals es va imposar una fiança de 5.000 euros amb el consentiment de la fiscalia: Eduard Garzón, Txevi Buigas i Xavier Duch, tot i que aquest últim la investigació el situa com a capitost de la presumpta cèl·lula terrorista. La resolució estima el recurs presentat per Codina perquè resol que les substàncies que la Guàrdia Civil va trobar a la masia de Sant Fost de Campsentelles, residència de Codina i un dels dos “laboratoris” on es feien proves, només es podien convertir en explosius “si es barrejaven degudament i seguint uns procediments tècnics”. La interlocutòria també subratlla que en el seu domicili tampoc es va trobar termita, com es va dir inicialment, sinó precursors d’aquesta substància.

Ferran Jolis, també lliure

Unes hores abans també va quedar en llibertat sota fiança de 5.000 euros Ferran Jolis. Ell i Jordi Ros van ser els dos únics membres dels CDR que no van ser assistits per un advocat d’Alerta Solidària i que van declarar davant la Guàrdia Civil i el jutge. Unes declaracions que tant l’entitat com els familiars dels detinguts denuncien que es van fer “sense garanties i sota coaccions”, i en les quals asseguraven que planejaven ocupar el Parlament o que fabricaven termita per fer explosius. Tant Jolis com Codina van dormir ahir encara a la presó perquè les defenses no van poder agilitzar la gestió de les fiances.

Familiars de Ros van explicar ahir a l’ARA que la defensa presentarà recurs demà per revisar les mesures cautelars “en concordança amb els escrits d’alliberament” dels encausats que han quedat en llibertat sota fiança. Un recurs que ja ha presentat l’altre membre dels CDR que segueix a la presó, Germinal Tomàs. Alerta Solidària no amagava ahir la seva alegria per la mesura decretada per l’Audiència i ho atribuïa a un “intent de rebaixar la tensió”.

Inconsistència del sumari

El portaveu de l’entitat, Xavier Pellicer, en declaracions a aquest diari, va ressaltar que “jurídicament no ha canviat res en tres mesos perquè el dia 23 ja no es troben explosius” i que l’operació judicial “només pretenia frenar les mobilitzacions postsentència i demostrar mà dura del partit que governava a les portes de les eleccions al Congrés”. La inconsistència del sumari es demostra, a parer de l’advocat, amb la nova situació processal dels encausats: “Com pot ser que els terroristes més perillosos de l’Estat quedin en llibertat amb fiances de menys de 10.000 euros?” Tampoc s’entén, segons Pellicer, que els dos detinguts del 23-S que no van ingressar a presó, David Budria i Clara Borrero, “encara no hagin estats posats a disposició judicial després de tres mesos”. El portaveu va remarcar que les noves mesures cautelars no suposen en cap cas que s’absolgui els acusats, però sí que posen damunt la taula les contradiccions de la causa.

stats