12S
Política 06/09/2024

Llorenç Galmés diu que la data de la Diada de Mallorca no ha de canviar més: "És un conflicte estèril"

Segons ha explicat, la justificació del canvi de data fa referència a la successió de Jaume II, que es va produir el 12 de setembre del 1276, quan aquest va confirmar la 'Carta de Franquesa'

ARA Balears
2 min
Presentació de la Diada de Mallorca, aquest divendres.

PalmaEl president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha presentat aquest divendres els actes per la Diada de Mallorca i ha ressaltat que la data del 12 de setembre "no ha de canviar més" en referència a la polèmica pel canvi de dia de la celebració que abans era el 31 de desembre. Segons ha explicat, la justificació del canvi de data fa referència a la successió de Jaume II, que es va produir el 12 de setembre del 1276, quan aquest va confirmar la Carta de Franquesa, fet que, tal com ha dit, va constituir l'inici del Regne de Mallorca. Així, ha dit que la modificació de la data s'ha realitzat per un "conflicte estèril" i considera que la Diada de Mallorca "no és una celebració de passat, és una festa de present i futur". "La protagonista és la nostra bandera", ha sentenciat.

En roda de premsa, el titular de la institució insular ha presentat el programa d'activitats de la Diada juntament amb la vicepresidenta i la consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, i el conseller de Presidència, Antoni Fuster. En concret, el Consell ha organitzat més de 100 activitats participatives adreçades a tots els públics al voltant de Mallorca que arrenquen aquest dissabte amb l'exhibició dels Bombers de Mallorca a diferents municipis i amb la Fira de Caça i Món Rural, que finalitzaran a finals de setembre.

El 12 de setembre tindran lloc els actes amb més caràcter institucional com l'ofrena floral al rei Jaume II a la catedral de Palma i la inauguració, al Palau del Consell, de l'exposició del 'Llibre de franqueses i privilegis del regne de Mallorca', que compila un conjunt de drets i avantatges que Jaume I va atorgar a favor del Regne de Mallorca. Per la seva banda, el Teatre Principal de Palma acollirà els Premis, Honors i Distincions, que reconeixen la tasca de les persones i les entitats a favor de Mallorca, amb l'actuació musical d'Anglada Cerezuela i Maria Jaume.

Entre el centenar d'esdeveniments, hi ha des d'actes esportius com la Diada Esportiva amb jocs per a nins i el gran premi de trot Diada de Mallorca a l'Hipòdrom de Son Pardo, fins a trobades gastronòmiques, com la Fira Pastissera i la mostra de productes Distintiu de la Serra de Tramuntana. També se celebrarà la Fira Artesana i hi haurà nombrosos actes musicals pels diferents municipis de Mallorca com el concert d'òpera i sarsuela d'Eduardo Sandoval i Miquel Estelrich al Teatre Principal d'Inca, entre altres activitats.

stats