ELECCIONS
Política03/05/2019

Llubí, municipi inexpugnable per als partits estatals

El mapa de les eleccions generals del 28 d’abril a Mallorca és vermell socialista i blau conservador amb una sola taca verda de Veus Progressistes

Miquel Barceló
i Miquel Barceló

LlubíA les eleccions generals del 28-A, només un municipi de Mallorca va aconseguir que el partit més votat no fos una força política de segell estatal. Es tracta de Llubí, on Veus Progressistes va ser el partit que, amb un 22,4 % del vots, quedà en primer lloc, per davant del PP (19%), el PSOE (16,4%), Unides Podem (14,2%), Vox (9,5 %) i El Pi (4,5%).

La baixada de 21 punts percentuals del PP de Llubí respecte de les eleccions generals del 2016 és semblant a la que ha registrat el partit a pobles veïns com Maria (del 41% al 21,5 %) i prou inferior a la de Muro (del 49% al 22,9 %). Per tant, és més destacable el fet que MÉS-Llubí hagi aguantat millor el descens de suport general que la coalició nacionalista ha tingut a escala insular que no la pèrdua de força dels conservadors, tot i que reconeixen que potser la crisi interna els ha perjudicat.

Cargando
No hay anuncios

Queda ben clar que els ecosobiranistes llubiners han estat els únics de Mallorca que han aguantat l’onada del sempre omnipresent vot útil, que se sol registrar, per norma general, a les eleccions estatals.

La batlessa i candidata de MÉS, Magdalena Perelló, opina que la gestió al capdavant del Pacte hi pot haver influït, “perquè és la primera vegada que hem guanyat unes eleccions nacionals”. Interpreta que “potser els resultats que hem tingut són el reflex de la feina feta, però de cap manera ens podem confiar”. Perelló veu en la divisió del vot de la dreta un factor que ha afavorit Veus Progressistes. “Aquí, arribam a les eleccions locals amb un PP desestructurat, El Pi que no es presenta, i amb un Ciutadans que surt de l’escissió dins el PP”, assenyala.

Cargando
No hay anuncios

A escala local, les eleccions municipals del 2015 deixaren un mapa amb el PP com a primera força (37,2 %), seguit de MÉS (33,4%), El Pi (15,9) i Feina per Llubí (12,2%), la qual cosa va permetre un consistori governat per un pacte de centreesquerra amb MÉS (4), El Pi (2) i el grup local Feina per Llubí (1), mentre que el PP (4) quedà a l’oposició.

En els darrers quatre anys, el PP de Llubí ha vist dimitir el seu cap de llista, la baixa del partit d’una regidora per no estar-hi adscrita i l’escissió de dos regidors que han empès la creació de Ciutadans a escala municipal.

Cargando
No hay anuncios

Renovació després de la crisi

Ha estat una jove estudiant d’Educació Social, de 24 anys, Maria Ramis, qui ha agafat les regnes “per remuntar uns resultats catastròfics” a escala general. “Creim que ens ha passat factura la fragmentació que hem tingut dins el partit i també la divisió del vot de la dreta a tot l’Estat”, explica la nova portaveu i candidata, que s’ha mostrat sorpresa que Veus Progressistes hagi quedat com el partit més votat, i no descarta que el seu bon resultat sigui un reconeixement a la tasca feta al front del Pacte, “amb coses bones i coses dolentes”.

Cargando
No hay anuncios

Feina per Llubí és la quarta força local que torna a repetir en unes eleccions locals. Es tracta d’un grup prou jove, en què 13 dels 16 membres de la candidatura tenen menys de 35 anys, i que ideològicament no s’assembla a cap partit autonòmic o estatal. La regidora i candidata, Júlia González, creu que les generals no són extrapolables a les municipals, “perquè el PP ha caigut aquí i a tot Espanya, i la deriva estatal també ha afectat”. “Som un força municipalista i tenim gent progressista dins el grup. Hem felicitat MÉS pels seus bons resultats i estam contents pels seus membres. Entenem que en la política municipal es valora més la gestió que no la ideologia”, declara la portaveu.

Una de les incògnites per al 26-M és on aniran els vots del PSOE (16,4%), de Podem(14,2%), d’El Pi (4,5%) i de Vox (9,5) de les generals. El mapa que ha deixat el 28-A a Llubí mostra una inclinació cap al bloc de l’esquerra (52%) per davant dels trets partits del bloc de la dreta (40,8%), a l’espera de veure quines formacions absorbiran els electors que el 2015 votaren El Pi.