DEBAT D'INVESTIDURA
Política10/11/2015

Rabell creu que la corrupció que esquitxa CDC invalida Mas per governar

El líder de Catalunya Sí que es Pot subratlla que mentre impulsa el procés, el fins ara president ha teixit aliances econòmiques amb el PP

Sara González
i Sara González

BarcelonaJa fa mesos que Catalunya Sí que es Pot va deixar clar que ni per activa ni per passiva farà Artur Mas president. És per això que el líder de la confluència d'esquerres, Lluís Rabell, ha arrencat el seu discurs en del debat d'investidura formalitzant un no que estava més que anunciat. Les retallades són en bona part l'argument sobre el qual pivota el vot contrari de la candidatura, però també, ha subratllat Rabell, els casos de corrupció que esquitxen CDC i que invaliden, al seu judici, que Mas pugui ser president. "No pot aspirar a governar un país i encara menys a pilotar una transició democràtica", ha etzibat en un discurs carregat de retrets als cinc anys d'executiu convergent.

La "saga Pujol", la "inhabilitació de Crespo", el cas Palau i el reguitzell de casos que apunten a un presumpte finançament irregular de Convergència. Rabell ha enumerat les trames que situen l'ombra de sospita sobre el partit que lidera Artur Mas, a qui ha retret que no parlés d'aquesta qüestió en el seu discurs d'investidura. Per aquest motiu, ha considerat que el candidat de Junts pel Sí "no té credibilitat" ni està "a l'alçada de l'emergència" social i nacional en la qual està situada la societat catalana. "Tot això només pot tirar-ho endavant un govern net", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

Segons el líder de Catalunya Sí que es Pot, un partit que arriba a un debat d'investidura en aquesta situació el que hauria de fer és "encaixar filosòficament les responsabilitats judicials" que se'n derivin i quedar-se a l'oposició "una bona temporada" per intentar refer-se.

Rabell ha defensat que Catalunya necessita un Govern que es proposi "rescatar la ciutadania", un propòsit que representa "tot el contrari" del que han fet els executius presidits per Mas. "El govern dels millors va presumir de ser un deixeble avançat de les polítiques d'austeritat", ha assegurat. En aquest sentit, ha recordat que encara que per aspirar a revalidar la presidència Mas entonés "un discurs d'investidura socialdemòcrata", CiU ha actuat amb "connivència" amb els governs del PP i ha posat com a exemples l'amnistia fiscal, la llei d'estabilitat pressupostària o la reforma laboral, que van rebre l'aval convergent.

Cargando
No hay anuncios

Retorn a la casella del dret a decidir

Davant del repte nacional, Rabell ha defensat, un cop més, que es recuperi el full de ruta del dret a decidir perquè era el que generava més consens i el que pot evitar un "risc de fractura en termes d'identitat" que considera que existeix en aquests moments. Ha dit que estava d'acord amb què la Constitució del 78 no pot ser "sacralitzada" i no pot encabir les aspiracions democràtiques del poble de Catalunya, però que això no ha d'implicar deixar-se "arrossegar per l'aventura". Entre altres coses, ha assegurat, perquè el 27-S els ciutadans van votar "sí però no", ja que l'independentisme no va arribar a sumar la meitat de vots. Rabell ha defensat l'inici d'un procés constituent que, ha avisat, sí té aliats a Espanya: Podem i IU.

Cargando
No hay anuncios

En el torn de rèplica, Rabell ha insistit que cal seguir batallant pel referèndum i que només canviant la correlació de forces a l'estat espanyol i teixint complicitats amb altres països es podrà "fer valer la sobirania nacional".